Hamile Kadınlarda Kanser Sıklığı Artıyor

Hamile Kadınlarda Kanser Sıklığı Artıyor

16 Haziran 2022'de JAMA Oncology'de yayımlanan bir çalışmaya göre, ABD'de kanserli hamile hastaların sıklığı artıyor ve bu şekilde tanı alan kişilerde hastalık sonuçlarının daha olumsuz olma riski de önemli ölçüde artıyor.

Araştırmacılar, kanserli gebelik prevalansının 2016'dan 2019'a %13,8 arttığını buldu.

NOT: Prevalans, belirli bir süre (örneğin 1 yıl) içinde bir hastalığın toplumda görülme sıklığını gösteren ölçüttür. Kanserde prevalans, örneğin her 100 bin kişi o tanıya sahip hasta sayısını ifade etmektedir.

Ek olarak, kanserli gebe hastalar, kanser olmayan hastalarla karşılaştırıldığında, hastanede kaldıkları süre boyunca daha fazla ek sorun ve yaşam kaybı riskine sahipti.

Bu bulguları ortaya çıkarmak için araştırmacılar, Ocak 2016'dan Aralık 2019'a kadar 14,6 milyondan fazla hasta kaydını analiz etti. 

Kanserli gebeliğin prevalans oranı 100.000 doğumda 69.3 vakaydı. Prevalans 2016'da 100.000 doğumda 64,5 vakadan 2019'da 100.000'de 73.4'e yükseldi (aradaki fark istatistiki olarak anlamlı idi p <.001). 

Kaydedilen en yaygın kanser türleri meme kanseri, lenfoma, lösemi ve jinekolojik (kadınlara özgü) kanserlerdi. İncelenen dönem boyunca, deri, yumuşak doku, meme ve ağız boşluğu/yutak kanseri için yıllık ortaya çıkan yeni kanser sayısında artış olmuştur. 

Araştırmacılar kanserli ve kansersiz hastaların sonuçlarını karşılaştırdı. Veriler kanserli hastaların doğuma kadar geçen sürede hastanede kalışları sırasında ciddi hastalık ve yaşam kaybı risklerinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Gebelikte yaşanan ciddi ek sağlık sorunlarının prevalansı kanser hastaları arasında 1000 doğumda 97.4 ve kanser olmayan hastalarda 1000 doğumda 17.3 idi. 

Doğum için hastanede kalış sırasında yaşam kaybı prevalansı kanser hastaları arasında 1000 doğumda 2.2 ve kanser olmayan hastalarda 1000 doğumda 0.1'den azdı.

Araştırmacılar, kanser evresi, anti-kanser tedavisi ve doğum sırasındaki hastalık durumu hakkında bilgi eksikliği de dahil olmak üzere bu çalışmanın çeşitli sınırlamalarına dikkat çekti. Ayrıca veri seti yaşam kaybı nedeni, onkolojik sonuçlar, yenidoğan sonuçları veya taburcu olduktan sonraki bilgiler hakkında bilgi içermiyordu.

Sonuç olarak bu çalışma, Batılı bir ülkede, gebelikte kanser sıklığının arttığına dair önemli bir kanıt sunuyor. Bu artışın nedenleri ise bu çalışmada ortaya çıkarılmadı. Daha ileri yaşta hamile kalmak ilk akla gelen sebep olarak görülüyor, fakat tek başına bu neden, artan lösemi-lenfoma sıklığını açıklamak için yeterli olmayacaktır. Gelecekteki çalışmalar, bu durumun nedenlerine odaklanabilir.

*

Matsuo K, Klar M, Youssefzadeh AC, et al. Assessment of severe maternal morbidity and mortality in pregnancies complicated by cancer in the US. JAMA Oncol. Published online June 16, 2022.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanser İlaçları Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır?

Kanser İlaçları Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır?

Kanser tedavisi sırasında kullanılan ilaçların vücuttan atılım süreleri, ilacın tipi, uygulanma şekli, hastanın böbrek ve karaciğer...

Kanser Tedavilerinde 30 Yılın Bilançosu – Neler Değişti ve ve Devam Eden Zorluklar?

Kanser Tedavilerinde 30 Yılın Bilançosu – Neler Değişti ve ve Devam Eden Zorluklar?

Kanser araştırmalarında ve tedavisinde son yıllarda kaydedilen olağanüstü ilerlemeler, milyonlarca yaşamı kurtarmaya devam ederken, kanser hâlâ...

2050'ye Kadar Kanser Salgınına Karşı Neler Yapılabilir?

2050'ye Kadar Kanser Salgınına Karşı Neler Yapılabilir?

Kanser, küresel sağlık sistemlerini ve toplumları etkileyen en büyük sorunlardan biri olarak karşımızda duruyor. Dünya Sağlık...

Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

ABD pazarında yeni bir ilaç geliştirme maliyeti, hem ilaç geliştirme başarısızlıkları hem de sermaye maliyetleri dikkate...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında