Alkolün vücuda neden olduğu zararlar ve hastalıklar

Alkollüyken araç kullanmanın sonuçlarını veya yoğun alkol tüketmenin karaciğer sirozuna neden olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat eğer sadece karaciğer sirozu ve trafik kazalarını alkol kullanımının sonucu sanıyorsanız, bunu yazımızı okuduktan sonra tekrar düşünün. Araştırmalarda alkol tüketiminin sebep olduğu 60’dan fazla hastalık bulunmuştur. Yazımızda bunlardan dikkat çeken 12 tanesini sıraladık.

anemi kansızlık

1- Anemi (kansızlık)

Yoğun alkol tüketimi oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sayısını düşürür. Bu sağlık problemine anemi, halk arasındaki deyimiyle kansızlık denir. Anemi olan kişilerde halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı ve sersemlik gibi belirtiler ortaya çıkar.

tumor mikrocevresi bagisiklik sistemi immunoterapi ilac direnci

2- Kanser

Az veya çok olmasına bakılmaksızın, alkol, düzenli kullanıldığında kanser riskini artırır. Alkollü içeceklerde bulunan etanol, sindirim süreci ile karsinojen olan asetaldehite dönüşmektedir. Alkol kullanımına bağlı; baş-boyun, gırtlak, yemek borusu (özofagus), karaciğer, meme, kolon ve rektum kanseri riski artar.

Kalp damar hastalığı nedir Risk faktörleri nelerdir

3- Kalp damar hastalıkları

Özellikle çok yoğun alkol kullanmak kan pıhtılaşmasını (trombozu) tetikliyor yani; kalp krizi ve felç riskini artırıyor. 2005’te Harward Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre; en az 1 kez kalp krizi geçirip yaşamına devam eden kişilerin alkol kullanımı söz konusuysa ölüm riski iki katına çıkıyor. Yani alkol kalp-damar hastalıkları riskini belirgin artırıyor.

Yoğun alkol tüketimi ayrıca kalp kaslarını etkileyerek kardiyomiyopati denilen hastalığa sebep olabilir, kalp ritminin düzenini bozabilir ve bu durumlar felci tetikleyen kan pıhtılarını oluşturabilir.

Karaciğer kanseri tedavisi için Regorafenib FDA onayı aldı

4- Siroz

Alkol karaciğer için zararlıdır (toksik). Düzenli ve yoğun alkol kullanan kişilerin karaciğerleri aşırı zarar görerek sirozu oluştururlar. Fakat kimin siroz olacağını önceden kestirmek biraz zor. Bazı yoğun alkol kullananlar olmaz iken; bazen daha az alkol tüketenlerde de görülebilen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu durumda araştırmalara göre kadınların erkeklerden daha hassas olduğu söylenebilir.

Bunama demans eşit değildir yaşlılık Akıl sağlığımızı kaybetmeden neler yapabiliriz

5- Bunama (demans)

Yaşlılarda ortalama yaklaşık % 2 oranında bunama (demans) görülür. Yoğun alkol kullanan insanların beyinlerindeki bazı bölümler normalden çok daha hızlı küçülerek ciddi hafıza kayıplarına ve bunamaya sebep olur.

depresyon nedir kanserde neden depresyon daha sik görülür nasil tedavi edilir

6- Depresyon

Depresyon yaşanırken mi alkol tüketilir, yoksa alkol tüketildiği için mi depresyona girilir?.. İki durumun birbirinin tetikleyicisi olduğu ve bir kısır döngü halinde iç içe oldukları söylenebilir. Depresyona giren kişiler sıkıntılarını ve şiddetli negatif duygularını rahatlatmak için yoğun alkol kullanımına başvurabilir. Yeni Zelanda’da yapılan geniş çaplı bir araştırma, yoğun alkol kullanımı depresyonu şiddetle tetiklediği ortaya çıkmıştır.

Nörolojik problemler

7- Nöbetler (epilepsi)

Yoğun alkol tüketimi epilepsiye neden olabilir. Epilepsi olanlarda ise nöbetleri tetikleyebilir. Alkol aynı zamanda epilepsi tedavisi için kullanılan ilaçların bir kısmıyla etkileşime girmektedir.

gut artriti

8- Gut

Gut, el ve ayak eklemlerinde şiddetli ağrıya, bunun dışında böbrek ve kalp-damar sorunlarına neden olabilen bir rahatsızlıktır. Gutta eklemlerin içinde ve etrafında ürik asit kristalleri birikmektedir (gut artriti). Bazı olgular gut rahatsızlığının çoğunlukla genetik faktörden kaynaklandığını savunsa da araştırmalar alkol kullanımının gut riskini artırdığını göstermektedir.

hipertansiyon

9- Yüksek tansiyon

Alkol; sıcaklık, stres gibi faktörlerin de etkisi ile kan damarlarının genişleyip daralmasını sağlayan sempatik sinir sistemini bozabilir. Tansiyon yüksekliği süreğen bir hal alırsa (kronik hipertansiyon), böbrek hastalığı, kalp hastalığı ve felç dahil olmak üzere başka bir çok hastalığa sebep olabilir.

pnömoni zatürre

10- Enfeksiyon hastalıkları

Sürekli alkol kullanımı bağışıklık sistemini baskılayarak tüberküloz ve zatürre (pnömoni) dahil çeşitli enfeksiyonlara sebep olur. Diğer bir yandan alkolü fazla tüketen kişilerde riskli ilişkiler daha çok görülebilir. Bu da cinsel yolla bulaşan hastalıklar başta olmak üzere çeşitli bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.

Beyin tümörü ameliyatını kolaylaştıran Aminolevulinik asit FDA onayı aldı

11- Sinir hasarı

Ağır alkol tüketimi; vücudun belli bölgelerinde iğnelenme hissetme, kas güçsüzlüğü, idrar kaçırma, kabızlık, cinsel problemler ve başka sorunlara yol açabilir. Çünkü alkol sinir hücreleri için toksiktir ve sinir fonksiyonlarını tehlikeye atar.

Pankreatit ve pankreas kanseri

12- Pankreatit ve pankreas kanseri

Alkol ve pankreas hastalıkları arasındaki ilişki uzun süredir bilinmektedir. Yoğun alkol tüketimi pankreas hastalıklarından özellikle ikisinin, pankreatit ve pankreas kanserinin riskini artırmaktadır. Toplumda, alkol almayanlarda yaşamlarının bir döneminde pankreatit (pankreas iltihabı) görülme oranı %1.3 iken, yoğun alkol alanlarda %3’lerdedir. Tüm pankreatitlerin %70’i yoğun alkol tüketimine bağlıdır. Tüm pankreas kanserlerinin ise yaklaşık %5’inin nedeninin yoğun alkol tüketimi olduğu düşünülmektedir.

Alkol kullanımı ayrıca mideye de zarar verir (gastrit). Sindirim sürecini etkileyen alkol; karın ağrısı, mide bulantısı, kilo kaybı ve vitamin B12 eksikliğine sebep olur.

- İlginizi çekebilir: Sosyal içicilik olarak bilinen günde bir iki kadeh alkolün kanser riskini artırdığı bulundu!