MR Eşliğinde Ultrason Ablasyonu: Prostat Kanseri İçin Daha Güvenli ve Daha İyi Tedavi

MR Eşliğinde Ultrason Ablasyonu: Prostat Kanseri İçin Daha Güvenli ve Daha İyi Tedavi

Prostat kanseri, standart tedavilerin yan etkilerinden kaçınarak, ultrasonu tedavi edici modda kullanarak daha etkili bir şekilde tedavi edilebilir. 2 Aralık 2019 tarihinde sunulan yeni bir çalışma, prostat bezinin hem iyi huylu ve kötü huylu büyümesinin tedavisi için kullanılabilecek MR (manyetik rezonans) rehberliğinde odaklanmış ultrason ablasyon kullanmanın sonuçlarını sundu. Prostat kanseri dünya çapında erkeklerde akciğer kanseri ile birlikte en sık görülen 2 kanserden biridir. Erkeklerde mesanenin hemen altında bulunan küçük bir bez olan prostat, rektuma, üretraya, içinden geçen penise ve sinirlere yakın anatomik ilişkisi nedeniyle, standart prostat kanseri tedavileri ile müdahalesi zordur. Standart tedavi tekniklerinin çoğu cerrahi veya radyasyon terapisine dayanır, ancak bunlar her zaman işe yaramayabilir veya ek olarak, idrar tutamama, iktidarsızlık ve bağırsak sorunları gibi ciddi olumsuz etkilere neden olabilirler. Radyofrekans veya lazer ablasyon veya kriyoterapi gibi daha az popüler olan diğer teknikler, gelişmiş görüntüleme rehberliği ve sıcaklık izlemesine ihtiyaç duydukları için yaygın olarak benimsenmemiştir.

tusla ile prostat kanseri ablasyonu nasil calisir 607988

Yukarıdaki şema, TULSA (transuretral ultrason ablation) kullanılarak kontrollü ve hassas prostat tümörü ablasyonu göstermektedir.

MR Güdümlü Ultrason

Tedavi için büyük potansiyel taşıyabilecek daha yeni bir yöntem, MR kılavuzluğunda transüretral ablasyon veya ticari adı ile TULSA'dır. Bu yöntem minimal invazivdir ve ultrason dalgalarının kesin olarak hesaplanan dozajlarda, anormallikler gösteren, ancak çevredeki sağlıklı dokuya verilen zararı sınırlayarak prostat dokusuna doğru yerleştirilmesine dayanır. Kanser hücrelerini yok edilene kadar ısıtmak için yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason dalgalarının kullanımı şu anda kanserli dokuyu bu bezden fiziksel olarak çıkarmak için en az invaziv (doku bütünlüğünü en az bozan) yöntemdir. MR görüntüleri, ultrason ışınını en yüksek hassasiyetle yönlendirmek için ultrason görüntülerine birleştirilir. Bu tedavi şu anda prostatın dışına yayılmayan (erken evre) ve diğer tedavilerden önce veya sonra (örneğin başarısız bir radyasyon tedavisinden sonra) kullanılabilmektedir.

Çalışma

Araştırmacılar, TULSA ablasyon klinik denemesi (TACT= Tusla Ablation Clicin Trial) altında, çoklu merkezlerde yapılan uygulama sonrası 12 aylık sonuçlar üzerinde bir analiz gerçekleştirdiler. Veriler, ortanca yaşı 65 olan 115 erkekten elde edildi. Hastaların hepsi bezle sınırlı lokalize (erken evre) prostat kanseri, düşük veya orta riskli idi. Hepsi ortalama 51 dakika boyunca tüm bez için TULSA kullanılarak tedavi edildi.

Bulgular

Bu tedaviden sonra katılımcıların % 80'inde boyutları veya davranışları açısından klinik etkileri olabilecek kanser tespit edilemedi (radyolojik ve klinik tam yanıt). Hastaların % 65'inde, bir yıl sonra yapılan gözden geçirme biyopsisinde kanser görülmedi. Kandaki prostat spesifik antijen (PSA) seviyelerinde % 95 azalma vardı. Yan etki minimaldi ve bağırsak komplikasyonları yoktu. MR eşliğinde TULSA ile tedavi sonuçları etkileyici gözüküyor. Prostat bezi hacmi % 90'ın üzerinde küçülürken, iktidarsızlık çok az hastada gözlendi, inkontinans (idrar kaçırma) ise neredeyse hiç gözlenmedi. Bu, prostat kanserini tedavi etmek için kullanılan geleneksel ultrason sistemlerine kıyasla çok önemli avantajlar sunmaktadır. Daha dikkat çekeni, uygulamanın ayakta/günübirlik tedavi bazında yapılabileceği ve hastanın aynı gün taburcu olabilmesidir. Bir uygulamanın ardından, gerekirse TULSA tekrar tekrar uygulanabilir; cerrahi veya radyasyon tedavisi de dahil olmak üzere, gerekirse başka tedaviler de uygulanabilir. TULSA, Avrupa'da ve ABD'de (ABD FDA 510 (k) maddesi kapsamında) kullanım için onaylanmıştır. Erken sonuçları doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacaktır, ancak eğer doğrulanırsa, hem iyi huylu prostat hiperplazisi hem de prostat kanserinin tedavisini dramatik bir şekilde geliştirebilir.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Fahri Saatçioğlu ve Ekibinin Prostat Kanserini İmmünoterapiye Duyarlı Hale Getiren Keşfi

Fahri Saatçioğlu ve Ekibinin Prostat Kanserini İmmünoterapiye Duyarlı Hale Getiren Keşfi

2020 yılında 1.4 milyon olan yıllık yeni prostat kanseri vakası sayısının, 2040 yılına kadar 2.9 milyona...

Prostat Kanserinde Proton Terapisi ve Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi – Hangisi Daha Etkili?

Prostat Kanserinde Proton Terapisi ve Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi – Hangisi Daha Etkili?

Prostat Kanserinde Tedavi Seçeneklerinin Önemi Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olup, özellikle lokalize...

Prostat Kanseri Tedavisinde Cerrahi ve Radyoterapi – Hangisi Daha İyi?

Prostat Kanseri Tedavisinde Cerrahi ve Radyoterapi – Hangisi Daha İyi?

Prostat kanseri tedavisinde, özellikle erken evrelerde, hastaların hangi tedaviyi tercih etmeleri gerektiği konusunda birçok soru işareti...

Prostat Kanseri Tsunamisi Geliyor

Prostat Kanseri Tsunamisi Geliyor

4 Nisan 2024'te Lancet Prostat Kanseri Komisyonu, dünya genelinde prostat kanserinde kaçınılmaz bir artışın eşiğinde olduğumuzu...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında