Yeni bir araştırma, anne ve babaların Covid-19 aşılarını tamamlamasının, bu süreçte aşı olmayan çocuklarını korumalarına yardımcı olabileceğini gösterdi.
Araştırmaya göre, tam doz aşı olan tek ebeveyn, çocuklarının SARS-CoV-2’nin Alfa varyantını için enfeksiyon riskini %26’ya kadar azaltırken, 2 ebeveynin de tam doz aşı olması durumu ise bu riski neredeyse %72’ye kadar düşürmektedir. Virüsün Delta varyantına karşı ise tam doz aşılı tek ebeveyn, – ek doz dahil – çocuklarda enfeksiyonun riskinin %20,8 oranında düşmesi ile ilişkilendirilirken, her iki ebeveynin de tam doz aşılı olması, %58,1 oranında riskin azalması ile ilişkilendirilmiştir.
Tablo: Ebeveynlerin aşı durumuna göre çocukların Covid-19 hastalığına yakalanma riskindeki azalmalar
Ebeveynlerin aşı durumu |
Çocuklarda SARS-CoV-2’nin Alfa varyantı için enfeksiyon riskinin azalma oranı |
Çocuklarda SARS-CoV-2’nin Delta varyantı için enfeksiyon riskinin azalma oranı |
Sadece tek bir ebeveyn tam doz aşılı ise |
%26 |
%20,8 |
Her iki ebeveyn de tam doz aşılı ise |
%72 |
%58,1 |
İsrail, Ramat Gan Clalit Araştırma Enstitüsü’nden Epidemiyolog Samah Hayek, “Aşı olmak sadece direkt koruma sağlamaz ayrıca, aynı çatı altında yaşayan aşı olmamış bireyleri de dolaylı yoldan korunmasını sağlar” diyor.
“Bu çalışma, hane büyüklüğü veya çocukların yaşı ne olursa olsun, aşı olmamış çocukların aşı olan ebeveynleri aracılığı ile dolaylı olarak Alfa ve Delta varyantlarına karşı korunmasını vurgulamaktadır.”
Hayek ve ekibinin yürüttüğü bu çalışma, 27 Ocak 2022’de Science’da online olarak yayımlandı.
Araştırmacılar, iki ebeveyne sahip aşı olmamış çocukların olduğu ve daha önce pandeminin iki önemli süreci boyunca (Alfa varyantı dalgasının yaşandığı dönemler: 17 Ocak 2021 – 28 Mart 2021 ve Delta varyantının baskın olduğu dönemler: 11 Haziran 2021 – 30 Eylül 2021) hiç enfeksiyonun gözlemlenmediği hanelere odaklandı.
Çalışmada tüm ebeveynler, en az 2 doz BioNTech aşısı olmuştu. Aşı olan ebeveynlerin kayıtlara geçmiş bir enfeksiyonunun olma olasılığı daha düşüktü. Önemli bir bulgu olarak bu çalışma, enfekte olmaları durumunda enfeksiyonu bir aile üyesine bulaştırma olasılıklarının daha düşük olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, ilk süreç için 155.305 farklı haneden 400.733 aşı olmamış çocuk ve ergen verisine sahipti. İkinci süreç içinse 76.621 farklı haneden 181.307 aşı olmamış çocuk verisi analiz edildi.
Araştırmacılara göre sonuçlar, hane büyüklüğünden bağımsız olarak ve Covid-19 aşısı olmaya uygun olmayacak kadar küçük olanlar da dahil olmak üzere farklı yaş gruplarında genel olarak tutarlıydı.
Araştırmada Omicron varyantına karşı aşının etkinliği değerlendirilmedi. Aşıların etkinliğini takip eden, Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacısı Yi Du, Omikronun dinamiklerinin büyük olasılıkla farklı olacağını söyledi.
Du, Omikron süresince vakaların artmış olmasına rağmen “yine de hastaneye yatışların ve mortalitenin (öüm oranı) azalmasında aşının etkinliğini gözlemledik” dedi. Aşı olmuş ebeveynler ve büyükanne ve büyükbabalar, enfekte olmaları durumunda asemptomatik olabilirken aşılanmamış çocuklar hala risk altında olabilir. Aşı olan ebeveynler için bağışıklığın zayıflaması, bir başka endişedir. Du, “ek dozlar, kesinlikle tavsiye edilmektedir” diyor.