Chia tohumu nedir, faydaları ve önemli uyarılar
Chia Tohumu Nedir ?
Chia tohumu son zamanlarda ülkemizde sağlıklı beslenme dahilinde sıkça konuşulan bir bitki oldu. Aslında Orta ve Güney Amerika’ya özgü olan bu bitkinin tohumları yiyecek olarak yüzlerce yıldır tüketilmektedir. Özellikle yüksek posa, n-3 çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) ve alfa-linolenik asit (ALA) bakımından zengin olmasıyla bilinen chia (kia) tohumunun hem yararları hem de dikkat edilmesi gereken noktaları var.
Bilimsel adı: Salvia hispanica
Chia tohumunun laboratuvar analizlerine göre; bileşenlerinde antioksidan, anti-inflamatuar, anti-kanser ve antitrombotik (pıhtılaşma önleyici) aktivitelere sahip olduğu görülüyor. Chia bitkisinin beslenmeye dair bazı faydaları olabilir ancak kanseri tedavi ettiği ya da önlediği söylenemez. Bunun için daha fazla araştırma gereklidir.
Chia tohumu hangi tıbbi amaçlar için denenmektedir?
Kalp-damar sağlığı
Chia tohumunun kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı iddiası ile yapılan çoğu araştırmanın sonucu anlamlı değildir. Bu amaçla kullanılması önerilmemektedir.
Zayıflama
Chia tohumu denilince belki de ilk akla gelen konudur zayıflama. Hatta chia tohumunun nasıl zayıflattığına dair onlarca yazı bulabilirsiniz internette. Fakat iş gerçeklere geldiğinde klinik araştırmalardan elde edilen sonuçlar, chianın insanlarda kilo vermede etkili olmadığını gösterdi. Chia tohumunun zayıflatabileceğine dair bilgilerin çoğu obez kemirgenlerde yapılan deneylere dayanmaktadır. Daha fazla çalışma gereklidir.
Kanser
Chia tohumlarından elde edilen yağın, farelerde anti-kanser özellikleri göstermiştir, ancak insan çalışmaları yapılmamıştır.
Uyarılar
Kuru chia tohumlarını tek başlarına tüketmeyin, çünkü kendi ağırlıklarının 27 katı kadarı suyu emebilirler. Bu, onların suyu emerek büyümesine ve boğaz tıkanıklığına ve vücutta sıvı kaybına neden olabilir. Chia tohumları tüketmeden önce şişmelerini sağlamak için önceden ıslatıp suda bekletilmesi gerekir.
Kullanılmaması gereken durumlar
- Tansiyon ilaçları alıyorsanız: Chia tohumları bu ilaçların yan etkilerini artırabilir.
- Diyabet ilaçları kullanıyorsanız: Chia tohumları bu ilaçların yan etkilerini artırabilir.
- Yutma probleminiz varsa: Chia tohumlarını dikkatli tüketin. Kuru chia tohumlarını asla yemeyin.
- Allerjene duyarlısınız: Alerjik reaksiyon bildiren vaka raporu olduğu için chia tohumlarını dikkatli tüketin.
Vaka raporları
- Boğaz tıkanıklığı: 39 yaşındaki bir adam boğazında büyüyen chia tohumlarını çıkarmak için acil tedavi almıştır.
- Allerjik reaksiyon: Daha önce rinit ve astım öyküsü olan 54 yaşındaki bir adam kolesterol seviyesini düşürmek için chia tohumu yemiş ve birkaç gün sonra; hızla yüzde şişlik, döküntü, nefes darlığı ve baş dönmesi görülmüş, acil tedavi gerekmiştir.
Sonuç: yeni trend diyetlerde bulunan chia tohumu zengin besin içeriği ile dikkatli bir şekilde beslenme düzenine eklenebilir, ancak kanser dahil herhangi bir hastalığı tedavi edici ya da koruyucu özelliğe sahip değildir. Chia takviyesinin sağlık faydalarını aydınlatmak ve doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
1. Chicco AG, D’Alessandro ME, Hein GJ, et al.
Dietary chia seed (Salvia hispanica L.) rich in alpha-linolenic acid improves adiposity and normalises hypertriacylglycerolaemia and insulin resistance in dyslipaemic rats.
Br J Nutr. Jan 2009.
2. Espada CE, Berra MA, Martinez MJ, et al.
Effect of Chia oil (Salvia Hispanica) rich in omega-3 fatty acids on the eicosanoid release, apoptosis and T-lymphocyte tumor infiltration in a murine mammary gland adenocarcinoma.
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. Jul 2007.
3. Nieman DC, Cayea EJ, Austin MD, et al.
Chia seed does not promote weight loss or alter disease risk factors in overweight adults.
Nutr Res. Jun 2009.
4. Chicco AG, D’Alessandro ME, Hein GJ et al.
Dietary chia seed (Salvia hispanica L.) rich in alpha-linolenic acid improves adiposity and normalises hypertriacylglycerolaemia and insulin resistance in dyslipaemic rats.
Br J Nutr. 2009.
5. Marineli Rda S, Moura CS, Moraes EA, et al.
Chia (Salvia hispanica L.) enhances HSP, PGC-1alpha expressions and improves glucose tolerance in diet-induced obese rats.
Nutrition. May 2015.
6. Jeong SK, Park HJ, Park BD, et al.
Effectiveness of topical chia seed oil on pruritus of end-stage renal disease (ESRD) patients and healthy volunteers.
Ann Dermatol. May 2010.
7. Chia.
Integrative Medicine | Memorial Sloan Kettering Cancer Center. mskcc.org