Kanserden Korunmak İçin Haftalık İdeal Egzersiz Planı ve Süresi Ne Kadar Olmalı?

Kanserden Korunmak İçin Haftalık İdeal Egzersiz Planı ve Süresi Ne Kadar Olmalı?

Fiziksel olarak aktif olmayan bir yaşam sürmenin obezite, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalığa davetiye çıkardığı iyi bilinmektedir. Düzenli yapılan egzersizlerin ise bu hastalıkları gözle görülür düzeyde azalttığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Ancak akla şöyle bir soru gelebilmektedir: İdeal egzersiz süre ve sıklığı ne kadar olmalıdır, üst sınırı var mıdır?

Birçok alt başlığı olan egzersizler genel olarak; yürüyüş, bisiklet, koşu, yüzme gibi aerobik egzersizler, ağırlık çalışma egzersizleri ve denge-germe egzersizleri olarak kategorize edilebilmektedir. Bunların hepsinin de sağlık açısından olumlu sonuçları bulunmaktadır. Egzersizin bu sonuçlarının altında; insülin, östrojen gibi hormonları dengeleme; yağ dokusunu azaltma, barsak hareketlerini düzenleme gibi birçok mekanizma yatmaktadır. Egzersiz ayrıca kanserleşme hızını azaltan koruyucu moleküllerin salgılanması ve DNA hasarının engellenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede bayanlarda meme ve rahim; erkeklerde prostat ve kolon kanseri riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Bir diğer etki mekanizması ise, kaslarımızda bulunan miyokin adlı proteinler üzerindendir. Egzersiz esnasında myokinler, ürettiği sitokin adlı moleküllerle yangıyı önleyici etki göstermekte, kasa glukoz alımını artırmakta ve yağların yıkılmasını sağlamaktadır.

Genel olarak, kronik hastalıklardan ve kanserden korunmak için yetişkinlerin haftada en az 150 dakika yürüyüş gibi hafif, aerobik egzersiz yapmaları tavsiye edilmektedir. Ancak ideal egzersiz süre ve sıklığının ne kadar olması gerektiği halen üzerinde tartışılan bir konudur. Bu yüzden Jama Onkoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada hastalıklardan korunmak için ideal egzersizin ne kadar olması gerektiği incelenmiştir. Çalışmada ideal kabul edilen 150 dakikalık egzersiz süresi iki katına çıkarılmış (300 dakika) ve menopoz sonrası kadınlar üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuçta araştırmacılar fazla miktarda yapılan egzersizin aşırı derecede yağ kaybına neden olduğunu ve bu yağ yıkımının tüketilen enerjiyle orantılı olduğunu rapor etmiştir. Çalışma sonuçları beklenildiği gibi daha fazla egzersiz yapmanın yağ yakmayı artıracağını bunun da hastalık riskini azaltacağını gösterilmiştir. Bunun yanında haftada 100 dakika ek egzersiz yapan kadınların yaklaşık %2 oranında meme kanserine yakalanma riskinin düştüğü de belirtilmiştir.

Sonuç olarak; bu çalışma bizlere kesin bir egzersiz süresi vermese de haftalık tavsiye edilen 150 dakikadan daha fazla egzersiz yapmanın bir zararı olmayacağına, hatta daha fazla yarar sağlayacağına dikkat çekmektedir. Bizlere düşen sağlığımız için beslenmemize ve fiziksel aktivitelerimize azami önem göstermemizdir.

Winters-Stone K.

Exercise and Cancer Risk-How Much Is Enough?

JAMA Oncol. 2015 Sep 1;1(6):776-7. doi: 10.1001/jamaoncol.2015.2267.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

ABD pazarında yeni bir ilaç geliştirme maliyeti, hem ilaç geliştirme başarısızlıkları hem de sermaye maliyetleri dikkate...

Avrupa'da Kanser Ne Kadar Yaygın? Prevalans Kavramı ve Uzun Vadeli Sağkalım Sayıları

Avrupa'da Kanser Ne Kadar Yaygın? Prevalans Kavramı ve Uzun Vadeli Sağkalım Sayıları

Kanser, modern çağın en dikkat çekici hastalığıdır; hem bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hem de...

4 Şubat Dünya Kanser Gününde Önemli Mesaj: Kanser Yükü Artarken Eşitsizlikler Öne Çıkıyor

4 Şubat Dünya Kanser Gününde Önemli Mesaj: Kanser Yükü Artarken Eşitsizlikler Öne Çıkıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bir alt birimi olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), 2022 kanser istatistiklerine...

Hekimlerin Çoğu FDA Onay Sürecini Tam Anlamıyor – Peki Ya Hastalar?

Hekimlerin Çoğu FDA Onay Sürecini Tam Anlamıyor – Peki Ya Hastalar?

Yapılan bir araştırmada, ABD'li hekimlerin sadece %41'inin FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) ilaç onay süreçleri...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında