Geçtiğimiz nisan ayında ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı San Diego Tıp Okulu’nda güneşlenme süresinin pankreas kanseri üzerindeki etkisi araştırılmıştır.

Yapılan çalışmada; Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafınca yayınlanan veriler kullanılarak 172 ülkedeki pankreas kanseri görülme oranları incelenmiştir. Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü’nden elde edilen hayvansal protein tüketimi oranları; Dünya Sağlık Örgütü’nden elde edilen sigara kullanımı, obezite oranları ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden elde edilen güneş Ultraviyole B ışıması, bulutluluk oranı bilgileriyle ülkelerde görülen pankreas kanseri sıklığı karşılaştırılmıştır. Ve sonuçta; Ultraviyole B ışınlarına maruziyetin düşük olduğu ülkelerde, yüksek olduğu ülkelere göre pankreas kanserinin anlamlı derecede fazla görüldüğü belirlenmiştir. Araştırma, pankreas kanseri riskini artırdığı bilinen; hayvansal protein tüketimi, alkol kullanımı, sigara kullanımı ve obezitenin yanı sıra yetersiz güneşlenme süresinin de önemli bir risk faktörü olduğuna dikkat çekmektedir.

Güneş ışığında bulunan ve derimizi geçebilen Ultraviyole B ışınları, vücudumuzdaki birçok sistemde etkili olan D vitaminin sentezinde, ilk basamakta görev almaktadır. Bu nedenle alınan UVB ışınları yetersiz kalırsa, vücudumuzda D vitamini seviyesi düşmektedir. Henüz net olarak ortaya konulmuş olmasa da bu düşüşün pankreas kanseri riskini artırdığı, dolayısıyla D vitamininin artırılmasının pankreas kanserinin önlenmesinde etkili olabileceği düşünülmektedir.

Sonuç olarak; bu çalışmada, düşük miktarda güneş ışını alan ülkelerdeki pankreas kanseri riskinin yüksek bulunması, güneşlenme süresinin önemini göstermektedir. Bulunduğu coğrafi konumu dolayısıyla, ülkemiz güneş ışınlarını gayet yeterli miktarda almaktadır. Fakat bir noktaya dikkat edilmelidir: UVB ışınları camdan geçmediği için camın arkasından alınan güneş ışınları D vitamini sentezini sağlamayacaktır. Bu sebeple güneş ışınlarını açık havada almak vücudumuz için daha yararlı olacaktır. Ancak D vitamini sentezlemek için çok uzun süre güneşlenmek (özellikle 10.00- 16.00 saatleri arasında) güneş yanığı, cilt kanseri gibi durumları tetikleyeceği için doğru değildir. Günde 15 dakika ve bahsettiğimiz saatler dışında güneş ışığından yararlanmak D vitamini sentezi için yeterlidir.

Anahtar kelimeler: pankreas kanseri, güneşlenmek, kanser riski, D vitamini, ultraviyole B