Meme kanseri klinik ve genetik olarak farklı alt türlere sahip bir hastalık grubudur. Bu da hastaya özgü etkili tedavilerin saptanması gerekliliğini beraberinde getirir. Meme kanserinde tedavi başarısını artırmak için hedefe yönelik yeni tedavi seçeneklerine ihtiyaç vardır.

Ameliyat öncesi verdiğimiz küçültücü (neoadjuvan) kemoterapi ile hastanın kemoterapi cevabını gözlemleyebiliyoruz. Neoadjuvan tedavi ile sağlanan patolojik tam yanıt, özellikle üçlü negatif grupta, hem hastalıksız sağ kalım hem de genel sağkalım yani tedavi başarısı ile doğrudan ilişkilidir.

Laboratuvar çalışmalarında, DNA tamirini engelleyen ADP-riboz polimeraz (PARP) inhibitörü olan Veliparib adlı yeni bir ilacın, standart kemoterapi ilaçlarından biri olan Karboplatinin etkisini önemli ölçüde arttırdığı ortaya konulmuştur.

Çalışmanın birincil sonlanım noktası patolojik tam yanıt iken ikincil sonlanım noktası olaysız sağ kalım ve genel sağkalımdır. Çalışmaya göre üçlü negatif hasta grubu faz III de Veliparib-Karboplatin kombinasyonu ile %51 patolojik tam cevap elde edilirken kontrol kolunda ise bu oran %26 olarak bulunmuştur. Veliparib-Karboplatin kolunda en sık karşımıza çıkan yan etkiler hematolojik yan etkilerdi; nötropeni, tombositopeni, anemi.

Sonuç olarak bu çalışma ile, üçlü negatif meme kanserinde standart kemoterapiye Veliparib-Karboplatin eklenmesinin patolojik tam yanıt oranını arttırdığı ortaya konmuştur.