Tamamlayıcı Tedavi Olarak Kullanılan Ginseng Kansere Bağlı Halsizliği Azaltıyor

Tamamlayıcı Tedavi Olarak Kullanılan Ginseng Kansere Bağlı Halsizliği Azaltıyor

Ulusal Kanser Enstitüsü’nün dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, kanser hastalarına ginseng ile uygulanan tamamlayıcı tedavi, iki aylık bir sürede dikkat çekici fark yaratarak halsizliği azalttı.

Halsizlik, kanser hastalığının ve tedavisinin en sık rastlanan yan etkilerinden biridir. Genel bir yorgunluk veya yoğun bir enerji eksikliği olan halsizliğe anemi (kansızlık), yetersiz beslenme, yetersiz dinlenme, enfeksiyon ve stres gibi birçok faktör etken olabilir. Ancak, kansere bağlı oluşan halsizlik, yorgunluktan fazlası anlamına gelir. Bu yoğun halsizlik, uyku uyuyarak veya dinlenerek geçirilemeyeceği gibi hastayı da zayıflatır. Bu durum, kanser tedavisi sonrası aylar hatta yıllarca sürebilir. Aşırı halsizliğin kanser hastaları üzerindeki etkisini azaltmak için yapılan araştırmalar, bazı çözüm yolları bulunmasına imkan sağlayabilecek niteliktedir.

İngiltere Ulusal Kanser Enstitüsü’nün dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, kanser hastalarına ginseng ile uygulanan tamamlayıcı tedavi, iki aylık bir sürede dikkat çekici fark yaratarak halsizliği azaltmıştır.

Anavatanı Güney Kore olan ginseng; ayrıca Amerika, Çin, Rusya, Sibirya ve Hindistan’da yetiştirilmektedir. İnsan vücudunda sayısız fayda sağlayan ginseng; strese karşı etkili, fiziksel aktivite ve vücut direncini arttırır. Bunun yanında, bağışıklık sistemini destekleyen, programlanmış hücre ölümünü uyaran, hücre çoğalmasını engelleyen ve antioksidan özellikleri, kansere karşı etkili olduğunu da kanıtlamıştır.

Kansere bağlı halsizliğin oluşan yoğun etkisi yaşam kalitesini düşürerek, hastaya güncel hayatında sıkıntı yaşatabilir. Kanser tedavisinde bu tür yan etkilerle baş edilebilmesi için çözüm yolları aramaya devam eden araştırmacılar, ginseng olarak bilinen bitkinin faydalarını değerlendirmek için kansere bağlı halsizlik yaşayan 364 kanser hastasının katıldığı bir araştırmaya imza atmıştır. Aktif kanser tedavisi gören veya kanser tedavisi tamamlanmış katılımcı hastaların bir kısmına 8 hafta boyunca 2,000mg ginseng verilirken, diğer hastalara ginseng verilmemiştir. Araştırma süresi boyunca, halsizlikleri kontrol edilmiş, dört haftalık ve sekiz haftalık periyotlarda durumları izlenmiştir. Sekiz hafta sonunda, ginseng alan hastalarda halsizliğin azaldığı gözlenmiştir. Özellikle, aktif kanser tedavisi alan hastalarda ginseng’in fayda sağladığı, kanser tedavisi tamamlanmış hastalarda da oldukça yararlı olduğu tespit edilmiştir.

Yapılan araştırma sonucu elde edilen verilere göre, her gün 2,000mg verilen Amerikan ginseng kansere bağlı halsizliği azaltmaktadır. Ancak ginseng’in kansere bağlı halsizlik üzerinde oynadığı rolün detaylarını incelemek adına yapılan araştırmalar halen devam etmektedir.

Ginseng gibi tamamlayıcı tedavilerde kullanılan bitkilerin, faydaları yanında dikkat edilmesi gereken unsurları da olabileceği düşünülmeli, kanser hastalarına yapılacak her türlü uygulama mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Tamamlayıcı tedavilerin, kanser tedavisine uygun, hastaya elverişli olup olmadığı doktor tarafından incelenerek karar verilmesi gereken hususlardır.

Sevgili okurlarım, kanser tedavisinin yan etkilerinden kurtulmak için kulaktan dolma arkadaş tavsiyeleri ile alınan her türlü ilaç ve/veya doğal içerikli ve tedavi edici olduğu söylenen bitkisel ürün, kanser hastasının ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmasına yol açabilir. Bu sebeple, yan etkilerin yoğunlaşması sonucu yaşadığınız sıkıntıyı gidermek adına yapılması gereken, sizi tedavi eden doktorunuza danışmak ve öncelikle fikir almaktır. Doktorunuz durum değerlendirmesi yaparak size uygun tamamlayıcı tedaviyi önerecektir.

Etkin bir tedavi için doktorunuza güvenin..

https://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2013/07/12/jnci.djt181.abstract

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

ABD pazarında yeni bir ilaç geliştirme maliyeti, hem ilaç geliştirme başarısızlıkları hem de sermaye maliyetleri dikkate...

Avrupa'da Kanser Ne Kadar Yaygın? Prevalans Kavramı ve Uzun Vadeli Sağkalım Sayıları

Avrupa'da Kanser Ne Kadar Yaygın? Prevalans Kavramı ve Uzun Vadeli Sağkalım Sayıları

Kanser, modern çağın en dikkat çekici hastalığıdır; hem bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hem de...

4 Şubat Dünya Kanser Gününde Önemli Mesaj: Kanser Yükü Artarken Eşitsizlikler Öne Çıkıyor

4 Şubat Dünya Kanser Gününde Önemli Mesaj: Kanser Yükü Artarken Eşitsizlikler Öne Çıkıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bir alt birimi olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), 2022 kanser istatistiklerine...

Hekimlerin Çoğu FDA Onay Sürecini Tam Anlamıyor – Peki Ya Hastalar?

Hekimlerin Çoğu FDA Onay Sürecini Tam Anlamıyor – Peki Ya Hastalar?

Yapılan bir araştırmada, ABD'li hekimlerin sadece %41'inin FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) ilaç onay süreçleri...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında