0
Diş Eti - Periodontal Hastalığı Birçok Kanser İçin Risk Oluşturuyor

Diş Eti - Periodontal Hastalığı Birçok Kanser İçin Risk Oluşturuyor

Ağız hijyeni, dişlerin korunmasında ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde önemlidir. Ancak yeni bulgular diş fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli diş kontrolleri yaptırmanın sağlıklı bir gülümsemenin çok daha ötesinde faydalar sağladığını göstermektedir. Amerika’da geçtiğimiz günlerde tamamlanan geniş ölçekli bir çalışmada, bunu destekleyecek güçlü veriler paylaşılmıştır. Buna göre, periodontal hastalık öyküsü olan postmenapozal (menopoz sonrası dönem) kadınlarda, özellikle meme, yemek borusu, akciğer, safra kesesi ve cilt kanseri (melanom) olmak üzere, kanser için genel risk artışı olduğu iddia edilmektedir.

Periodontal Hastalık Nedir?

Periodontal hastalık, diş eti dokusunu ve dişleri destekleyen kemik yapıyı etkileyen kronik, iltihaplı bir hastalıktır. Bu hastalık tedavi edilmediğinde diş kaybına da neden olabilmektedir. Dünyada ve ülkemizde sanıldığından daha sık görülen bu hastalık ABD’de 30 yaş ve üzeri erişkinlerin %47’sini etkilerken, 65 yaş ve üzerinde ise %70 oranında görülmektedir.

Toplam Kanser Riskini %14 Artırıyor

Çalışmada 66 bin postmenapozal kadın yaklaşık sekiz buçuk yıl takip edilmiş, periodontal hastalık öyküsünün %14 oranında artmış toplam kanser riski ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca hiç sigara içmemiş 34 bin kişide, periodontal hastalığın yine benzer şekilde genel kanser riskini %12 artırdığı gözlenmiştir.

Çalışma Sonuçlarına Göre;

  • Çalışmada meme kanseri %13, akciğer kanseri %31, yemek borusu kanseri 3 kat, safra kesesi kanseri %73 ve cilt kanseri melanom riski %23 olarak artarak, periodontal hastalık ve bölgeye özgü kanserler arasında farklı bir ilişki gözlenmiştir.
  • Mide kanseri ile sınırda bir ilişki saptanmış olan çalışmada ilginç olarak ağız ve çevresini ilgilendiren (ağız boşluğu, dudak, boğaz gibi) kanserler arasında riski anlamlı derecede artıracak ilişki saptanmamıştır. Yine benzer şekilde periodontal hastalık ile pankreas, karaciğer, bağırsak, idrar ve genital kanserleri arasında ilişki bulunmamıştır.

Daha önce yapılan çalışmalarda periodontal hastalıkların ile meme kanseri, ağız içi ve yemek borusu kanserleri için bir risk faktörü olduğunu gösterilmişti. Ancak bu çalışmada gene ilginç sayılabilecek sigara içiminden bağımsız olarak periodontal hastalık ve kanser riskin devam ettiğini göstermiştir. Ancak yine de sigara ve tütünün ağız içi kanserlerinin en önemli nedeni olduğu unutulmamalıdır.

Periodontal hastalıklar önlenebilir, yönetilebilir ve birçok durumda tedavi edilebilen bir hastalıktır. Sadece ağız hijyenine dikkat edilmesi bile kanser dahil birçok sistemik hastalığın önlenmesinde etkili olabilir. Ağız bakımı alışkanlığının sağlanılması ve kalıcı olması için bu alışkanlığın küçük yaşlarda edinilmesi önemlidir. Lütfen bu konuda hem kendimiz hem de çocuklarımız için gereken duyarlılığı gösterelim.

İlginizi Çekebilir:

1- Ngozi N. Nwizu, James R. Marshall, Kirsten Moysich ve ark.

Periodontal Disease and Incident Cancer Risk among Postmenopausal Women: Results from the Women's Health Initiative Observational Cohort.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 2017 AACR.

2- P.I. Eke, B.A. Dye, L. Wei ve ark.

Prevalence of Periodontitis in Adults in the United States: 2009 and 2010.

Journal of dental research.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İmmünoterapiden Sonra Kronik Cilt Yan Etkileri Kalıcı Olabilir

İmmünoterapiden Sonra Kronik Cilt Yan Etkileri Kalıcı Olabilir

Kanser tedavisinde devrim yaratan immünoterapiler, birçok hastaya yeni bir umut kapısı açarken, tedaviye bağlı yan etkiler...

En Yaygın 5 Kanserde, Erken Tanı Taramaları Ne Kadar Faydalı?

En Yaygın 5 Kanserde, Erken Tanı Taramaları Ne Kadar Faydalı?

Önleme ve Taramanın Gücü Son 45 yılda beş kanser türünde önleme ve tarama yaklaşımları, tedavi ilerlemelerinden daha...

Çoklu Kanser Erken Tanı Testlerinin Yararını Kanıtlamanın Zorluğu – NEJM Makalesi

Çoklu Kanser Erken Tanı Testlerinin Yararını Kanıtlamanın Zorluğu – NEJM Makalesi

Kanser taramasında büyük bir değişimin eşiğindeyiz. Son birkaç yıl, çeşitli kanser türlerini aynı anda taramayı amaçlayan...

Kanser Hastaları Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi? Lazer Kanser Yapar mı?

Kanser Hastaları Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi? Lazer Kanser Yapar mı?

Kanser hastaları ve tedavi sürecinde olan bireyler, yaşam kalitelerini artırmak ve kendilerini daha iyi hissetmek amacıyla...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında