Dondurulmuş sebze ve meyveler tazeleri kadar sağlıklı mıdır?

Dondurulmuş sebze ve meyveler tazeleri kadar sağlıklı mıdır?

Sebze ve meyve tüketimi sağlıklı beslenmenin temelidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), günlük 5 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketilmesini önermektedir. Ancak taze sebze ve meyveye ulaşmak her zaman mümkün olmayabilir. Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.

Tarladan sofraya taze sebze ve meyve ne kadar değişime uğrar?

Çoğu meyve ve sebze olgunlaşmadan hasat edilir. Nakliye sırasında olgunlaşmaları için zaman bırakılır. Süpermarkete ulaştıklarında sebze ve meyveler reyonda 1-3 gün geçirebilir. Daha sonra yenilmeden önce 7 güne kadar evlerde bekleme süresi vardır. Bu durum olgunlaşmadan toplanan taze sebze ve meyvelerin bir dizi vitamin, mineral ve antioksidan geliştirmeleri için daha az zamana sahip olması anlamına gelir. Depolanma süresinde de bazı besin değerlerini kaybetme riski yüksektir. Örneğin taze sebzelerde C vitamini hasattan hemen sonra azalmaya başlar ve depolama sırasında da azalmaya devam eder. Bu nedenle, toplandıktan sonra en kısa zamanda taze meyve ve sebzeleri yemek en iyisidir.

Dondurulmus sebze ve meyveler nasil bir degisime ugrar 453100

Dondurulmuş sebze ve meyveler nasıl bir değişime uğrar?

Dondurulmak için toplanan sebze meyveler en yüksek olgunlukta, en besleyici oldukları dönemde toplanır. Hasat edildikten sonraki birkaç saat içinde yıkanır, ağartılır, kesilir, dondurulur ve paketlenir. Genellikle, dondurulmadan önce hiçbir kimyasal ilave edilmez.

Sebzeler dondurma işlemi sırasında genellikle besin değerlerinin çoğunu korurlar. Bitkisel besinler kendi ürettikleri fitokimyasal adı verilen çeşitli bileşenler içerir. Bazı çalışmalara göre sebzeleri 2 aya kadar dondurmak besinlerin fitokimyasal içeriğini önemli ölçüde değiştirmiyor ancak bir yıldan uzun süre saklandığında bazı besinler parçalanmaya başlayabilir.

Gıdaları dondurma hakkında belli besinler üzerine araştırmalar yapıldı ve çeşitli sonuçlar bulundu. Örneğin dondurulmuş brokoli tazesine kıyasla daha fazla riboflavin (B2 vitamini) değeri içerdiği görüldü. Ancak bezelye dondurulduğunda riboflavin değeri kısmen azaldı. Riboflavin genel olarak bağışıklık sistemini destekler ve suda çözünen bir vitamindir. Bu yüzden brokoli bezelye gibi sebzeleri suda haşladıktan sonra suyunu dökmek de vitamin kaydına neden olabilir.

Yaz mevsiminde sofralarda sıkça yerini alan yeşil fasulye, dondurma işlemi sonrasında besin değerinde önemli bir farklılık göstermedi. Ancak dondurulmuş bezelye, havuç ve ıspanağın, iyi görme ve genel sağlığa faydaları olan beta karoten içeriğinde azalma görüldü. Bir çalışmada ise dondurulmuş çiğ lahananın antioksidan içeriğinin taze lahanadan daha fazla olduğunu bulundu. Bu da dondurma işleminin bazı sebzelerin antioksidan içeriğini artırabileceğini düşündürmektedir.

Öte yandan dondurma işlemi C vitamini ve tiamin (B1 vitamini) gibi ısıya duyarlı besin öğelerinin önemli miktarda kaybına neden olabilir. Birkaç çalışmaya göre dondurma işlemi C vitamini kaybını %10-80 oranında azaltabilir. Ortalama yaklaşık %50 vitamin-mineral kaybına neden olabilir. Ancak günlük yaşantıda sıkça kullandığımız kaynatma, kızartma, mikrodalga gibi pişirme yöntemlerinin bile taze veya konserve sebzelerde besin kayıplarına yol açtığı unutulmamalıdır.

Tiamin (B1 vitamini) ve C vitamini vücutta çok düşük olursa sırasıyla beriberi ve skorbüt hastalığı oluşabilir. Ancak bu vitaminler çok çeşitli kaynaklardan karşılanabildiği için sıklıkla endişe etmeniz gerekmez. B grubu vitaminler günlük yaşantımızda yediğimiz yeşil sebzeler, tam veya zenginleştirilmiş tahıllar, süt ürünleri ve etler gibi birçok kaynaktan karşılanabilir. C vitamini ise sebze ve meyvelerde bolca bulunur. B grubu vitaminler ve C vitamini vücudu koruyucu bir kalkan gibi görev yaparlar ve depolanmazlar. Günlük alımları beslenme denkleminin önemli bir parçasıdır.

Dondurulmus sebze ve meyve secerken neye dikkat edilmeli 807399

Dondurulmuş sebze ve meyve seçerken neye dikkat edilmeli?

Dondurulmuş ürün alırken ‘’içindekiler’’ kısmı dikkatlice kontrol edilmelidir. Dondurulmuş sebze ve meyvelerde çoğunlukla katkı maddesi bulunmaz ancak bazıları şeker veya tuz içerebilir. Yüksek tansiyonu olanlar tuz eklenmemiş olanları tercih etmelidir. Kilo verme sürecindeyseniz hazır soslar ilave edilmiş olanların yağ ve kalori alımını artırabileceği unutulmamalıdır.

Sonuç ve öneriler

Dondurulmuş ve taze ürünlerin besin içeriğini karşılaştıran çalışmaların sonuçları biraz farklıdır.

Bunun nedeni, bazı çalışmalarda depolama ve taşıma süresinin etkilerini ortadan kaldıran taze hasat edilmiş ürünler kullanılırken, diğerlerinin süpermarketlerden ürün kullanıyor olmasıdır. Genel olarak, kanıtlar, dondurmanın besin değerini koruyabildiğini, taze ve dondurulmuş ürünlerin besin içeriğinin benzer olduğunu göstermektedir.

Doğrudan çiftlikten veya kendi bahçenizden taze toplanmış meyve ve sebzeler en yüksek kalitededir. Ancak süpermarkette alışveriş yapıyorsanız, dondurulmuş ürünler taze çeşitlere eşit veya bazı durumlarda daha besleyici bile olabilir. Dondurulmuş meyve ve sebzeler taze seçeneklere göre daha uygun maliyetli alternatifler olabilir. En iyi besin aralığını elde etmek için taze ve dondurulmuş ürünlerden oluşan bir karışım seçmek en iyisi olabilir.

1. Are Frozen Vegetables Healthy?; Healthline, May 22, 2020.

2. Fresh vs Frozen Fruit and Vegetables — Which Are Healthier?; Healthline, June 15. 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanseri Tanısından Sonra Kilo Alımı, Yaşam Süresini Etkiliyor mu?

Meme Kanseri Tanısından Sonra Kilo Alımı, Yaşam Süresini Etkiliyor mu?

Kanser denildiğinde çoğu kişinin aklına hâlâ zayıflamış, iştahsız ve güçsüz düşmüş hastalar gelir. Ancak özellikle erken...

Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Gün geçtikçe yaşlanan dünya nüfusu, sadece hastalıkları önlemeyi değil, aynı zamanda zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak...

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Neden Bu Konu Önemli? Kolesterol, kalp krizi ve felç gibi ölümcül kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden...

Gluten Hassasiyeti Nedir? Nedenleri ve Gluten Kansere Yol Açar mı?

Gluten Hassasiyeti Nedir? Nedenleri ve Gluten Kansere Yol Açar mı?

Gluten hassasiyeti (gluten intoleransı), buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında