Sanat terapisi insanların kendilerini ifade etmesini ve duygularını açığa çıkarmasını hedefleyen, çeşitli sanat dallarının araç olarak kullanıldığı bir terapi çeşididir. Sanatın bir çeşit terapi yöntemi olarak kullanılması fikrinin temeli aslında yeni bir şey yaratmak ve bunun düzenli yapıldığı süre boyunca tedavi edici bir özelliğe sahip olduğudur. Sanat terapisi sayesinde kanser hastaları gizli kalmış duygularını, korkularını ve hissettiklerini sözlü iletişim dışında renkli bir yolla daha rahat ifade edebilmektedir.

Sanat terapisinin hastalarının stres, korku ve kaygılarını (anksiyete) azalttığı, onları duygusal olarak güçlendirdiği bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur

Kanserin ve kanser tedavilerinin (kemoterapi gibi) sebep olduğu fiziksel ve duygusal sıkıntıları görsel sanatlar, müzik, yazı ve dans ile hafifletip kontrol etmek mümkündür. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından 2013 yılında; 1,576 kanser hastasıyla 27 farklı sanatla terapi yöntemi denenmiş, test edilmiş ve yaratıcı sanat terapisinin hastalar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu araştırmaya göre hastaların psikolojik değişimleri ve hayat kaliteleri gözlemlenmiş.

Araştırmanın sonucunda hastaların dirençlerinin artarak yaşam kaybı korkularından ve takıntılarından uzaklaşıp daha güçlü hissettikleri ve hastalıktan farklı bir konuya odaklanmış oldukları görülmüştür. Yaratıcı sanat terapisinin çok önemli ölçüde anksiyete, depresyon ve fiziksel acıyı azaltıp; hastaların yaşam kalitelerini artırdığı gözlenmiştir.

Psikoterapi ve dışavurumcu sanat terapisi alanının önde gelen isimlerinden Camillia Connel'e göre; sanat terapisi şiddetli rahatsızlıklara sebep olan  güçlü negatif hisleri rahatlatmaya ve hafifletmeye yardımcı olur, sosyalleşmeyi teşvik eder ve hastalar kendilerini daha mutlu hissederler. Kendilerini daha mutlu hisseden kanser hastaları tedavi sürecini ve duygularını daha rahat yönetirler.

Ayrıca sadece kabiliyeti olanların sanatta güzel işler çıkarabileceği gibi yaygın bir yanılgı vardır; yapılan bir çalışma beceri düzeyi ne olursa olsun, sanatla uğraşmanın stresi azalttığını ortaya koymuştur.

Sonuç olarak, sanatsal faaliyetler başlangıçta basit bir oyunmuş gibi görünse de; hastaların iletişim ve kendini ifade etme ihtiyaçları yazıp, çizerek, boyayıp, keserek gelişebilen yaratıcı üretim sayesinde kanser hastalarının karşılaştıkları güçlükler çok daha kolay karşılanır.

Ülkemizde kemoterapi ünitelerine Kemoterapi ve Sanat Merkezi adını ilk kez verdik ve neredeyse 10 yıla yakın süredir tüm ekibimle bu tanımlamanın altını doldurmaya çalışıyoruz. Web sayfamızda sanatın kanserli hastalar üzerindeki etkisini araştıran makaleler, hasta deneyimleri ve tecrübelerimizi paylaşarak bu alana ve kanser tanısı almış hastalarımızın yaşamlarına renk katmayı amaçlıyoruz.