VKİ (vücut kitle indeksi) genel sağlığın ölçülmesinde kullanılan önemli göstergelerden biridir. VKİ kilogram ağırlığın, metrekareye (boy uzunluğumuzun) bölünmesiyle elden edilen değerdir (VKİ=kg/m2). VKİ değerlerinin 18 ila 24,9 arasında olması normal kabul edilmektedir. 25 ve üzeri olması fazla kilolu kabul edilirken, 30'dan yukarı olması obezitenin göstergesidir.

Yaşlılarda ise genel yaklaşım, VKİ sınırlarının biraz daha esnek olabileceği yönündedir. 65 yaşın üzerindeki kişiler için fazladan birkaç kilonun gençlere kıyasla çok da zararlı olmayacağı düşünülmektedir.

Bununla birlikte bazı çalışmalar, zayıflığın bu yaş grubundaki bireylerin sağlığı kötüleştirebildiğini hatta daha kısa yaşam beklentisi ile ilişkili olabileceğini iddia etmektedir. Ancak bu durum “yaşlı yetişkinlerin fazla kilolu veya obez olmaları önerilmektedir” şeklinde yorumlanmamalıdır. Bu bilgiler aşırı kiloları göz ardı etmek için bir onay değildir. Fazla kilolu olmanın bir dizi sağlık problemlerine yol açtığını biliyoruz. Son yapılan bazı çalışmalar bize aşırı zayıflığın da sağlık durumunu kötü yönde etkileyebileceğini gösteriyor.

Yaşlı yetişkinler için ideal kilo ne olmalıdır?

Yaşamın her döneminde ideal kiloya sahip olmak ve bunu korumak en doğrusu yaklaşım olacaktır. Yaşlı yetişkinler için ideal kilo aralığının veya VKİ'nin ne olması gerektiği konusunda sağlık yönergeleri tarafından belirlenen bilimsel bir ölçüt yoktur. İleri yaştakiler için belirlenecek ideal kiloyu yaş, genel durum ve mevcut kronik hastalıklarıyla birlikte değerlendirmek gerekmektedir. Çünkü bir kişinin diyabeti (şeker hastalığı) varsa kilo vermesi önerilirken; anemi (kansızlık) gibi bir rahatsızlığı varsa besin alımını artırması tavsiye edilebilmektedir.

Yaşlı yetişkinlerde herhangi bir hastalık veya zayıf beslenme durumunda kaybettikleri kilolar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak enerji ihtiyaçlarının karşılanması için sağlıksız gıdalar veya atıştırmalıklar tüketilmemelidir. Fındık, fıstık ezmesi, avokado, kuru meyve gibi kalorisi yüksek olan sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Dengeli beslenme her yaşta çok önemlidir. Bir besin grubunu fazla tüketmek diğer besin gruplarının daha az tüketilmesine neden olabilir.

Zayıf yaşlı yetişkinler için kilo alma ipuçları

  • Makarna, peynir, tam yağlı süt ürünleri ve kuruyemişler gibi kalori içeriği yüksek gıdaları diyete dahil edebilirsiniz.
  • Az az sık sık beslenerek günlük öğün sayısını artırabilirsiniz. Öğün sayısını artırmak daha çok yemenizi sağlayabilir ancak 2 ana öğün ve birkaç ara öğünlerle beslenerek de yeterli besin alımını sağlanabilir.
  • Sağlıklı bir yağ çeşidi olan sızma zeytinyağını yemeklerinize ilave ederek kalori alımını artırabilirsiniz (100 gramı yaklaşık 900 kalori).
  • Günlük kilogram başına 1 gram protein alımı sağlayın. Örneğin 75 kilogram iseniz günlük 75 gram protein almalısınız. (75 gr protein; 50 gram tam yağlı peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, 200 gram balık (palamut) ve 60 gram yeşil mercimekle sağlanabilir).

Bazı besinlerin protein içeriği:

  • 100 gram tam yağlı peynir: 16 gr protein
  • 1 adet haşlanmış yumurta: 13 gr protein
  • 200 gram palamut: 40 gr protein
  • 100 gram kuru yeşil mercimek: 23 gr protein
  • 100 gram kuru kırmızı mercimek: 25 gr protein
  • 100 gram kuru barbunya: 21 gr protein
  • 100 gram yoğurt: 4.53 gr protein
  • 100 gram bonfile dana eti: 20 gr protein
  • 100 gram derisiz tavuk göğüs eti: 21 gr protein içermektedir.