Özverili Bilim İnsanı, Keşfettiği Kanser İlacından Kazandığı Serveti Bağışladı
Özverili bilim insanı, over (kadın yumurtalık) kanseri tedavisinde çığır açan ilacın geliştirilmesine olan katkılarından dolayı kazandığı telif hakkı payınının (865 bin İngiliz Sterlini) tamamını bağışladı.
Son 29 yıldır Profesör Nicola Curtin kanser ilaçlarının geliştirilmesi sürecinde çalışmaktaydı. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) ve ilk olarak 2016'da FDA tarafından onaylanan rucaparib (Rubraca) adlı hedefe yönelik yeni kanser ilacını geliştiren Newcastle Üniversitesi bilim insanları ekibinin oldukça önemli bir üyesi, 65 yaşındaki Profesör Nicola Curtin’di.
Profesör Curtin kazandığı tüm parayı yoksul ve dezavantajlı insanların hayatlarını eğitim yollarına ve işe girmelerine yardımcı olarak değiştirebilmeleri için kullanmaya karar verdi. 1982’den beri Newcastle Üniversitesi’nde çalışan profesör, "The Curtin PARP (Passionate About Realising your Potential) - Gerçek Potansiyelini Keşfetmek için Tutkulu" isimli Sosyal Hizmet Vakfını kurdu.
Haha Kimse Bilmiyorken Yeni Bir Şey Bulmanın Verdiği Heyecan…
Nicola bu paranın kendisi için avantaj olmaktan ziyade bir yük olacağını ekleyerek bu kadar paraya ihtiyacının olmadığını söyledi. Nicola şunları da dile getiriyor: "Belki başka bir ev daha alabilirim, ama bu başka bir ev daha temizleme anlamına gelir! Oldukça mütavazi bir hayat sürdürmekteyim, bu, bir anda hayatımın müsrif bir hal almasını kabullenemem. Bu durum aynı piyango kazanmaya benziyor. Onca yıl aynı çalışkanlıkla çalışıp belki de hiçbir ilaç geliştirememiş olabilirdik. İşte tüm bu yıllar çok çalışkanlığım için para kazanabildim. Birçok bilim insanı gibi beni de çalışmaya iten şey entelektüel zorluklar ve daha kimse bilmiyorken yeni bir şey bulmanın verdiği heyecandır, para değil. Öğrencilerle birlikte çalışmayı ve onları birer bilim insanına dönüştürmeyi çok seviyorum ve bu, başlı başına ödüllendirici bir şey. Kızım ve eşi kendilerini geçindirecek finansal güce ve güvenliğe sahipler. Kızım da bağış düşüncemin mükemmel bir fikir olduğunu düşünüyor. Hayatın ne kadar adaletsiz olduğunu biliyorum; yetenekli olup sırf bazı dezavantajlardan dolayı bu yetenekleri az miktarda para için sömürülen birçok insan var. İnsanlara yardım ederek yeteneklerin harcanmamasını sağlamalıyız. Eğer böyle yetenekler harcanırsa bu durum ülke için de çok zararlı olur."
Henüz 15 Yaşında İken Çizilen Bir Yol…
Nicola 15 yaşındayken tıbbi araştırmalarda çalışacağına karar vermiş. İnsanların daha sağlıklı olması için çalışmak ama direkt olarak da hastalarla çalışmak istemediğini belirtiyor. Kanser üzerine çalışmanın zihinsel olarak oldukça ilgi uyandırıcı olduğunu ifade ediyor. Özellikle de düşünme aşamasını seviyormuş. Aynı bir detektif gibi problemin köküne inmeyi başarabilmeye benzetiyor. Rubraca’nın over kanserinde olan etkinliğini keşfetmeden önce çok daha zayıf etkileri olan ilaçların geliştirilmesinde çalışmış. Rubraca’nın gerçekten de işe yaradığını kanıtladıklarında, Newcastle Üniversitesi ilacın 6 yıllık telif haklarını Sagard Healthcare’a 31 milyon İngiliz Sterlinine satmış.
DNA tamir sistemi elemanı olan PARP enziminin bir baskılayıcısı Rubraca’nın over kanserlerinin %50-55’inde etkili olduğu kanıtlanmıştır. İlaç kanser hücrelerini öldürürken normal sağlıklı hücreleri daha az etkilemektedir. Pankreas ve prostat kanserinde de kullanılabilme olasılığı bulunmaktadır.
Nicola’nın ön ayak olduğu bu sosyal yardımlaşma projesi insanların yeteneklerini geliştirip, özgüvenlerini arttırmalarını sağlayarak iş ve eğitim önündeki engelleri kaldırmayı hedeflemektedir. Öncelik; etnik azınlıktan olan kişilere, engelli ve evsiz kişilere verilecek. Filantropi memuru olan Sandra King, Profesör Nicola Curtin’in bu cömert yardımseverliği için minnet duyduklarını belirtiyor. Bu yardımseverliğinin tüm toplum tarafından farkedilmesi gerektiğini ekliyor.
Aşağıda, over kanserinde şimdiye kadar geliştirilen tedavilerin bir tarihi görülebilir
Selfless scientist gives away fortune she earned from patenting life-saving cancer drug.
metro.co.uk - 26 Nov 2019