Cranberry - turna yemişi ve kanser tedavisi

Cranberry - turna yemişi ve kanser tedavisi

Cranberry Nedir?

Ana vatanı Kuzey Amerika olan Cranberry’nin Türkçe’si olarak kırmızı yaban mersini, acı yemiş, kızılcık gibi isimlerle karşılaşmakla birlikte doğrusu “turna yemişi”dir (crane: turna, berry: yemiş). Yazımızda, kanser alanında bitkisel tedavilere artan ilgiden nasibini alan Cranberry hakkında yapılan çalışmaları sizlerle paylaşmayı amaçladık.

Bir çalı bitkisi olan Cranberry, genellikle Kuzey Amerika ve Avrupa’da yetiştirilmektedir. ABD’de yetişen türün Latince adı Vaccinium macrocarpon, Birleşik Krallık’ta yetişenin ise Vaccinium oxycoccus’dur. Küçük, kırmızı, yuvarlak bir bitkidir ve mayhoş bir tadı vardır. Türkiye’de henüz deneme amaçlı yetiştirilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonları, mide ülserleri, damar tıkanıklığı (ateroskleroz) ve diş eti hastalıkları için faydalı olabileceği düşünülmektedir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili olduğuna dair çok sayıda çalışma mevcuttur.

Kanser tedavisi için Cranberry araştırmaları

Kanser de Cranberry’nin etkili olup olmayacağı araştırılan hastalıklardan biridir. Bu alandaki araştırmalar, birçok bitkisel tedavi gibi laboratuvar (in vitro) düzeyinde kalmış, fakat karar vermek için insanlar üzerinde yapılan araştırmaları ifade eden klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Yapılan bir in-vitro (laboratuvar) araştırmada, Cranberry ekstresinin (özütü) flavonoidlerce zengin bölümü kullanıldığında; prostat, akciğer, özofagus (yemek borusu), over (kadın yumurtalık), idrar kesesi kanseri ve nöroblastom hücre hatlarının büyümesi engellenmiştir.

Başka bir laboratuvar çalışmasında, Cranberry ekstresi uygulanan ağız, meme, kolon, prostat ve mide kanseri hücre hatlarının büyümesi durmuştur. Başka bir çalışmada ise Cranberry ekstresi kanser hücrelerinde apoptozu (programlı hücre ölümü) tetiklemiştir.

Bir çalışmada da Cranberry’den elde edilen triterpenoid esterler meme, serviks ve prostat kanseri hücre hatlarının büyümesini engellemiştir.

Cranberry ekstresi kullanılan preklinik bir çalışmada, farelerde lenfoma hücrelerinin büyümesi ve anti-lenfoma antikorlarının üretimi durmuştur.

Klinik bir çalışmada, prostat ameliyatı öncesi 64 prostat kanseri hastasına en az 21 gün boyunca günde 1500 mg Cranberry tozu veya plasebo tedavisi yapılmıştır. Sonuç olarak araştırmanın Cranberry kolunda yaklaşık %23 oranında prostata özgü antikorların azaldığı görülmüştür. Plasebo kolunda bu oran yaklaşık %1’dir. Fakat yaşam sürelerinde ve tümör boyutlarında herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Cranberry yan etkileri

Cranberry ekstresinin varfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlarla kullanıldığında hayati tehlike yaratabileceğine dair bulgular vardır. Böbrek taşlarını oluşturan temel maddelerden biri olan oksalat molekülünü de yoğun miktarda içermektedir. Bazı ilaçlarla kullanıldığında da ilaçların yan etkilerini artırabilmektedir.

Sonuç olarak, Cranberry üzerinde kanser alanında umutlandırabilecek laboratuvar çalışmaları olmasına rağmen bu çalışmalar Cranberry ekstresinin kansere iyi geldiğini kanıtlamak için henüz yeterli değildir. Kanser tedavisi adına yapılan klinik çalışmalarda etkili olduğu gösterilemediği için birçok bitkisel ürün gibi, ilaç olamamış ve bir alternatif tedavi ( fitoterapi ) olarak kalmıştır.

1. Sun J, Hai Liu R.

Cranberry phytochemical extracts induce cell cycle arrest and apoptosis in human MCF-7 breast cancer cells.

Cancer Lett. 2016

2. Weh KM, Clarke J, Kresty LA.

Cranberries and cancer: an update of preclinical studies evaluating the cancer inhibitory potential of cranberry and cranberry derived constituents.

Antioxidants. 2016

3. Student V, Vidlar A, Bouchal J

Cranberry intervention in patients with prostate cancer prior to radical prostatectomy. Clinical, pathological and laboratory findings.

Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2016

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Metilen Mavisi: Mucizevi Tedavi mi, Tehlikeli Bir Trend mi?

Metilen Mavisi: Mucizevi Tedavi mi, Tehlikeli Bir Trend mi?

Güncel Sosyal Medya Trendlerinden Biri: "Metilen Mavisi" Son dönemde sosyal medya platformlarında "metilen mavisi" adı verilen sentetik...

Hibiskus Nedir? Hibiskus Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hibiskus Nedir? Hibiskus Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hibiskus, Ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından gelen, parlak kırmızı çiçekleri ve ekşimsi tadıyla tanınan şifalı bir bitkidir. Dünya...

Soğan Suyu Faydaları ve Zararları Nelerdir? Soğan Suyu Nasıl Yapılır?

Soğan Suyu Faydaları ve Zararları Nelerdir? Soğan Suyu Nasıl Yapılır?

Soğan, mutfaklarımızda en sık kullandığımız sebzelerden biridir ve yemeklere lezzet katmasının yanı sıra sağlık açısından da...

Hint Yağı ve Kanser Üzerindeki Etkileri – Neden Popüler Oldu?

Hint Yağı ve Kanser Üzerindeki Etkileri – Neden Popüler Oldu?

Hint Yağı Nedir? Hint yağı (kastor yağı olarak da bilinir), hint fasulyesi tohumlarından elde edilen bir bitkisel...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında