Sosyal Ortam, Kanser Hastalarının Kemoterapiye Yanıtlarını Etkileyebilir

Sosyal Ortam, Kanser Hastalarının Kemoterapiye Yanıtlarını Etkileyebilir

Kanser hastalarının aralarındaki iletişimleri veya tedaviyi aldıkları ortamdaki sosyal etkileşimin sağlıklarını etkilediği bulundu.

Network Science adlı dergide yayımlanan çalışmaya göre sosyal ortam, kişilerin sağlığını etkileyecek kadar büyük bir öneme sahiptir. Araştırmalara göre kişiler birbirlerinden farkında olmadan etkileniyorlar. Örneğin; arkadaş ortamında herkesin ne yediğini görmeseniz bile normalden daha fazla yersiniz. Ya da yalnız bisiklet sürmeye ya da egzersize kıyasla bakıldığında; grup halindeyken performansınız artar. Kemoterapi alırken de diğer kemoterapi alan kanser hastalarıyla aynı sosyal ortamda olmak, birbirini anlayan ve aynı zorlukları yaşayan insanların paylaşımlarından dolayı olumlu etkiler sağlar.

Araştırmada, Birleşik Krallıkta yaşayan, tanı anında yaş ortalaması 59 olan toplam 4691 kemoterapi gören hasta verileri üzerine çalışma yapılmıştır. Hastaların 5 yıllık sağkalım oranlarının değerlendirildiği çalışmada, sosyal bir ortamda kemoterapi görenlerin %2’sinin daha uzun sağkalıma sahip oldukları görülmüş. %2’lik rakam az gelebilir, fakat, yaklaşık 5000 kişi için bu rakam 100 kişiye denk gelmektedir. Yani olumlu bir sosyal ortam neredeyse 100 kişinin yaşamını değiştirmiştir.

Sosyal ortamın nasıl böyle bir katkı sağladığı net değildir. Kemoterapi alan başka arkadaşlar edinmişseniz ya da ailenizden birileri yanınızdaysa, onlarla iletişim halindeyken stresiniz azalabilir ve direnciniz artar. Ayrıca güzel bir sosyal ortam tedaviye uyumunuzu artırmaktadır.

Biz de kliniklerimizde yıllardır güzel bir sosyal ortam oluşturma çabası içindeyiz. Nasıl bir ortam oluşturduğumuzu dilerseniz bir hastamızın Kemoterapi ve Sanat Merkezimiz sorumlu onkoloji hemşiresi Burcu Hanım’a gönderdiği ve hepimizi duygulandıran bir mesaj ile paylaşalım (masaja hiç müdahale etmeden, olduğu gibi aktarıyoruz):

“Günaydın canım benim, bugün kemoterapimin bittiği bir yıl oldu, sabah Bağdat şarkısını dinlerken sizi ne kadar özlediğim ve orada geçirdiğim anları sevgiyle hatırladığımı düşündüm. Tabi bunun tek sebebi benim güzel meleklerim sizlersiniz. Diğer arkadaşların telefonlarını bilmiyorum sen benim yerime iletirsen sevinirim. Hepinizi çok seviyorum, iyi ki varsınız. Özgoşum'u, Burcum'u, Abdullah'ı, Fatma'yı adını hatırlamadığım ama güzel yüzlerini unutmadığım tüm meleklerimi sevgiyle kucaklıyor kocaman öpüyorum. SİZİ ÇOOOK SEVİYORUM.”

Kanser gibi bir hastalıkla karşılaştığınızda kendinizi yaşamdan ve tüm tanıdıklarınızdan izole etmek isteyebilirsiniz, fakat yakınlarınızın desteği belki de en çok bu zamanda anlamlıdır. Sonuç olarak, kemoterapi alan hastaların güzel bir sosyal ortamda bulunmalarının sağlıklarına ve yaşam sürelerine olumlu katkıda bulunduğu görülmektedir.

Jeffrey Lienert, Christopher Steven Marcum, John Finney ve ark.

Social influence on 5-year survival in a longitudinal chemotherapy ward co-presence network.

Network Science, 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanser Hasta Yakınlarında Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Sessiz Bir Salgın mı?

Kanser Hasta Yakınlarında Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Sessiz Bir Salgın mı?

Her yıl milyonlarca insan, kanserle mücadele eden sevdiklerine bakım veriyor. Bu süreç, sadece hastalar için değil,...

Kanser Tanısı Alan Bireyde Zihinsel ve Psikolojik Gücün Önemi

Kanser Tanısı Alan Bireyde Zihinsel ve Psikolojik Gücün Önemi

Kanser tanısı almak, bireyin hayatında sarsıcı bir etki yaratır. Birçok hasta, tanıyı öğrendiği andan itibaren yoğun...

Kanserde Kür (Tam Şifa) Kavramı – Onkologlar Bu Kelimeyi Kullanmalı mı?

Kanserde Kür (Tam Şifa) Kavramı – Onkologlar Bu Kelimeyi Kullanmalı mı?

Günümüzde kanserde "kür" kelimesini daha sık duymaya başladık. Çünkü modern tedavi yaklaşımları, özellikle immünoterapiler ve hedefe...

Merhamet Yorgunluğu Nedir? Kanser Alanında Göz Ardı Edilen Bir Tehlike

Merhamet Yorgunluğu Nedir? Kanser Alanında Göz Ardı Edilen Bir Tehlike

Tıbbi onkologlar ve kronik hastalıklarla ilgilenen diğer uzmanlar, ekiplerindeki değişimi zamanla fark ederler. Bir zamanlar motive...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında