Kanser Geçirenlerde Akdeniz Diyeti Yaşam Kaybı Riskini %30 Azaltıyor

Kanser Geçirenlerde Akdeniz Diyeti Yaşam Kaybı Riskini %30 Azaltıyor

Sesli Haber:

2 Temmuz 2024 tarihinde JACC: CardioOncology dergisinde yer alan araştırmaya göre, Akdeniz diyetine sıkı bir şekilde uyan kanser geçiren bireyler, bu diyete az uyum sağlayanlara göre tüm sebeplerden ötürü yaşam kaybı risklerini %32 oranında azaltmışlar. Bu düşüş, özellikle kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan yaşam kaybı risklerinde %60'a varan bir azalmayı içermekte.

Yazıdaki bazı terimler ve bunların tanımları:

  • Akdeniz Diyeti: Akdeniz bölgesine özgü, zeytinyağı, meyve, sebze, balık, tam tahıllar ve az miktarda kırmızı şarap içeren sağlıklı beslenme düzeni.
  • Kanser Geçirenler: Kanser teşhisi konmuş ve tedavi görmüş bireyler.
  • Kardiyovasküler: Kalp ve damar sistemini ilgilendiren her türlü hastalık veya sağlık durumunu ifade eder.
  • JACC: CardioOncology: Kardiyovasküler hastalıklar ve onkoloji alanındaki araştırmaları yayınlayan bilimsel bir dergi.
  • UMBERTO Projesi: İtalya'da yürütülen, beslenme alışkanlıklarını ve bunların sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen araştırma projesi.
  • Moli-sani Çalışması: İtalya'da yapılan, uzun vadeli ve geniş kapsamlı bir sağlık ve beslenme araştırması.
  • Bioaktif Bileşikler: Vücutta biyolojik bir etki yaratan, genellikle besinlerden alınan doğal kimyasallar.

Kanseri Önlemede ve Sonrasında Akdeniz Diyeti

Akdeniz diyetinin, kanser teşhisi sonrasında bile sağlık yararları sunduğu bilinmektedir. Hedefe yönelik akıllı ilaçlar ve immünoterapilerin sonucu olarak, kanser geçirenlerin sayısının önümüzdeki yıllarda artması beklenmektedir. Bu nedenle, sağlıklı bir diyetin hayatta kalma süresini ne ölçüde uzatabileceğini anlamak hayatidir ve birçok hastanın sorusudur.

İtalya’da gerçekleştirilen bu araştırmanın baş yazarı Marialaura Bonaccio, "Akdeniz diyetinin bazı kanserlerin önlenmesinde yararlı bir rolü olduğu literatürde iyi bilinmektedir. Ancak, bu diyet modelinin kanser teşhisi almış kişiler için potansiyel faydaları hakkında pek az şey bilinmektedir." dedi.

Araştırmanın Detayları

UMBERTO Projesi kapsamında araştırmacılar, 2005 ve 2010 yılları arasında Moli-sani çalışmasına katılan ve kanser teşhisi almış olan 800 yetişkin hastanın beslenme alışkanlıklarını ve sonuçlarını incelediler. Araştırmacılar, Akdeniz diyetinin yaşam kaybı oranları üzerindeki rolünü değerlendirmeyi amaçladılar.

13 yıllık bir takip sonrasında, araştırmacılar, Akdeniz diyetine yüksek derecede bağlı kalan hastaların, diyeti takip etmeyenlere kıyasla tüm nedenlere bağlı yaşam kaybı riskinin %32 ve kardiyovasküler hastalıklarla ilgili yaşam kaybı riskinin %60 daha düşük olduğunu buldular.

Kronik Hastalıkların Ortak Nedenleri ve Önleme Stratejileri

kronik hastaliklarin nedenleri ortaktir kalp damar hastaligi kanser koah diyabet 219132

Bu çalışma, tümörler ve kardiyovasküler hastalıklar gibi çeşitli kronik hastalıkların aslında aynı moleküler süreçler üzerinden ilerlediği ilginç bir tezi desteklemektedir. Bilimsel literatürde "ortak zemin" olarak adlandırılan bu kavram, bu iki hastalık grubunun benzer kökenlere sahip olduğunu ifade eder.

Sonuç olarak Akdeniz diyeti, meyve, sebze ve zeytinyağı gibi, birçok gerekli ve faydalı biyoaktif bileşiği doğal olarak barındıran gıdaları içerir. Bu bileşenler, diyetlerin bu tür biyoaktif bileşikler açısından zengin olması sayesinde kanser ve kardiyovasküler hastalıklara bağlı yaşam kaybı oranlarını azaltma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle UMBERTO Projesi’nin sonuçları, bu diyet modelinin sağladığı faydaları daha derinlemesine anlamak ve özellikle kanser gibi ciddi hastalıkları atlatmış ve akıllarında nasıl sağlıklı yaşamaya devam edecekleri ve nasıl beslenecekleri konusunda ciddi soru işaretleri olan hasta grupları için değerli bilgiler sunmaktadır.

Marialaura Bonaccio, et al. Mediterranean Diet Is Associated With Lower All-Cause and Cardiovascular Mortality Among Long-Term Cancer Survivors, JACC: CardioOncology,

2024

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Hastalık ve Sağlık Arasında – Mikrobiyal Yükün Gizli Rolü

Hastalık ve Sağlık Arasında – Mikrobiyal Yükün Gizli Rolü

Yeni Çalışma, Mikrobiyal Yükün Bağırsak Sağlığını ve Hastalıklarını Nasıl Etkilediğini Gösteriyor Bağırsaklarımızda yaşayan milyarlarca mikroorganizma, yaşamımız boyunca...

Tıbbın Geleceği Bağırsağımız Etrafında Dönüyor – Mikrobiyom Devrimi

Tıbbın Geleceği Bağırsağımız Etrafında Dönüyor – Mikrobiyom Devrimi

Yeni Hastalarımızla Tanışın! Onları göremezsiniz, ama trilyonlarca — belki de katrilyonlarca — organizma her gün muayenehanemize girip...

Kanser Tedavisinde Besin ve İlaç Etkileşimleri: Temel Bakış

Kanser Tedavisinde Besin ve İlaç Etkileşimleri: Temel Bakış

Kanser hastaları için besin – ilaç etkileşimlerinin farkında olmak, tedavilerin başarılı sonuçları için hayati öneme sahiptir....

Aşırı İşlenmiş Gıdalar, Baş-Boyun Kanseri ile Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırıyor

Aşırı İşlenmiş Gıdalar, Baş-Boyun Kanseri ile Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırıyor

Gıda tüketim alışkanlıklarımızın sağlığımız üzerindeki etkileri, günümüzde bilim insanları tarafından sıkça incelenen ve halk sağlığı için...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında