
1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası
Nisan ayının ilk haftası Ulusal Kanser Farkındalık Haftası’dır. Ülkemizde her yıl bu haftada kanser ile ilgili konularda, sivil toplum kuruluşları, ulusal basın ve sosyal medya, bilim camiası ve bu alanın tüm emekçileri tarafınca toplum bilgilendirilmeye çalışılır.
Biz de bu hafta hazırladığımız birbirinden ilgi çekici yazılar – kanserden korunma, Akdeniz Diyeti ve nutrigenomik, obezitenin kanser ve diğer hastalıklar ile ilişkisi, kanserde erken tanı, kanserli hastanın ve yakınının eğitimi, psikososyal sorunlar, tamamlayıcı alternatif tıp, büyüyen sosyal kriz elektronik sigara, kanser hastalarının yaşam kalitesi, batılı ülkelerden İngiltere bu tür gün ve haftalarda toplumu nasıl bilgilendiriyor – ile sizlere katkı sağlamaya çalışacağız.
Ülkemizde Ulusal Kanser Haftası Hakkında Ne Bilmeliyiz?
Ülkemizde kanser alanı ile ilgili hasta ve yakınlarına yardımcı olmak, hastalık ile ilgili araştırmaları desteklemek, hekimlerin eğitimine katkı sağlamak amacı ile 1947 yılında Ankara’da Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği kuruldu. Dernek kuruluşundan bu yana ülkemizde halkı kanserin erken tanısı ve tedavisi konusunda uyarıcı yayınlar ve toplantılar yapmaktadır. Dernek 1952 yılından itibaren Türk Kanser Haberleri isimli bir dergi çıkarmakta, isteyenlere dergiyi parasız göndermektedir. 1956 yılında Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun tavsiyesi ile Nisan ayının ilk haftası Türkiye’de Kanser Savaş Haftası olarak kabul edildi. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu’nun çabaları ile Türkiye’de ilk kanser hastanesi, 1956 yılında Ankara’da açıldı.
Derneğimizin Antalya Şubesi 20 yılı aşkın süredir Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kadri Yakut başkanlığında yürütülmektedir. Bizler de yönetimde görev alarak ilimizde ve ülkemizde kanser konusunda toplumu bilgilendirmeye çalışmaktayız.
Bu Haftada Sizler Ne Yapmalısınız?
Kanser önlenebilir ve erken tanı ile şifa sağlanır bir hastalıktır. Kanser korkusu ile baş etmek için öncelikle bilinçli olmalıyız. Çocuklarımızı, ailemizi ve sevdiklerimiz ancak nasıl önlem alacağımızı bilirsek koruyabiliriz.
Sizin göreviniz doğruluğuna inandığınız bilgilerin toplumda yayılmasını sağlamaktır. Bununla birlikte sağlıklı yaşamak sizin, ailenizin ve tüm sevdiklerinizin de hakkıdır. Bu misyonu taşımak istiyorsanız unutmayın ki önce kendinizden başlamalısınız.
Sigara içiyorsanız bırakmalısınız, aşırı kilolu ve kendinizi gıda bağımlısı olarak görüyorsanız bunun bir sorun olduğunu kabul edip hızlıca bu yönde bir mücadeleye aileniz ile birlikte girişmelisiniz.
Sağlıklı beslenme yollarını öğrenmelisiniz. Unutmamalısınız ki sağlıksız beslenme ailenizde sadece sizin sorununuz değildir. Siz sağlıksız besleniyorsanız emin olun ailenizde de size uyan sevdikleriniz de vardır.
Spor alışkanlığınız yok ise en kısa sürede siz mutlu edecek ve düzenli yapabileceğiniz sürdürülebilir bir spor alışkanlığı edininiz ve eşinizi ve çocuklarınızı bu yönde motive ediniz. Tüm bunları ilk siz başlatınız.
Kendinize ve aile bireylerine Hepatit B aşısı yaptırıp yaptırmadığınız sorunuz, çocuklarınız varsa hepatit aşısı yanı sıra rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısının gerekliliğini ve zamanlamasını doktorunuzla görüşünüz.
Çocuklarınızı teknoloji ile gerektiği kadar ve yaşlarına uygun bir araya getirmelisiniz. Cep telefonlarının beyin tümörü için yüksek kuşku taşıdığını unutmamalısınız.
Sizin eşinizin ve çocuklarınızın muayeneleri ve erişkinlerin uluslararası rehberlere uygun kanserde erken tanı için tarama testlerini yaptırmalısınız.
Kanserden korkmamalı ve kanserden korkmayan bir toplum yaratmak için el birliği ile çalışmamıza olanak sağlamalısınız.
Bu hafta kanser alanında sizler ile buluşturacağımız yazıları takip etmenizi ve mümkün olduğunca dostlarınızla paylaşmanızı bekliyoruz.
Aşağıda, bu hafta için özel olarak hazırladığımız infografik videomuzu izleyebilirsiniz: