Byrl James "BJ" Kennedy, "Tıbbi Onkolojinin Babası" olarak kabul edilen Amerikalı bir doktordu. 1972'de tıbbi onkolojinin kurucusu olmuştu. Senelerce onkolojiye emek veren Dr. Kennedy 6 Nisan 2003'te multipl miyelom nedeniyle hayatını kaybetti..

2007 yılından itibaren ASCO (Amerika Klinik Onkoloji Derneği), BJ Kennedy onuruna onun ismini verdiği ödülü yaşlılarda kanserin araştırılması, teşhisi ve tedavisinde olağanüstü katkılar sergileyen bilim insanlarına vermeye başladı.

2020 yılının BJ Kennedy Ödülü ise geriatrik (yaşlı) onkoloji alanındaki çalışmaları sayesinde Dr. Andrew E. Chapman’a layık görüldü. Verdiği demeçte, “Bu önemli ödülü almaktan onur duyuyorum” diyordu Dr. Chapman. “Ödül sadece benim için değil, tüm geriatrik onkoloji ailesi için önemli. Bu ödül, ASCO Yıllık Toplantısında alanımızı her yıl akılda tutmaya yardımcı oluyor.

Artan İhtiyaç

Nüfus yaşlandıkça kanser vakalarının ve hayatta kalan yaşlı hastaların sayısında önemli bir artış olacağı sır değildir. Pratikte, Dr. Chapman yıllardır bu yaşlı nüfusu tedavi etme zorluğuyla karşı karşıya.

Philadelphia'nın Kuzeydoğu bölgesinde çalıştığım yerde, kanser teşhisi konan hastaların ortalama yaşı 80'lerin ortalarıydı,” şeklinde ifade ediyordu Dr. Chapman. “Bu hastaları gördüğümde uzunca bir zaman büyük hayal kırıklığı duydum, çünkü onlar için yapabileceğimiz ve yapmamız gereken daha pek çok şeyin olabileceğini hissediyordum.”

O zamanlar, Dr. Chapman, birçok tıbbi onkolog gibi, yaşlı kanser hastalarının nasıl tedavi edileceğini biliyordu, zaten hastalarının yüksek çoğunluğu bu nüfus grubuna aitti. Yine de bir gün, “geriatrik onkoloji” alanıyla ilgili bir panele katıldı.

Bu gerçekten ilgimi çekti,” dedi Dr. Chapman. “Literatürden bakmaya başladım ve özellikle yaşlı hastaların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir alanın olduğunu bulduğum için şaşkına döndüm.

Chapman aldığı ilham ile bir geriatrik onkoloji programına başladı ve departmanındaki meslektaşları ile çalışmaya başladı.

Chapman’a göre bu hastaların karmaşık bir tedavi süreci vardı ve bu ekip tabanlı bir bakım gerektiriyordu. Konuların tamamının bir bütün halinde ele alınması ve bu hastaların bakımları süresince neyi başarmak istedikleri ön planda tutulmalıydı.

Bugün, Chapman'ın ekibi bir tıbbi onkolog, bir geriatrist, bir eczacı, bir beslenme uzmanı, bir sosyal hizmet uzmanı ve yakında eklenecek bir fizyoterapistten oluşmaktadır. Bütüncül bir yaklaşım ile yaşlı kanser hastalarına yaklaşımları, kendisine bu değerli ödülü getirmiştir.