Covid Pandemisi Sebebi İle 4. Evre Kanser Oranlarında Artış

Covid Pandemisi Sebebi İle 4. Evre Kanser Oranlarında Artış

JAMA Network Open adlı dergide 15 Şubat 2022'de yayımlanan araştırmaya göre, COVID-19 Pandemisi'nin ilk yılında erken tanı amacıyla yapılan kanser taramalarında yaşanan belirgin düşüş, metastatik (ileri evre) meme ve kolon kanseri ile başvuran hastalarda belirgin bir artışa yol açtı.

San Diego'daki Kaliforniya Üniversitesi'ne bağlı merkezde hematoloji/onkoloji uzmanı olan Dr.  Jade Zifei Zhou liderliğindeki yazarlar, "Geç, tedavi edilemez aşamalarda başvuran hastaların sayısı artıyor" diyor.

Pandemi etkisini artırdığında, acil olmayan tıbbi uygulamalar beklemeye alınıyor; mamografi, kolonoskopi ve diğer kanser taramalarının ertelenmesi, bizleri, ileride olabilecek sorunlar konusunda endişelendirdi. Örneğin, Haziran 2020'de sadece ABD'de, gözden kaçan taramalar ve tedavideki gecikmeler nedeniyle 2030 yılına kadar on binlerce aşırı kanser yaşam kaybı öngörüldü.

Çalışmalarını Kaliforniya'da gerçekleştiren ekip, 2019'da ve pandeminin ilk yılı olan 2020'de kanser merkezlerine yeni bir tanı veya ikinci bir görüş için başvuran 1. ve 4. evre kanseri olan hastaların sayısını karşılaştırdı. Araştırma, ortalama yaşı 58 ve %90'ı kadın olan 500'den fazla hastayı içeriyordu.

  • 2019'da meme kanserli hastaların %63,9'u 1. evre hastalıkla başvururken, 2020'de %51,3'ü bu evrede başvurdu. Tersine, 2019'da sadece %1.9'u 4. evrede tanı alırken, bu sayı 2020'de %6,2'ye yükseldi.
  • Rakamlar Ocak-Mart 2021 arasında daha da kötüydü, kadınların sadece %41.9'u 1. evre ve %8'i 4. evre meme kanseri ile başvurdu.

Kolon kanseri için de durum benzerdi, ancak hasta sayısının daha az olması nedeniyle bulgular istatistiksel olarak anlamlı değildi:

Pandeminin başlamasından sonra, 1. evre kolon kanseri ile başvuran hasta sayısı %17,8'den (sekiz hasta) %14,6'ya (altı hasta) düşerken, 4. evrede tanı alanlar %6,7'den (üç) %19,5'e (sekiz) yükseldi.

Tüm kanser türlerinde, 1. evrede tanı alma 2019'da %31,9'dan 2020'de %29'a düşerken, 4. evrede başvurma %26'dan %26,4'e yükseldi.

Ertelenen veya aksayan, sadece kanser taramaları değildir, kanser belirtileri taşıyan çok sayıda kişinin doktora başvurmaktan çekindiğini de biliyoruz.

Bu araştırmadan alınması gereken mesaj, pandemi sırasında erken tanısı aksayan hastaların tedaviye mümkün olan en kısa sürede devam etmeleri için teşvik edilmesi ve kanser taramalarının eskisine kıyasla daha iyi bir farkındalıkla sürdürülmesi gerektiğidir.

1. Jade Zifei Zhou, Shelly Kane, Celia Ramsey, et al. Comparison of Early- and Late-Stage Breast and Colorectal Cancer Diagnoses During vs Before the COVID-19 Pandemic. JAMA Network Open, 15 Feb 2022.

2. Increase in Late-Stage Cancer Diagnoses After Pandemic - Medscape - Feb 15, 2022.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


COVID-19 Kansere Yol Açar mı Yoksa Kansere Karşı Koruyucu Olabilir mi?

COVID-19 Kansere Yol Açar mı Yoksa Kansere Karşı Koruyucu Olabilir mi?

COVID-19 pandemisi sırasında virüsün yarattığı sağlık sorunlarının yanı sıra, uzun vadeli etkileri konusunda da soru işaretleri...

Çoklu-Kanser Erken Tanı Testleri ve Diğer Testler – Sosyal Medyada Yanıltıcı Paylaşımlar

Çoklu-Kanser Erken Tanı Testleri ve Diğer Testler – Sosyal Medyada Yanıltıcı Paylaşımlar

Günümüzde sosyal medya, sağlık alanında bilgiye erişimi kolaylaştırsa da, yanlış veya eksik bilginin yayılmasına da zemin...

Evde HPV Testleri ve FDA Onayı – Yeni Bir Dönem Başlıyor

Evde HPV Testleri ve FDA Onayı – Yeni Bir Dönem Başlıyor

HPV Testlerinde Yeni Bir Dönem Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türlerinden biri...

4 Şubat Dünya Kanser Günü 2025 – Benzersiz Birlik ile Daha Güclüyüz!

4 Şubat Dünya Kanser Günü 2025 – Benzersiz Birlik ile Daha Güclüyüz!

Kanser, tıbbi bir tanıdan çok daha fazlasıdır. Arkasında sayısız insan hikayesi, umut, kaygı, dayanıklılık ve sevgi...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında