Diş Eti (periodontal) Hastalıkları Meme Kanseri Riskini Arttırır Mı?

Diş Eti (periodontal) Hastalıkları Meme Kanseri Riskini Arttırır Mı?

Periodontal rahatsızlıklara sahip postmenopozal kadınların meme kanseri risklerinin daha fazla olduğu ve ayrıca sigara kullanımının bu riski belirgin bir şekilde etkilediği, Amerikan Kanser Araştırma Derneği tarafından yayımlanan bir çalışma ile gösterildi.

Çalışma kapsamında daha önce meme kanseri rahatsızlığı bulunmayan 73,737 postmenopozal (menopoz sonrası dönem) kadın takibe alınmış. Bu kişiler sigara içme alışkanlıklarına göre sınıflandırılmışlar.

Takip edilen bayanların %26'sında periodontal hastalık tespit edilmiştir. Bu kişiler yaklaşık 7 yıl takip edilmiş ve 2124 bayan meme kanserine yakalanmıştır.

Araştırmacıların bulduğuna göre periodontal (diş eti) hastalığa sahip bayanların meme kanserine yakalanma riski %14 daha fazladır.

Hem sigara kullanan hem de periodontal hastalığı olan bayanlar incelendiğinde meme kanseri riskinin %36'ya kadar artığı bulunmuştur. Hiç sigara kullanmayan veya 20 yıldan daha önce sigarayı bırakan bayanlarda meme kanseri gelişme riskinde ise %6 ve %8 artış görüşmüştür.

Meme kanseri riskinde artış ve periodontal hastalıklar arasındaki ilişki için birkaç olası açıklama vardır. Bu olasılıkların biri periodontal hastalıkların sistemik bir inflamasyona sebep olmasıdır. Diğer olası açıklama, periodontal hastalığa bağlı olarak bakterilerin sürekli olarak dolaşım sistemine geçmesi ve meme dokusunu etkiliyor olmasıdır. Bununla birlikte, bu ilişkiyi açıklayacak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Jo L. Freudenheim, Robert J. Genco, Michael J. LaMonte.

Periodontal Disease and Breast Cancer: Prospective Cohort Study of Postmenopausal Women.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 1–8. ©2015 AACR.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanser İlaçları Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır?

Kanser İlaçları Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır?

Kanser tedavisi sırasında kullanılan ilaçların vücuttan atılım süreleri, ilacın tipi, uygulanma şekli, hastanın böbrek ve karaciğer...

Kanser Tedavilerinde 30 Yılın Bilançosu – Neler Değişti ve ve Devam Eden Zorluklar?

Kanser Tedavilerinde 30 Yılın Bilançosu – Neler Değişti ve ve Devam Eden Zorluklar?

Kanser araştırmalarında ve tedavisinde son yıllarda kaydedilen olağanüstü ilerlemeler, milyonlarca yaşamı kurtarmaya devam ederken, kanser hâlâ...

2050'ye Kadar Kanser Salgınına Karşı Neler Yapılabilir?

2050'ye Kadar Kanser Salgınına Karşı Neler Yapılabilir?

Kanser, küresel sağlık sistemlerini ve toplumları etkileyen en büyük sorunlardan biri olarak karşımızda duruyor. Dünya Sağlık...

Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

ABD pazarında yeni bir ilaç geliştirme maliyeti, hem ilaç geliştirme başarısızlıkları hem de sermaye maliyetleri dikkate...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında