Dinleme eylemini gerçekleştirmek bazen oldukça karmaşık olabilir. Buna rağmen, çoğumuz zaman ayırıp birkaç püf noktaya dikkat ederek iyi bir dinleyici olabiliriz.

Onkoloji gibi anlaması ve kavraması son derece güç tanı ve tedavi stratejileri gerektiren bir alanda çok daha hassas davranılması gereklidir. Karşınızda sizi anlayan, sizin de anlaşıldığınızı düşündüğünüz bir ortamda iletişim kurmak için aşağıda belirttiğim konulara dikkat etmeniz yararlı olacaktır.

1. Doktorunuzla görüşürken teknolojiyi bu resimden çıkarın. Doktorunuzla görüşürken telefonunuzu kapamanız, doktorunuzun konsantrasyon kaybını engelleyecektir. Böylece, sizinle daha yakından ilgilenebilecektir. Görüşmeniz sırasında doktorun söylediklerine odaklanın ve başka şeylerle ilgilenmeyin. Yoğun hasta sayısına sahip olan bir onkoloğun zamanının kısa olduğunu unutmayın. Böylesine önemli, size ayrılmış bir zamanı en verimli şekilde kullanmanız yararınıza olacaktır.

2. Hastalığınız ve tedavi seçenekleriniz için sorgulayıcı olmalısınız. Böylesine bilmediğiniz bir durumla karşılaşmak sizin için ne kadar zor öyle değil mi? Oysa, doktorunuza gitmeden önce aklınıza takılan konularla ilgili soruları önceden hazırlayıp karşısına çıkmanız hem vakit kazandıracak hem de doktorunuzu etkileyecektir. Cevaplar almak istemeniz doktorunuzun hoşuna gidecek, sizi çözüm üreten bir kişi olarak algılamasını sağlayacaktır. Şunu bilmelisiniz ki, kafanızdaki soruları ne kadar çok toparlar ve doktorunuzla paylaşırsanız, aldığınız cevaplarla o kadar çok bilgi sahibi olabilirsiniz. Buda, doktorunuzun bu zorlu süreçte işini kolaylaştıracaktır.

3. Soru sorduktan sonra doktorunuzun bunu cevaplamasını bekleyin ve karşı tarafa zaman yaratın. Bu son derece güç durumu anlatırken doktorunuzun konuşmasını sık sık bölmeniz, konsantrasyon kaybına neden olabilir. Yine doktorunuzla yaptığınız bir önceki görüşmede tam olarak anlamadığınız noktaları bir sonraki görüşme öncesi hazırlamanız, unuttuğunuz bir nokta kalmamasını sağlayacak ve kafanızdaki soru işaretlerinin giderecektir. Ama burada doktorunuzun yeterince açıklama yapması için zaman verin ve dikkatle dinleyin. Soruları kendi kendinize yanıtlamak için acele etmeyin ve doktorunuzu bekleyin. Burada önemli olan hastalığınızla ilgili yeterli bilgiyi alabilmenizdir. Böylece, doktorunuzun size olan saygısı artacak, sizin uyumlu bir hasta olduğunuz algısını yaratacaktır.

4. Doktorunuzla görüşmek için size özel zamanı tercih edin. Sizin bir görüşme için hazır olmanız kadar karşı tarafında hazır olması son derece önemlidir. Onkoloji gibi bir alanda yüzlerce hastayı takip eden bir doktorun sizi hemen tanımasını, hastalığınız ve uygulanan tedavi detaylarınızı hemen hatırlamasını beklememelisiniz. Unutmamalısınız ki, doktorunuzun binlerce hastası olabilir. Bu yüzden, karşılaştığınızda sizi hatırlayıp, hastalığınız ve tedaviniz hakkında tüm detayları bilmesi mümkün olmayabilir. Ayaküstü, kalabalık bir ortamda görüşmeye çalışmak yerine randevu alarak doktorunuzun size uygun yer ve zaman ayırmasına izin vermelisiniz. Bu sayede, size özel zaman ayıran doktorunuzla daha etkili ve sağlıklı iletişim kurma şansınız olacaktır.

5. Doktorunuzla görüşürken konuşulanları doğru anladığınızdan emin olun ve not alın. Görüşme yaparken gerek yaşadığınız olayın stresi ile gerekse doktorun zaman zaman tıbbi terminolojileri ağırlıklı kullanması nedeniyle konuyu yeterince anlayamamış olabilirsiniz. Yine karşıdakini kırmamak adına anlamış gibi yapmanız ve yeterli bilgiye sahip olmamanız size yardımcı olmayacaktır. İşte bu noktada, anladığınızı tekrar ederek doktorunuzun söylediklerini doğru anlayıp anlamadığınızı sormanız iletişiminizi güçlendirecek, bazen sizin için hayati olabilecek eksik bir nokta varsa da doktorunuza düzeltme fırsatı verecektir. Ayrıca, koşul ne olursa olsun mutlaka eğer tedavinizle ilgili bir plan ve strateji veya size verilen birtakım görevler varsa bunları yazılı almaya çalışın. Unutmamalısınız ki, söz uçar yazı kalır. Ayrıca, kullanacağınız ilaç, randevu gününüz,herhangi bir tetkik zamanı gibi önemli notları mümkün olduğu kadar yazılı almaya çalışın.Eğer bunu doktorunuzdan alamıyorsanız,lütfen not alın.

6. Doktorunuza konuşulan konu hakkında sorular sorun. Size o ana kadar duymadığınız bilgiler aktarılıyorsa örneğin kemoterapi tedavisi almak üzere olan bir akciğer kanseri hastasına doktor genetik bir testten bahsediyorsa, bunun detayı hakkında soru sorun. Bu tetkiki isteyen doktorunuzdan sonucun olumlu ya da olumsuz çıkması durumunda neler yapacağınızı öğrenmeye çalışın. Ya da size beklemediğiniz bir test veya konsültasyon istediğini söylediğinde, bunun sonucunda ne beklediğini ve bir adım sonrasında neler yapmanız gerektiği konusunda fikir edinin. Bu sizi rahatlatacak, o aşamadan sonra uygulanacak tedaviye daha istekli ve gönüllü olmanızı sağlayacaktır.

Bir hasta ve hasta yakını olarak doktorunuzu dinlemek ve kendinize özgü özelliklerinizin farkına varmak daha güçlü iletişim kurmanız ile ilgili yeteneğinizi geliştirecektir. Bu sayede, iletişimi nasıl daha iyiye götürebileceğinizi keşfetme imkanını bulmuş olursunuz. Emin olun, doktorunuzda bu konuda sürekli kendini yenilemeye çalışmaktadır. Ama bir hasta ve hasta yakını olarak kendini yenilemeye çalışmakta bir o kadar önemlidir. Her iletişimden birtakım dersler çıkarılabilir. Bilmelisiniz ki hasta, doktor ve sağlık çalışanı ile iletişimin iyiye gitmesinin tahmin edemeyeceğiniz kadar olumlu yansımaları olacaktır.