Sedanter Yaşam Tarzı ile Kanserin Dayanılmaz Dostluğu!

Sedanter Yaşam Tarzı ile Kanserin Dayanılmaz Dostluğu!

ABD’de Roswell Park Kanser Enstitüsündeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir araştırmada, sedanter yaşam tarzı ile böbrek ve mesane kanseri gelişme riski arasında bir bağlantı olduğu ortaya kondu.

Kanser Epidemiyolojisi Dergisi’nde yayımlanan makalede, böbrek kanseri tanılı 160, mesane kanseri tanılı 208 ve kontrol grubunu oluşturan 766 kişi çalışmaya alınmış ve yaşam boyu fiziksel hareketsizliğin böbrek veya mesane kanseri gelişme riski ile ilişkili olup olmadığını belirlemek üzere incelenmiştir.

Çok değişkenli lojistik regresyon analizini kullanan ekip, yaşam boyu süren fiziksel hareketsizlik, yani sedanter yaşam ile kanser arasında anlamlı pozitif ilişkiler olduğunu gözlemledi; sonuçlara göre böbrek kanseri gelişme riski %77, mesane kanseri gelişme riski %73 arttı. Çalışmada obezite ile bu kanser türleri arasında belirgin bir ilişki saptanmadı.

Yazarlar, sedanter yaşamın kanser için önemli ve bağımsız bir risk faktörü olabileceğine dair bilimsel kanıtların her geçen gün artmakta olduğunu, bu kanser türleri ile ilişkinin tam olarak açıklanabilmesi için daha geniş katılımlı kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguladılar.

Araştırmacılar “insanların sedanter yaşamdan vazgeçerek fiziksel aktivite - egzersiz yapmaya motive olmasını umuyoruz" diyor. "Kanser riskinizi azaltmak için maraton koşmanıza gerek yok, ancak bir şey yapmanız gerekiyor. Asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmak, öğle saatlerinizde uygun ise iş yeriniz etrafında yürüyüş yapmak, markete gideceğinizde arabanızı biraz uzağa park etmek ve yürümeyi denemek gibi küçük çabalar bile işe yarayacaktır” dedi.

Roswell Park'ta Kanser Önleme ve Kontrol Departmanı'ndan Dr. Cannioto, çalışmayla ilgili, "Bulgularımız, sağlıklı bir yaşam tarzı sağlamak için ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor" dedi.

Değerli okuyucularımız, hepimizin hayalindeki sağlıklı yaşam ve kanser gibi son derece yaralayıcı bir hastalık grubu ile mücadele etmemiz aslında hiç de zor değil. Tüm hastalıklarda olduğu gibi kanserde de ana hedefimiz önleyici yöntemler olmalı. Günlük yaşantımızda basit ve doğru kuralları uygulayarak sadece kanserden değil çok sayıda ölümcül olabilen veya kalıcı hasara yol açabilecek kronik hastalıkları önleyebiliriz.

Rikki Cannioto, John Lewis Etter, Lauren Beryl Guterman et. al.

The association of lifetime physical inactivity with bladder and renal cancer risk: A hospital-based case-control analysis.

Cancer Epidemiology - August 2017Volume 49, Pages 24–29

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Çoklu Kanser Erken Tanı Testlerinin Yararını Kanıtlamanın Zorluğu – NEJM Makalesi

Çoklu Kanser Erken Tanı Testlerinin Yararını Kanıtlamanın Zorluğu – NEJM Makalesi

Kanser taramasında büyük bir değişimin eşiğindeyiz. Son birkaç yıl, çeşitli kanser türlerini aynı anda taramayı amaçlayan...

Kanser Hastaları Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi? Lazer Kanser Yapar mı?

Kanser Hastaları Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi? Lazer Kanser Yapar mı?

Kanser hastaları ve tedavi sürecinde olan bireyler, yaşam kalitelerini artırmak ve kendilerini daha iyi hissetmek amacıyla...

Çoklu Kanser Erken Tanı Testi Nedir? Doğru, Yanlış, Pozitif ve Negatif Sonuç Ne Demektir?

Çoklu Kanser Erken Tanı Testi Nedir? Doğru, Yanlış, Pozitif ve Negatif Sonuç Ne Demektir?

Çoklu Kanser Erken Tanı Testi Nedir? Kanser, dünya genelinde en önemli sağlık sorunlarından biridir ve erken teşhis,...

Kanserden Korunmayı Engelleyen En Önemli İki Faktör – Korku ve Bilgi Eksikliği

Kanserden Korunmayı Engelleyen En Önemli İki Faktör – Korku ve Bilgi Eksikliği

Kanser, dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen korkutucu bir hastalık olarak bilinir, ancak erken tanı için tarama...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında