Gebelik zehirlenmesi preeklampsi riski aspirin ile azaltılabilir mi?

Gebelik zehirlenmesi preeklampsi riski aspirin ile azaltılabilir mi?

Halk arasında gebelik / hamilelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi, anne ve yenidoğan ölümlerine ve başka çok sayıda sağlık sorununa yol açtığı bilinen önemli bir hastalıktır. Uzun zamandır gebelik boyunca düşük doz aspirin kullanmanın preeklampsi riskini azaltıp azaltmadığı araştırılmaktaydı.

Preeklempsi nedir?

Rahmi besleyen atar damarların daralması sonucu, plasentanın ve anne karnındaki bebeğin yeterince beslenememesine bağlı oluşur. Tüm gebeliklerin %6 kadarında görülmektedir ve genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra hamile kadında yüksek tansiyon, ödem (el, ayak, yüzde şişme) ve idrarda protein kaçağı ile kendini gösterir.

Erken / preterm doğumların önemli bir nedeni olan preeklampsi, gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıktığında daha ciddi seyretmektedir. Modern kadın doğum tıbbındaki araştırmaların önemli bir kısmı, erken gebelik döneminde preeklampsinin tespit edilmesi üzerinedir.

Çalışma

28 Haziran 2017’de NEJM’de yayımlanan çok merkezli, çift-kör, plasebo kontrollü bu klinik çalışmaya preeklampsi gelişmesi açısından yüksek riske sahip 1776 hamile kadın dahil edildi. Kişilerin yarısına gebeliğin 11-14. haftalarından başlayarak 36. haftasına kadar günlük 150 mg’lık aspirin verilirken, diğer kısmına plasebo (aktif madde içermeyen ilaç) verildi. Çalışmanın temel amacı, gebeliğin 37. haftasından önce preeklampsi ile doğum oranlarını karşılaştırmak olarak belirlendi.

Sonuçlar

Çalışmanın sonucunda aspirin alanların %1.6’sında, plasebo alanların %4.3’ünde preeklampsi geliştiği bulundu ve bu fark istatiksel olarak anlamlı idi. Sonuçta preeklampsi gelişmesi açısından yüksek riske sahip kadınlarda düşük-doz aspirin kullanımı, preeklampsi gelişme ihtimalini plaseboya göre daha etkili bir şekilde düşürmektedir.

Daniel L. Rolnik, M.D., David Wright, Ph.D., Liona C. Poon, M.D. et. al.

Aspirin versus Placebo in Pregnancies at High Risk for Preterm Preeclampsia.

NEJM, June 28, 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yumurtlama Dönemi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama Dönemi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama dönemi, bebek sahibi olmayı planlayan çiftler için kritik bir kavramdır. Bu dönemin ne olduğunu ve...

Kadınlarda Adet Düzensizliği: Nedenleri, Riskleri ve Zararları

Kadınlarda Adet Düzensizliği: Nedenleri, Riskleri ve Zararları

Kadınlarda adet düzensizliği, birçok kadının hayatının belli dönemlerinde karşılaştığı yaygın bir sorundur. Normal şartlarda bir kadının...

Doğum Kontrol Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Doğum Kontrol Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Doğum kontrol hapı, kadınlarda gebeliği önlemek için kullanılan hormonal bir doğum kontrol yöntemidir. Bu haplar, vücudun...

Miyom Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Miyom Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Miyomlar (uterin fibroidler), kadınlarda rahim (uterus) düz kas dokusundan gelişen iyi huylu tümörlerdir. Özellikle doğurganlık çağındaki...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında