Emzirme Hakkında Bilgi – Doğru Bilinen 9 Yanlış

Emzirme Hakkında Bilgi – Doğru Bilinen 9 Yanlış

Şüphesiz ki anne sütü bebeğe verilebilecek en iyi besindir. Fakat emzirmek her anne için aynı zahmette olmamakta ve emzirme konusunda anneler çok farklı tavsiyelerle karşılaşmaktadır. Gelin, emzirmekle ilgili 9 yanlış bilgiyi düzeltelim.

Emzirmek Hızlı Kilo Verdirir

Hamilelikten kalan fazla kiloları vermek sağlık açısından önemlidir. Fakat emziren annelerin süt için fazladan enerji ve beslenmeye ihtiyaçları olduğundan dikkatli olmalıdır. Yetersiz beslenme anne sütü üretimini olumsuz etkileyebilir. Vücudun emzirmek için ihtiyaç duyduğu ekstra enerjinin bir kısmı gebelik sırasında depolanan yağdan gelir, bu da kilo vermeye sadece yardımcı olabilir fakat hızlı kilo vermeyi sağlamaz.

Ne İstersem Yiyebilirim, Ne de Olsa Hepsini Yakıyorum

İstediğinizi yememeli, dengeli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Enerji kısıtlamasına dikkat etmeli, fast-food tüketmemeli ve tatlılardan uzak durmalısınız. Emzirmek yağ yakımına yardımcı olsa da kendiniz ve bebeğiniz için ne yediğinize dikkat etmeli, egzersiz yapmalı ve doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.

Bebeğim Rahatsızlandığında Emzirmemeliyim

Bebeğiniz hastalandığında emzirmeyi bırakmayın. Emzirmek bebeğin özellikle hastayken ihtiyacı artan sıvıyı en doğal yolla sağlar. Ayrıca anne sütü, içeriğindeki immunoglobulinler sayesinde bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.

Göğüslerim Küçük Olduğundan Bebeğim İçin Yeterince Sütüm Olmayacak

Araştırmalara göre süt üretimiyle göğüs büyüklüğünün bir ilgisi yoktur. Göğüs büyüklüğü önemli değildir, süt üreten hücre sayısı genelde aynıdır. Bebeğin emzirileceği meme dokusu, memenizin boyutunuza bakılmaksızın gebeliğin sonucu olarak büyür.

Goguslerim kucuk oldugundan bebegim icin yeterince sutum olmayacak 848615

Emzirdiğim Süre Boyunca, Doğum Kontrolüne İhtiyacım Yok

Emzirmeyi doğum kontrol yöntemi olarak kullanamazsınız. Daha önce yapılan çalışmalar göre; vücudun hamilelik ve doğum sırasında serbest bıraktığı hormonlardan dolayı gebelik riski olabilir. Ayrıca, emzirme sırasında adet kanaması görülmese bile yumurtlama ihtimali vardır. Emzirirken kullanabileceğiniz en uygun doğum kontrol yöntemi için doktorunuzla konuşun.

Göğüslerimi Sarkıtacağı İçin Emzirmek İstemiyorum

Emzirmek göğüslerinizi etkilemiyor. Deformasyonlar genelde gebelik sürecinde oluyor. Hamilelik süresinde göğüs ağırlığı ikiye katlanır. Bu artışla göğüsleri destekleyen bağlarda ekstra stres olur ve bu da sonrasında sarkmalara sebep olabilir.

Eğer Biberonda Sağılmış Süt Verirsem Bebeğim Tekrar Emmek İstemeyebilir

Bazen emzirmek, bazen ise biberonla beslemek bir sorun yaratmaz. Üstelik çalışan anneler eğer evden çalışmıyorlarsa, biberonla sağılmış süt vermekten başka seçeneği yoktur.

İlk Sütü (Kolostrum) Bebeğe Vermemeliyim

Kolostrum bebek için çok önemli besinler içerir (örneğin zengin antikorlar). Bebeğin bağışıklık sistemi için bu oldukça önemlidir, enfeksiyonlara karşı korur ve ilk dışkının atılmasına yardımcı olur. Doğumdan sonraki ilk günlerde olan kolostrum bebeğin bu zamanda tam olarak ihtiyacı olan şeydir.

Emzirmek Canımı Acıtır, Bu Normaldir

Emzirmek acılı ya da ağrılı olmamalıdır. Eğer bir acı hissediyorsanız nedenini bulmalısınız. Mesela bebeği yanlış tutuyor ve yanlış emziriyor olabilirsiniz. Emzirirken tutuş pozisyonu önemlidir, doğru biçimde emzirmeyi öğrenebilirsiniz.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yumurtlama Dönemi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama Dönemi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama dönemi, bebek sahibi olmayı planlayan çiftler için kritik bir kavramdır. Bu dönemin ne olduğunu ve...

Kadınlarda Adet Düzensizliği: Nedenleri, Riskleri ve Zararları

Kadınlarda Adet Düzensizliği: Nedenleri, Riskleri ve Zararları

Kadınlarda adet düzensizliği, birçok kadının hayatının belli dönemlerinde karşılaştığı yaygın bir sorundur. Normal şartlarda bir kadının...

Doğum Kontrol Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Doğum Kontrol Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Doğum kontrol hapı, kadınlarda gebeliği önlemek için kullanılan hormonal bir doğum kontrol yöntemidir. Bu haplar, vücudun...

Miyom Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Miyom Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Miyomlar (uterin fibroidler), kadınlarda rahim (uterus) düz kas dokusundan gelişen iyi huylu tümörlerdir. Özellikle doğurganlık çağındaki...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında