Benlerin Kanserleşmesine Sayı, Tür ve Genlerin Etkisi

Benlerin Kanserleşmesine Sayı, Tür ve Genlerin Etkisi

Duffy ve arkadaşlarının Journal of Investigative Dermatology adlı dergide yayımladıkları bir araştırmada, vücuttaki ben sayısını ve türlerini etkileyen belli gen değişimleri ve bunların cilt kanserine yol açmadaki rolü bildirildi.

Tıbbi dilde nevüs veya mol olarak adlandırılan benlerin sayısı kadar türlerinin de melanom riski üzerinde etkisi olduğu bulundu.

Çalışmanın Yöntemi

Yaklaşık 9 yıllık çalışmaya, yarısı melanom teşhisi konan 1200'den fazla hasta alındı. Üç anahtar ben türü - retiküler, globular (küresel) ve spesifik olmayan - bir dermoskop altında paternlerini ve risk faktörlerini değerlendirmek için incelendi. Sonuçları daha sonra dört ana gende saptanan değişikliklerle analiz edildi.

Çalışmanın Sonuçlarına Göre;

  • Spesifik (belli bir paternde) olmayan bene sahip insanların melanom riski, taşınan her ekstra ben ile % 2 arttı.
  • Yaşlandıkça, vücudumuzdaki spesifik olmayan benlerin sayısı artma eğilimindedir ve melanom gelişme riski artar.
  • Küresel ve retiküler benler de zaman içinde değişebilir. Yaşlandıkça küresel şekiller azalır, özellikle 50 ila 60 yaşından sonra. Retiküler benler de zamanla azalır ve daha tehlikeli bir patern olan spesifik olmayan kalıba dönüşme eğilimindedirler.
  • Araştırmacılar ayrıca DNA'ya bakarken genler ile mol sayısı ve kalıpları arasında bazı önemli ilişkiler buldu. Bazı gen tipleri, farklı ben tiplerinin sayısını etkiledi; örneğin, IRF4 geninin, vücutta bulunan küresel benlerin sayısını güçlü şekilde etkilediği bulundu.

Bulgular, dermatologların ben kalıplarını daha iyi anlamalarına ve melanom riski taşıyan hastalara daha bütünsel bakım sağlamalarına yardımcı olacaktır.

Uzun süredir, doktorlar pigmentli benlerin melanom riski ile nasıl ilişkili olduğunu merak ediyorlar. Dermoskopların ve görüntülemenin mevcudiyeti ile, bu sonuçlar klinik uygulamaya rehberlik etmek için yeni bir anlayış sağlıyor.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Gözden Kaçan Sinsi Kanserlerin Erken Belirtileri

Gözden Kaçan Sinsi Kanserlerin Erken Belirtileri

Kanser, çok yönlü ve karmaşık bir dizi hastalığı ifade eder. Bu hastalıklar, genellikle belirgin bir belirti...

Makatta Kaşıntı Neden Olur? Anal Kanser Belirtisi midir?

Makatta Kaşıntı Neden Olur? Anal Kanser Belirtisi midir?

İnsan vücudunda bir bölgenin sürekli olarak kaşınması, sebebi konusunda ister istemez akıllara “kanser miyim?” sorusunu getiriyor...

Sinüs Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Sinüs Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Sinüs Kanseri Nedir? Tıp dilinde "paranazal sinüs kanserleri" olarak adlandırılan sinüs kanseri, burun çevresindeki kemiklerdeki küçük boşluklarda...

Over (Yumurtalık) Kanseri Belirtilerini Tanımak, Yanlış ve Geç Teşhisi Azaltır

Over (Yumurtalık) Kanseri Belirtilerini Tanımak, Yanlış ve Geç Teşhisi Azaltır

Over (kadın yumurtalık) kanseri, jinekolojik (kadınlara özgü) tümörler arasında en sık yaşam kaybına neden olanıdır. Yumurtalık...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında