Kaşıntı, meme kanseri belirtisi olabilir mi?
Memede ve meme başında kaşıntı, kadınlarda sık görülen bir durum olmakla birlikte, genel olarak meme kaşıntısının inflamatuar meme kanseri belirtisi olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Bu meme kanseri türü çok yaygın görülmez ancak yine de riskleri göz önünde bulundurulduğunda kaygı duyulabilir. İnflamatuar meme kanseri belirtileri çoğu meme kanseri türünden farklı olabilmektedir.
Meme kaşıntısı ne zaman kanser belirtisi olabilir?
Normalden farklı bir kaşıntı memede hissediliyorsa bu durum tıbbi olarak değerlendirilmelidir.
Eğer meme kaşıntısına şu belirtiler de eşlik ediyorsa en kısa sürede doktora muayene olmakta yarar var:
- Herhangi bir memede kızarıklık
- Meme doğusunda değişiklik; portakal kabuğu görünümü gibi
- Ergenlik ya da kilo alımı ile ilgili olmayan memede şişlik ve ani büyüme
- Memelerin ısısının artması
- Meme sertleşmesi
Bu belirtiler ve işaretler inflamatuar meme kanseri riskini belirtiyor olabilir. Aşağıdaki şekilde tipik bir inflamatuvar meme kanseri görüntüsü resmedilmiştir.
Buna ek olarak, meme ile sınırlanan ya da areolaya (meme başının çevresi) doğru yayılmış kaşıntı, memenin Paget hastalığı olarak adlandırılır ve nadir görülen bu meme kanseri türüne işaret edebilir. Bu kanser türünde genellikle kırmızı, kalınlaşmış doku ve bazen kabuklanmış bir lezyon bulunur. Ağrıya veya kaşıntıya neden olabilir, meme başı deforme olabilir veya geri çekilir.
İnflamatuvar meme kanseri tüm meme kanserlerinin %3’ünü, Paget hastalığı ise %1’ini oluşturur
Memelerde kaşıntının zararsız nedenleri
- Meme enfeksiyonları (mastit): Emziren kadınlarda sıklıkla görülür; memede enfeksiyon bulguları ağrı, kızarıklık, kaşıntı olabilir. Mastit tedavisi için antibiyotik gerekebilir. Eğer tedavi sonrası iyileşme görülmezse o zaman meme kanseri ihtimallerine göre araştırılır.
- Dermatolojik: Meme kaşıntısının bir diğer nedeni cildin son zamanlarda maruz kaldığı bir şeye dermatolojik bir reaksiyonu olabilir. Giysiler, deterjanlar, parfümler, losyonlar ya da sabun gibi nedenlere bağlı olabilir. Bunun için mümkün olduğunca kokusuz ürünler kullanarak nemli tutmak önerilir. Kıyafetlerde deterjan kalıntısı olmadığına dikkat ediniz.
- Mantar enfeksiyonu: Cildin herhangi bir bölgesinde mantar enfeksiyonu söz konusuysa bu kaşıntıya neden olur. Sıkı giyinmek, nemli kalması, nefes almayan iç çamaşırlar gibi faktörlere bağlı olarak mantar enfeksiyonu görülebilir. Bunun için doktora gitmeniz ve antifungal ilaç kullanmanız gerekebilir. Mümkün olduğunca cildinizi kuru tutun, pamuklu ve sıkmayan çamaşırlar tercih edin.
- Ameliyat sonrası reaksiyon: Meme ameliyatı sonrasında iyileşirken kaşıntı olabilir. Özellikle meme implantı (silikon) sırasında deri esneme yaşadığı için daha fazla kaşıntı yaşanır. Ancak bu durumlarda kaşıntı kalıcı değildir. Birkaç ay içinde kaşıntı geçmezse doktorunuza başvurunuz.
- Diğer iyi huylu (benign) durumlar: Kilo alma, ergenlik ve hamilelik genel olarak göğüslerin büyümesine neden olur ve cilt gerilirken kaşıntıya neden olabilir. Nadiren sütyen balenlerindeki nikel bazı kadınlarda da alerjik reaksiyona neden olabilir. Balensiz sütyen kullanılabilir.
Meme kaşıntısı çoğu zaman meme kanserinin bir belirtisi değildir. Fakat doğru bir değerlendirme için doktorunuza görünmeniz önemlidir. Ayrıca yaşınıza uygun sıklıkta mamografi çektirmeniz önemlidir.