Uzun yıllardır sürdürülen çalışmaların sonuçlarına göre; liften zengin beslenme, şimdiye kadar bilinen pek çok faydasının yanında kalın barsak kanserinden korunmaya da yardımcı olmaktadır. Bu ilişkide özellikle tahıllardaki ve tam tahıllı ürünlerdeki lif etkilidir.

Lif, bir başka deyişle posa; bitkilerin vücudumuz tarafından sindirilemeyen kısmıdır. Genel olarak meyve, sebze, tahıl ve baklagillerde bulunur. Liflerin, suda eriyebilen ve eriyemeyen olmak üzere 2 tipi vardır. Eriyebilen lifler; kolesterolü düşürür, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur, kilo kontrolüne fayda sağlar. Böylece kalp hastalıkları riskini de azaltır. Eriyebilen liflerden zengin gıdalar; baklagiller, yulaf ezmesi, kepekli yulaf, arpa ve meyvelerdir. Eriyemeyen lifler; barsak fonksiyonlarını düzenleme ve kabızlığı önlemeye yardımcıdır ve buğday, yeşil sebzeler ve meyve kabuklarında bolca bulunur. Ayrıca lifler; divertiküler barsak hastalığı, hassas barsak sendromu, hemoroit (basur), safra kesesi taşı, mide fıtığı gibi problemlerden korunmaya da yardımcı olur. Liften zengin beslenmenin bunca faydasının yanında, barsak kanserinden korunma ile de ilişkili olup olmadığı yıllardır araştırılmaktadır.

1970’lerde, beslenmelerinde liften zengin gıdaların ağırlıkta olduğu kırsal Afrikalılarda, barsak kanserinin daha az görülüyor olmasından yola çıkılarak liflerin, barsak kanseri riskini azalttığı düşünülmüş ve bu konuda çalışmalar başlatılmıştır. Bundan 10 yıl öncesine kadar araştırmalar, liflerin bu konuda etkili olmadığı yönünde iken; son yıllarda yapılan güvenilir çalışmalar, liflerin barsak kanseri riskini azalttığı düşüncesini destekler niteliktedir. Özellikle geçtiğimiz dönemlerde İngiliz Tıp Dergisi “British Medical Journal”da yayınlanan bir çalışmada; liflerin, özellikle de tahıllardaki ve tam tahıllı ürünlerdeki liflerde, bu düşünceyi doğrulayan sonuçlara varılmıştır.

Bu çalışma, son yıllarda bu konuda yayınlanmış 25 ayrı araştırmaya ait verilerin derlenip, analiz edilmesi ile yapılmış bir çalışmadır. Çalışmada, sadece genel olarak liflerin barsak kanseri riskini azaltıp azaltmadığı değil, farklı gıdalardaki lif tiplerinin bu ilişkiye etkisi de incelenmiştir. Sonuçta, tahıllardaki ve tam tahıllı ürünlerdeki lifin barsak kanseri riskini azalttığı, ancak meyve, sebze ve baklagillerdeki lifin böyle bir etkisinin olmadığı görülmüştür.

Sonuç olarak; liften zengin gıdalar, sağladıkları onlarca faydanın yanında, en sık görülen kanserlerden olan kalın barsak kanserinden korunmaya da yardımcı olmaktadır. Bunun için günlük beslenmenizde yapacağınız küçük değişikliklerle, beslenmenizde liflerin yerini arttırabilir ve ileride ortaya çıkabilecek pek çok sağlık probleminin önüne geçebilirsiniz.