Kanser ve Alzheimer İlişkili Yeni Nesil Nanopartiküller Keşfedildi

Kanser ve Alzheimer İlişkili Yeni Nesil Nanopartiküller Keşfedildi

Hücreler diğer hücrelerle iletişim kurmak ve yaşamsal faaliyetleri gerçekleştirmek için bir takım taşıyıcı moleküller kullanır. Bu taşıyıcı molekülleri kargo paketleri olarak düşünebiliriz. Yağ zarıyla örtülü bu paketlerin büyük boyutlu olanlarına eksozom, küçük boyutlu olanlara ise eksomere denmektedir. Bu paketlerin, pek çok hastalıkla ilişkili olduğu bilinmektedir.

Yeni Bir Nanopartikül: Süpermere

2022 Ocak ayında Nature Cell Biology’de yayımlanan çalışmada pek çok enzim, protein, RNA içeren ve pek çok hastalık türüyle ilişkili yeni bir nanopartikül keşfedildi. Bu nanopartikule süpermere adı verildi.

Nanopatikül (NP) ya da nanotanecik (NT), boyutu 1 – 100 nanometre (metrenin milyonda – 10 binde biri) uzunluktaki tanecikleri ifade eder ve nanopartiküller tıp, biyomedikal, fizik, kimya, elektronik, enerji üretimi gibi geniş uygulama alanları bulunan nanoteknolji bilim dalının konusudur.

Nanoteknoloji Nanotip ve Radyasyon Onkolojisindeki Uygulamalari Yazidizisi 2 834411

Süpermere nanopartikülleri kanser, kalp hastalıkları, Alzheimer ve COVID-19 ilişkili pek çok molekül içeriyor. Süpermereler, daha önce eksozom sanılmaktaydı. Ancak çalışmada farklı bir teknik kullanılarak, bu nanopartüküller keşfedildi.

Süpermerelerin farklı hastalıklarla ilişkili molekülleri taşıdığı tespit edildi. Örneğin:

  • TGFBI adı verilen protein süpermeres tarafından taşınmaktadır. Bu protein tümör büyümesini desteklemektedir. Ayrıca TGFBI’nin, kolorektal (kalın bağırsak) kanserde önemli bir biyobelirteç olabileceği düşünülmektedir.
  • Bir diğer molekül ise ACE2 reseptörüdür. Bu reseptör, kalp hastalıklarında ve COVID-19 hastalığında rol oynamaktadır. SARS-CoV-2 virüsü, ACE2 reseptörüne bağlanarak hücreleri infekte etmektedir. Bu durumda, Süpermerelerin virüse karşı “tuzak” olarak kullanılarak infeksiyonun engellenmesi amaçlanmaktadır.
  • APP proteini ise Alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynamaktadır. Süpermeres kan beyin bariyerini geçebilmektedir. Bu durumda süpermere analizi ile erken teşhis ve hedefe yönelik tedaviler gerçekleştirilebilir.

Peki bu çalışma bize ne ifade ediyor?

  • Bu tip biyoaktif moleküllerin tanımlanması yeni nesil biyobelirteçlerin keşfine olanak sağlayabilir.
  • Süpermere içeren moleküllerin metabolomik analizi ile erken kanser teşhisleri gerçekleşebilir.

Zhang, Q., Jeppesen, D.K., Higginbotham, J.N. et al. Supermeres are functional extracellular nanoparticles replete with disease biomarkers and therapeutic targets. Nat Cell Biol 23, 1240–1254 (2021). https://doi.org/10.1038/s41556-021-00805-8

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Türk Ekipten Kanser Tedavisi için Bakteri Temelli Biyohibrit Mikrorobot Keşfi

Türk Ekipten Kanser Tedavisi için Bakteri Temelli Biyohibrit Mikrorobot Keşfi

15 Temmuz’da Science Advances adlı dergide yayımlanan bir çalışma, bilim dünyasına damgasını vurdu. Prof. Dr. Metin...

Radyoduyarlaştırıcılar, Nanoterapötikler, Nanotanecik Albumin-Bağlı Paklitaksel

Radyoduyarlaştırıcılar, Nanoterapötikler, Nanotanecik Albumin-Bağlı Paklitaksel

Nanoteknoloji üzerine kurulu tanısal araçlar çoktan klinik pratiğimize girmiş bulunmaktadır. Kanda dolaşan ve tümör belirteci olarak adlandırdığımız...

Nanotanecik nedir, örnekleri nelerdir? Kanser tanısında nanoteknoloji

Nanotanecik nedir, örnekleri nelerdir? Kanser tanısında nanoteknoloji

Nanoteknoloji hakkındaki ilk yazımızda nanoteknolojinin tanımı ve uygulamalarından bahsetmiş ve kanser alanında nanoteknolojiye giriş yapmıştık. Nanoteknoloji...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında