Restaurant ve Fast-Food Yemeklerinin Günlük Enerji ve Besin Öğeleri Yönünden Karşılaştırılması
Beslenme şekliyle sağlık ilişkisi en çok merak edilen ve üzerine en çok araştırma yapılan konulardan biridir. Modern hayat ve yoğun iş temposuyla birlikte yeme alışkanlıklarımızda ciddi değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerin en belirgini evden uzakta yenilen öğün oranının artmasıdır. Dışarıda yeme alışkanlığı denilince akla fast-food mekanları ve restaurantlar gelmektedir. Yeme alışkanlıkları ile ilgili şimdiye değin yapılan araştırmaların sonucu olarak “fast-food” kelimesinin anlamı “kötü yemek alışkanlığı” haline gelmiştir. Peki, restaurantlarda yeme alışkanlığı ne kadar masumdur?
Kalori alımı ve yemek kalitesi, gıdanın kalitesi ve tüketimin yapıldığı yere göre değişir. 1 Temmuz’da Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nde yayımlanan çalışmada, restaurant ve fast-food yemekleri, günlük enerji ve besin öğeleri yönünden karşılaştırılmıştır.
Çalışma kapsamında yaşları 18 ve üstü olan 18 098 Amerikalı, günlük toplam kalori ve 24 temel besin alımı yönünden takip edilmiş. Evde yiyecek/içecek tüketimine karşı, evden uzakta (fast-food ya da restaurant) beslenme alışkanlıkları incelenmiş.
Çalışmanın sonucuna göre fast-food ve restaurantta yiyecek/içecek tüketmenin, günlük alınan toplam enerji miktarını belirgin olarak arttığı bulunmuştur. Bununla birlikte toplam yağ, doymuş yağ, kolesterol ve tuz alımında da belirgin artış saptanmıştır.
Sonuç olarak, evde yeme dışındaki seçenekler benzer derecede sağlıksız gözükmektedir. Bu nedenle sağlıklı beslenme için sadece fast-food tüketimi hedef alınmamalı, restaurantların da gıda kalitesini ve içeriğini geliştirmesi için politikalar üretilmelidir.
Aslında hepimizin bildiği üzere evde yemek en sağlıklısı. Gelin eve daha cok zaman ayıralım, çocuklarımızı evde yemeye alıştıralım ve annenin yemek lezzetini elimizden geldiğince vazgeçilmez kılalım.
Lisa M. Powell and Binh T. Nguyen
Fast-food and full-service restaurant consumption and daily energy and nutrient intakes in US adults
European Journal of Clinical Nutrition , (1 July 2015) | doi:10.1038/ejcn.2015.104
https://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/full/ejcn2015104a.html