Meme biyopsisi meme hücrelerinden veya dokusundan örnek alma ya da tüm kitleyi çıkarma işlemidir. Alınan örnek daha sonra laboratuvar ortamında incelenerek hastalık belirtileri kontrol edilir. Biyopsi, hücrelerin kanser olup olmadığını gösteren tek yoldur.

Bu işlem genellikle hastane ortamında günübirlik yapılır. Tüm meme biyopsi yöntemleri yaklaşık 10-15 dakika sürer. Kişi biyopsi sonrası aynı gün evine gidebilir. Biyopsilerde lokal anestezi kullanılmaktadır. Bu da işlem sırasında uyanık olacağınız, ancak hiçbir acı hissetmeyeceğiniz anlamına gelir. Genel anestezi çoğunlukla artık çok az tercih edilen cerrahi biyopside kullanılmaktadır. Bu da işlem sırasında uyku halinde olacağınız ve işlem bitene kadar aynı şekilde kalacağınız anlamına gelir.

Biyopsi önceleri sadece normal doku ile kanserli dokunun birbirinden ayrılması amacıyla kullanılmaktaydı. Oysa günümüzde, biyopsi ile kanserli dokunun genetik yapısını ve biyolojisini ortaya koyarak tümörün büyüme hızını, diğer organlara yayılma (metastaz) ihtimalini ve hangi tür tedavinin (kemoterapi, radyoterapi vs.) etkili olacağını, hatta hangi tür ilaçların daha etkili olacağını tahmin edebilmekteyiz.

Meme Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?

  • İnce iğne biyopsisi:
    İnce iğne aspirasyon biyopsisi sadece birkaç dakika süren basit bir operasyondur. Bu işlemde ince bir iğne memeye sokularak sıvı ve hücre örneği alınır. Kist dediğimiz, içi sıvı dolu lezyonlarda, sıvıyı boşaltmak ve örnek almak için kullanılır. Normalde memede kanser şüphesi taşıyan kitlelerden örnek alınması için bu yöntem tercih edilmez.
  • Kalın iğne (trucut) biyopsisi:
    Kalın iğne biyopsisinde iğne kullanılarak meme dokusundan örnek alınır. Alınan bu örnekler pirinç tanesi büyüklüğündedir. Lokal anestezi altında ultrasonla görerek yapılan ağrısız bir işlemdir. Biyopsi birkaç dakikada tamamlanır ve hasta bir süre gözlendikten sonra taburcu edilebilir. Meme biyopsisi hasta açısından son derece rahat, tanı değeri çok yüksek ve riski son derece düşük bir yöntemdir. Operasyonun yapıldığı alanda hafif morarma görülebilir, ancak yarar izi olmaz. Bu yöntem meme biyopsileri için en çok tercih edilen yöntemdir.
  • Vakumlu biyopsi:
    Vakumlu biyopside vakum cihazına bağlı bir sonda ile meme dokusundan örnek alınır. Memede açılan küçük kesi cerrahi biyopsidekinden çok daha küçüktür. Bu operasyon çok az bir yara izi bırakır ve dikiş gerektirmez.
  • Cerrahi biyopsi:
    Cerrahi biyopsi - ki eksizyonel biyopsi de denir - kitlenin bir kısmı veya tamamının alınma işlemidir. Alınan parça laboratuvar ortamında incelenerek kanserin olup olmadığı sorgulanır. Bazen hekim cerrahi biyopsiyi ilk adım olarak uygular. Bazen de iğne biyopsisinden yeterli bilgi alınamadığında cerrahi biyopsi kullanılabilir. Sadece meme dokusundan örnek alındığında bu işleme ensizyonel biyopsi denir. Kitlenin veya şüpheli alanın tamamı alındığında bu işlem eksizyonel biyopsi olarak adlandırılmaktadır. Bu yöntemi artık çok az tercih etmekteyiz.

Meme Biyopsisini Kim Yapar?

Görüntüleme yöntemleri eşliğinde biyopsi girişimsel radyologlar tarafından yapılır. Girişimsel radyologlar ultrason (USG), tomografi ve emar (MR) gibi cihazları kullanma, bu cihazlarla hastalıklı bölgeleri tanıyabilme ve iğne ile bu bölgelere ulaşabilme konusunda eğitimli ve deneyimli olan hekimlerdir.