Böbrek ve Mesane (İdrar Kesesi) Etkileri
Vücudumuz, idrar, dışkı, karbondioksit gazı, ter gibi atıklar üretir. Bu atıklar, vücuttan çeşitli yollarla atılır. Ter, cildimizdeki gözenekler yoluyla, su buharı ve karbondioksit gazı ise, akciğerlerin yardımıyla ile vücuttan atılır. Sindirilmemiş yemek atıklarını dışarıya atma görevi ise, bağırsaklarındır.
Böbrekler tarafından üretilen idrar, metabolizmada yer alan tuz, toksin ve su içeren atık maddelerden oluşur. Daha sonra kana karışan bu atık maddeler, böbrekler ve idrar yolları (böbrekler, üreter, mesane ve üretra dahil) aracılığıyla filtreden geçirilerek vücuttan atılır. Böbrekler olmadan atık maddeler ve toksinler vücudumuzda artarak tehlikeli bir seviyeye ulaşabilir.
Bunlara ek olarak, böbreklerin ve idrar yollarının, vücut fonksiyonlarını düzenlemek gibi önemli bir görevi daha vardır. Örneğin, böbrekler vücut dengesini sağlayan su miktarını izler ve ayarlar. Ayrıca, dokulara yeterli miktarda su gitmesini sağlayarak düzgün ve sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kanser tedavisinin, vücutta önemli işlevleri olan böbrek ve idrar yollarını etkileyen bazı yan etkileri vardır.
Kemoterapinin böbrek ve idrar kesesi üzerindeki etkileri nelerdir?
Bazı kemoterapi ilaçları, idrar kesesini tahriş eder veya böbreklere geçici veya kalıcı zarar verebilir. Buda, fonksiyonel bozukluklarına sebep olabilir.
Mesane ve böbrek etkileri ile nasıl baş edilebilir?
Günde en az 8 bardak sıvı alarak idrarın sulanmasını sağlamak, yaşanabilecek problemleri önler; eğer kullandığınız ilaç, böbrekleri ve mesaneyi etkileyen ilaçlar arasındaysa sıvı almak önemlidir.
Doktorunuza Başvurun
- Çok miktarda sıvı tükettiğiniz halde idrara az çıkıyorsanız
- İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi oluyorsa
- Sürekli idrar yapma hissi oluyorsa
- Ateşiniz varsa
- İdrar kırmızımsı veya kanlı ise
- Titreme varsa
Vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuzdan habersiz, asla kendi başınıza kulaktan dolma tavsiyeleri uygulamayınız. Doktorunuz, gereken tetkikleri yaparak gerekli tedavi önlemlerini alacaktır.