Kemoterapi Öncesi Beslenmenizi Planlayın – Yemekleri Güvenli Dondurmak İçin 7 İpucu

Kemoterapi Öncesi Beslenmenizi Planlayın – Yemekleri Güvenli Dondurmak İçin 7 İpucu

Kemoterapi sırasında yemek yapmak da dahil çoğu iş zor ve yorucu gelebilir. Enerjiniz, bulantınız ve diğer tedavi yan etkileriyle hayatınızın eski düzeninde gidememesi oldukça normal bir durumdur. İştahınız azalabilir ve bu dönemde uygun beslenme kanser tedavisi için çok önemlidir. Gün içinde ara öğünler ve küçük ana öğünleri planlamak ve uygulamak amaçlanmalıdır.

Doğru Beslenme İçin Bir Plan Yapın

Tedavi başlamadan önce bu konuyla ilgili hazırlık önemlidir. Yemekleri önceden yapıp dondurmak sonrası için kolay ve iyi bir yol olabilir. Yemekleri toplu halde hazırlayıp buzdolabı poşetleriyle evdeki birey sayısına göre paketleyip dondurucuya koyabilirsiniz.

Hazır yemeklerinizi eritip ısıtarak tüketmek, tedavi sırasında çok rahatlık sağlayacaktır.

Yemekleri Güvenli Dondurmak İçin 7 İpucu

  • Derin dondurucunun sıcaklığı daima sıfır derece veya daha düşük olmalıdır. Daha yüksek sıcaklık bakterilerin üremesine neden olur ve yemekler çabuk bozulur.
  • Gıdaları daima dondurucuya uygun paketlerde veya kaplarda dondurun.
  • Dondurduğunuz bölüm için daima uygun büyüklükte kap kullanın. Fazla içinde kalan hava bakteri üremesi riskini arttırır. Ayrıca gıdalar donduğunda genleştiği için kutuları aşırı doldurmayın.
  • Kabın içeriğini ve yiyeceklerin dondurulduğu tarihi kapların üzerine uygun etiket ve kalemle mutlaka yazın. Mürekkebin bulaşmaması veya solmamasına dikkat edin.
  • Dondurucuya koymadan önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Aksi takdirde, temas ettiği kaplardaki diğer gıdaları eritebilir, lezzet ve kokunun değişmesine neden olabilir.
  • Dondurulmuş gıdalar yıllarca bekletilerek yenmek için güvenli değildir. Dondurduklarınızı mümkünse 3 – 6 ay içinde tüketmeye çalışın.

İyi Donmayan Gıdalar

Genelde pişmiş yemeklerin çoğu tat, doku değişikliği olmadan güvenli bir şekilde donar. Fakat süt ve türevleri içeren gıdalar genellikle donmaz. Donma sürecinde süt, mayonez, krem peynir veya kremanın içindeki yağlar ayrılabilir. Aynı şey tereyağlı soslar için de geçerlidir. Ayrıca kızarmış gıdalar donduktan sonra lezzeti değişebilir. Taze meyve ve sebzeler de iyi donmaz. Kabak, patlıcan veya brokoli gibi, pişirilen bazı sebzeler, çözündükten sonra dokusunda hafif bir değişikliğe neden olabilir.

Dondurulacak En İyi Gıdalar

Kemoterapiden önce yemek hazırlık planınızda, mide bulantısını tetikleyebilecek güçlü baharatlardan ve lezzetlerden mümkün olduğunca kaçının. Kemoterapi uygulamasının ardından ilk birkaç gün tavuk, pilav, patates püresi ve çiğ sebze gibi sade ve rahat tüketilebilir gıdalar tercih edin. Bu gıdalar genellikle bu dönemde en kolay tüketebilecekleriniz arasındadır.

Diğer dondurabileceğiniz gıdalara örnek;

  • Meyveler (bazı sevdiğiniz meyveleri dondurarak sütle blenderdan çekerek lezzetli içecekler yapabilirsiniz)
  • Tavuk veya sebze çorbaları,
  • Rendelenmiş, doğranmış salatalar.

İlginizi Çekebilir:

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Gün geçtikçe yaşlanan dünya nüfusu, sadece hastalıkları önlemeyi değil, aynı zamanda zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak...

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Neden Bu Konu Önemli? Kolesterol, kalp krizi ve felç gibi ölümcül kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden...

Gluten Hassasiyeti Nedir? Nedenleri ve Gluten Kansere Yol Açar mı?

Gluten Hassasiyeti Nedir? Nedenleri ve Gluten Kansere Yol Açar mı?

Gluten hassasiyeti (gluten intoleransı), buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun...

Zayıflayarak Tip 2 Diyabet Geri Döndürülebilir mi?

Zayıflayarak Tip 2 Diyabet Geri Döndürülebilir mi?

Diyabetle Mücadelede Yeni Bir Umut mu, Yanıltıcı Bir Söylem mi? Tip 2 diyabet, dünya genelinde milyonlarca insanın...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında