Kronik Myeloid Lösemi KML tedavisinde çığır açan ve binlerce hasta ve ailesine umut olan İmatinib adlı ilacın geliştirilmesi ve onaylanmasında rol alan Brian J Druker’e Amerikan Klinik Onkoloji Deneği ASCO Bilim Ödülü verildi.

Onkoloji Bilim Ödülü (Science of Oncology Award and Lecture) kanser bilimine önemli katkıda bulunmuş bilim insanlarına verilen bir ödüldür. Bu ödül ASCO tarafından 2005’ten beri her yıl verilmektedir.

Imatinib, Kronik Miyeloid Lösemi’nin (KML) kontrol altına alınabilmesini sağlayan bir protein baskılayıcıdır (inhibitör). KML yaşam kaybıyla sonuçlanabilen bir hastalıkken, bu ilaç sayesinde kontrol altına alınabilir bir hastalığa dönüşmüştür. 1970’lerde 5 yıllık sağkalım %20’nin altında iken Imatinib’in keşfinden sonra %60’ların üzerine çıkmıştır. Bu oran agresif seyir gösteren kronik lösemi hastaları için çığır açan bir gelişme olmuştur. Bununla birlikte İmatinib, Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) tarihinde en hızlı onay alan ilaç olmuştur.

kronik myeloid lösemi yıllara göre yaşam süreleri 5 yıllık sağkalım oranları

Dr Brian J Druker İmatinib’i keşfetmekle kalmamış, aynı zamanda da bu çalışmasıyla hedefe yönelik tedavi anlayışını ortaya atmıştır. Bu anlayış onkolojide kişiye özel tedavi uygulamasına yön vermiş ve çok sayıda hedeflenmiş tedavinin onkoloji pratiğinde kullanılmasının önünü açmıştır. Bu açılardan bakıldığında, Dr Brian J Druker’ın keşfi kanser hastalarına umut verici nitelikte önemli bir çalışmadır.

Doktorların En Büyük Motivasyonu, Hastaların Onlara Olan İnancıdır…

Dr Druker, ASCO Daily News’e verdiği röportajda şu şekilde anlatıyor:

“Kariyerime hastalarımın hayatında bir farklılık yaratmayı umarak başladım. Hastalıkları için daha iyi tedavilere ihtiyaç duyan lösemi hastalarımın olması bana cesaret verdi. Hastaların doktorlarına olan inancı olağanüstüdür ve bu inanç bana kariyerimin en zor zamanlarında yardımcı olmuştur.”

Kanser Hücrelerinin Normal Hücrelerden Farklarını Hedef Almak

“Normal hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerini yok edebilecek bir yol olduğuna ve cevabın bilimsel kanser araştırmalarıyla bulunabileceğine her zaman inandım. Bu çalışma aynı zamanda biz onkologların daha etkili ve daha az zararlı tedaviler geliştirebileceğimize inanmamızı sağlamıştır.”

“Lösemiyi kontrol altına alınabilir bir hastalıktan tedavi edilebilir bir hastalığa nasıl dönüştürebileceğimizi araştırmaya devam ediyoruz. Şu an dikkatimizi daha kompleks bir hastalık olan akut miyeloit lösemi üzerinde yoğunlaştırdık.”

Brian J Druker, JELD-WEN Lösemi Araştırmaları Başkanı ve Howard Hughes Medikal Enstitüsü’nde bir araştırmacıdır.

Biz de Türk onkolojisine emek veren hekimler olarak Dr Druker’in KML adına yaptığı bu çalışmayı yürekten destekliyor ve binlerce hastamız adına kutluyoruz.