Bazı kanser ilaçları COVID-19'a karşı koruyucu olabilir mi?

Bazı kanser ilaçları COVID-19'a karşı koruyucu olabilir mi?

Yeni bir çalışma, insan hücrelerinin yüzeyinde bulunan ve koronavirüsün tutunmasını sağlayan bir reseptör olan anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2) düzeylerini düşüren belirli kanser ilaçlarının, COVID-19 enfeksiyonuna karşı bir miktar koruma sağlayabildiğini düşündürüyor.

Bu kanser ilaçları arasında TOR/PI3K inhibitörleri (everolimus, temsirolimus ve alpelisib), antimetabolitler (desitabin ve gemsitabin), mitotik inhibitörler (kabazitaksel) ve diğer kinaz inhibitörleri (dasatinib ve crizotinib) bulunur.

New York City'deki Memorial Sloane Kettering Center'da (MSKCC) gerçekleştirilen çalışmaya, 10 Mart ile 28 Mayıs 2020 tarihleri ​​arasında COVID-19 pandemisinin ilk aylarında kanser tedavisi gören 1701 hasta dahil edildi.

Araştırmacılar, ACE2 düzeylerini düşüren kanser ilaçları ile tedavi edilen hastalarda, diğer ilaçları alan hastalara göre önemli ölçüde daha düşük pozitif SARS-CoV-2 testi pozitifliği olduğunu buldular (%7'ye karşı %12,9).

MSKCC'de araştırma görevlisi olan çalışma yazarı Michael Foote, çalışma hakkında: "Birçok onkolog, hastaları belirli kanser ilaçları ile tedavi etmenin COVID-19 riskinde artışa yol açabileceğinden endişe ediyor. Bu makale nedeniyle, bazı onkologlar pandemi sırasında listemizdeki belirli bir ilaçla bir hastayı tedavi ederken biraz daha rahat hissedebilirler." dedi.

Ayrıca, bulguların yeni araştırmaları teşvik edebileceğini öne sürdü. Virüsün hayatta kalmak ve çoğalmak için kullandığı yeni moleküler sinyal kalıplarının keşfine büyük ilgi var. Belirli bileşiklerle virüslerin hücreye girme kabiliyetinde bir azalma olması, SARS-CoV-2'nin kopyalaması gereken spesifik sinyal yollarını bozabileceğini düşündürmektedir. Daha fazla araştırma, virüsün nasıl çoğaldığını daha iyi anlamak ve potansiyel olarak sadece kanser hastaları için değil tüm hastalar için yeni antiviral ilaçlar tasarlamak için bir laboratuvarda bu yeni viral sinyal yollarını keşfedebilir.

Çalışma, 19 Ağustos'ta JAMA Oncology'de çevrimiçi yayınlandı.

Ekip, çalışmalarının ilk bölümünde, ACE2 gen ekspresyonunun azalmasıyla ilişkili kanser ilaçlarını belirlemek için bilgisayar simülasyonu kullandı. Daha sonra, bu ilaçları alan hastaları pandemi sırasında değerlendirdiler.

1701 çalışma katılımcısından 215 (%12,6) hastaya ACE2 düşürücü bir kanser ilacı verildi.

Özellikle gemsitabin kemoterapisi kullanımı, SARS-CoV-2 pozitifliğinde bir azalma ile ilişkilendirilmiştir (olasılık oranı 0,42).

Bu çalışmanın randomize kontrollü bir klinik çalışma değil, retrospektif (geçmişe dönük) bir analiz olduğu unutulmamalıdır. Randomize kontrollü klinik çalışmalar, bir ilacın bir hasta için işe yarayıp yaramadığını belirlemek için altın standarttır.

Ayrıca, bu bulgular, COVID-19 aşıları bulunmadan önce, pandeminin çok erken dönemlerinden geliyor. Bu çalışma, bazı ilaçların aşı öncesi virüs üzerindeki etkisini değerlendirdiği için anlamlı olabilir.

Bununla birlikte, artık etkili aşılar mevcut olduğu için bu bulguların nasıl uygulanacağı belirsizdir. Aşıların viral yayılımı önlemenin en etkili yolu olduğunu kesinlikle biliyoruz. Delta varyantının, virüs ile ACE2 reseptörü arasında özellikle yüksek bir etkileşime sahip olduğu gösterildi; kanser ilaçlarının bu varyanta karşı az ya da çok etkili olup olmayacağı bilinmiyor.

*

İLGİLİ KONULAR

Foote MB, White JR, Jee J, et al. Association of Antineoplastic Therapy With Decreased SARS-CoV-2 Infection Rates in Patients With Cancer. JAMA Oncol. Published online August 19, 2021. doi:10.1001/jamaoncol.2021.3585

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


217 Kez COVID Aşısı Yapıldığı Halde Yan Etki Yaşamayan Bir Adam Bildirildi

217 Kez COVID Aşısı Yapıldığı Halde Yan Etki Yaşamayan Bir Adam Bildirildi

Almanya'dan 62 yaşındaki bir adam, araştırmacılara göre "özel nedenlerle" büyük sayıda aşı yaptırdığını söyledi. The Lancet Infectious...

Çin'de İlk H3N8 Kuş Gribi İnsan Ölümü – DSÖ İnsanlarda Kolay Yayılmadığını Belirtiyor

Çin'de İlk H3N8 Kuş Gribi İnsan Ölümü – DSÖ İnsanlarda Kolay Yayılmadığını Belirtiyor

Çin'de H3N8 kuş gribinden kaynaklanan ilk insan ölümünün gerçekleştiği bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan...

Yeni Covid Varyantı XBB.1.5 Nedir? Hakkında Ne Biliyoruz?

Yeni Covid Varyantı XBB.1.5 Nedir? Hakkında Ne Biliyoruz?

Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 adlı koronavirüsün yeni bir alt varyantı olan XBB.1.5 giderek yayılmaya ve...

Bazı Covid-19 Hastaları, Kalıcı Tat ve Koku Kaybı Yaşıyor

Bazı Covid-19 Hastaları, Kalıcı Tat ve Koku Kaybı Yaşıyor

26 Temmuz 2022'de The BMJ'de adlı dergide online yayımlanan bir araştırmaya göre, COVID-19'lu hastaların bir kısmı,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında