Boyama Kitapları Sanat Terapisinin Yerini Tutmuyor

Boyama Kitapları Sanat Terapisinin Yerini Tutmuyor

Araştırmalar, yetişkin boyama kitaplarının stresini azaltabileceğini, fakat yine de sanat terapisinin yerine geçmediğini gösteriyor. Son zamanlarda yetişkin boyama kitapları, hazır mandala şablonları ve hatta cep telefonu uygulamalarında dahi bir "terapi" yöntemi olarak görülebilmekte. Fakat olması gereken sanat terapisi sadece daha iyi hissetmek ile ilgili değildir. Yapılan araştırmalar daha özgür ve yaratıcı çalışmaların kişilere daha fazla kalıcı yararlar sağladığını savunmaktadır.

Şekilleri renklendirmenin bazı olumlu etkilerinin olabildiği, ancak bir sanat terapistinin katılımıyla gerçekleşen süreç ile aynı derecede güçlü olmadığını gösteren bir çalışma Drexel Üniversitesi’nde yapıldı. Renklerin stres ve olumsuz duygu ve zihinsel durumları azaltmada etkinliği gözlendi. Fakat başka herhangi bir kişisel gelişim gibi bir artı değer katmadan sonuçlandı.

Yapılan çalışmada yaşları 19 ile 67 arasında değişen katılımcılara iki ayrı 40’ar dakikalık seans gerçekleştirildi. Birinde sadece renklendirme ve diğerinde ise bir sanat terapistinin doğrudan katılım gösterdiği yaratıcı çalışmalar yapıldı. Katılımcılar, renklendirme, çizim, üç boyutlu çalışmalar veya modelleme kili gibi istedikleri sanat malzemelerini kullandılar. Katılımcılar kendi eserleri üzerinde çalıştıkça, sanat terapistleri de kendileri sanatsal işler üretti ve bu sırada katılımcılara ihtiyaçları olduğunda yardımcı oldular. Her kişinin stres seviyeleri ve duyguları önce ve sonrası değerlendirildi. Aralarında duygu ve stres düzeylerinde belirgin farklılıklara yol açıp açmadığına bakıldı. Sanat terapistlerinin katıldığı atölye çalışmaları, kişilerin yaşam kalitesinin yükseldiğini ve ruh halinde olumlu değişimler ile sonuçlandı. Olumsuz zihinsel durumlar benzer seviyelerde azalmalar gösterdi. Renklendirme egzersizi, diğer etkiler bakımından önemli değişiklikler göstermedi.

hazir mandala sabonlari boyama aktiviteleri yaratici calismalar ornekler 853076

Sanat terapisiyle yapılan atölye çalışmaları; Sanat terapisiyle yapılan atöyle çalışmaları; daha yaratıcı seçimler, ifade biçimi, sorumluluk, ve problem çözme, kişiler arası etkileşimi için olanak sağlar. Sadece boyama/renklendirme kötü duyguları hafifletmeye yardımcı olmuş fakat gerçek sanat terapisi daha iyi hisler, yaratıcı ifade imkanı ve yeni keşiflere imkan tanımakta olduğu söylenebilir. Siz değerli hastalarımıza tavsiyemiz; eğer sanat terapisti eşliğinde bir çalışma yapma imkanınız yoksa, kendi yapacağınız çalışmaları hazır şablon ya da mandala gibi yetişkin boyama kitapları yerine; kendi mandalanızı tasarlama, içinizden geldiği gibi farklı malzemelerle uygulamalar yapmayı deneyerek sanatın iyileştirici gücünü keşfedebilirsiniz.

Girija Kaimal, Janell L. Mensinger, Jessica M. Drass ve ark.

Art Therapist-Facilitated Open Studio Versus Coloring: Differences in Outcomes of Affect, Stress, Creative Agency, and Self-Efficacy (Studio ouvert animé par un art-thérapeute versus coloriage : différences de résultats su.

Canadian Art Therapy Association Journal, 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


En Acı İsraf – Engellilik, Kalıtım ve Sanatçının Gözü

En Acı İsraf – Engellilik, Kalıtım ve Sanatçının Gözü

Joaquín Sorolla, 1900 Evrensel Sergisi'nde Paris'te büyük bir başarı elde etti. İspanyol ressamın ¡Triste herencia! (Sad...

Hobi Alışkanlığı ve Zihin Sağlığı – 16 Ülkede Kapsamlı Bir Araştırma

Hobi Alışkanlığı ve Zihin Sağlığı – 16 Ülkede Kapsamlı Bir Araştırma

Yaşlanan nüfus, dünya genelinde sağlık sistemlerine ek bir yük getiriyor çünkü yaşlı bireyler, çeşitli sosyal ve...

Kanser Hastası için Yeni Bir Sanat Terapi Reçetesi: Biblioterapi

Kanser Hastası için Yeni Bir Sanat Terapi Reçetesi: Biblioterapi

Kitaplar, filmler ve günlük tutma yardımı ile kanser tedavisi sırasında ve sonrasında sorunlarla başa çıkma... Biblioterapi Nedir? Biblioterapi,...

Sanat terapisinin tarihinin insanlık tarihinden bile eski olduğunu biliyor muydunuz?

Sanat terapisinin tarihinin insanlık tarihinden bile eski olduğunu biliyor muydunuz?

Bir terapi yöntemi olarak sanat Sanat, insanların yüzyıllar boyunca ruhsal ve fiziksel rahatsızlıkları iyileştirme amacıyla yararlandıkları ve...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında