Yemeklerle Birlikte Şekerli İçecekler Neden Tüketilmemeli?

Yemeklerle Birlikte Şekerli İçecekler Neden Tüketilmemeli?

Meşrubat olmadan yemek yiyemiyor musunuz? Birçoğumuz benzer durumdayız, fakat şekerli içeceklerin eşlik ettiği öğünlerde vücutta daha fazla yağ depolanıyor.

Diyetimizin besinleri hangi oranda içerdiği, sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması ve obezitenin önlenmesinden önceden düşünülenden daha önemli bir rol oynamaktadır. Bu araştırmanın birincil amacı, farklı besin içeriklerine sahip yemeklere küçük bir porsiyon şekerle tatlandırılmış bir içecek eklemenin iştah, enerji metabolizması ve yağ yakmayı ne ölçüde etkilediğini belirlemekti.

21 Temmuz'da BMC Nutrition'da yayımlanan bu yeni araştırmaya göre proteinli gıdalar ile şekerli içecekler birlikte tüketilmemeli. Bu, enerji dengesinin negatif etkilenmesine sebep olarak vücutta daha çok yağ depolanarak obezite problemine yol açabiliyor. Şekerli içeceklerin öğünlerde tüketildiğinde kalorilerinin üçte birinin harcanmadığı, yağ metabolizmasının azaldığı ve vücudun yemekleri metabolize etmesi için daha az enerji harcandığı bulunmuş.

Araştırmacılar, şekerli içeceklerin yağ oksidasyonunu, yani yağ yakımını, azalttığını, öğün sonrası yağ moleküllerinin parçalanmasını yavaşlattığını buldular. Şekerli içecekler %15 protein içeren bir öğünde tüketilirse yağ oksidasyonu ortalama %7.2 gram azalıyor. Eğer şekerli içecekler %30 protein içeren öğünle birlikte tüketilirse; yağ oksidasyonu ortalama 12.6 gram azalıyor. Şekerli içeceklerle birlikte tüketilen yemek için metabolizma fazladan kalori harcamamış oluyor.

Araştırmada yaşları ortalama 23 olan; 13’ü erkek, 14’ü kadın olmak üzere toplam 27 sağlıklı kişi ile çalışılmış. Düzenli olarak farklı öğünlerdeki şekerli içecek ve proteinli öğünlerin sonuçları takip edilmiş. Katılımcılar bir öğün şekerli içecek tüketirken diğer öğün tüketmeyip, sonra tekrar şekerli içecek içeren öğün şeklinde beslenmişler. Kalori, oksijen, sıcaklık, karbondioksit ve basınç gibi etmenlerin hepsi göz önünde bulundurularak takip edilip, değerlendirilmiş.

Çalışma sonuçlarına göre; şekerli içecekle tüketilen yemeklerin vücuttaki enerji dengesini bozduğu belirtiliyor. Ayrıca halk inanışının aksine şekerli içeceğin verdiği ekstra enerji kişilerde daha fazla tokluk hissettirmiyor. Bu ekstra enerjinin hem harcanmadığı, hem de yağ oksidasyonunu azalttığı bulundu.

Sonuç olarak öğünlerle tüketilen şekerli içecekler yağ yakımını belirgin ölçüde azaltarak daha fazla yağın vücutta depolanmasına sebep oluyor. Bu araştırma pek çok mutfakta eksik olmayan şekerli içeceklerin kilo alımı ve obezitedeki rolüne ilişkin daha fazla veri sunuyor. Fakat bu çalışma hem kısa süreli hem de sağlıklı bireyler üzerinde yapılmıştır. Daha uzun süreli ve kilo problemi olan bireylerle yapılırsa daha farklı sonuçlar elde edilebilir.

Shanon L. Casperson, Clint Hall and James N. Roemmich

Postprandial energy metabolism and substrate oxidation in response to the inclusion of a sugar- or non-nutritive sweetened beverage with meals differing in protein content.

BMC Nutrition, 21 July 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Beyin Sağlığı için En iyi Gıdalar Hangileridir?

Beyin Sağlığı için En iyi Gıdalar Hangileridir?

Amerikan Psikiyatri Birliği'nin yıllık toplantılarında 2010 sonrası diyetin zihinsel sağlığı nasıl etkileyebileceğine dair yeni bir oturuma...

Sağlık Pusulası Olarak Bağırsak Mikrobiyotamız

Sağlık Pusulası Olarak Bağırsak Mikrobiyotamız

Vücudumuzda bizimle birlikte yaşayan mikroorganizmalar – ki bunların hepsine birden mikrobiyota diyoruz – insan hücrelerimizden daha...

Obezite ile Mücadelede, Zayıflamak mı Yoksa Egzersiz ve Zindelik mi Önemli?

Obezite ile Mücadelede, Zayıflamak mı Yoksa Egzersiz ve Zindelik mi Önemli?

Güncel bir derlemede araştırmacılar, obezite ile mücadelede, kilo vermeye daha az, fiziksel aktivite ve kardiyorespiratuvar (kalp...

HEPA Filtrelerin Havadaki SARS-CoV-2’yi Temizlediğini Gösteren Bir Gerçek Dünya Deneyi

HEPA Filtrelerin Havadaki SARS-CoV-2’yi Temizlediğini Gösteren Bir Gerçek Dünya Deneyi

Yüksek etkinliğe sahip partikül hava (High Efficiency Particulate Air= HEPA) filtreleri ve ultraviyole (UV) ışık sterilizasyonu,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında