Ağız hijyeni, dişlerin korunmasında ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde önemlidir. Ancak yeni bulgular diş fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli diş kontrolleri yaptırmanın sağlıklı bir gülümsemenin çok daha ötesinde faydalar sağladığını göstermektedir. Amerika’da geçtiğimiz günlerde tamamlanan geniş ölçekli bir çalışmada, bunu destekleyecek güçlü veriler paylaşılmıştır. Buna göre, periodontal hastalık öyküsü olan postmenapozal (menopoz sonrası dönem) kadınlarda, özellikle meme, yemek borusu, akciğer, safra kesesi ve cilt kanseri (melanom) olmak üzere, kanser için genel risk artışı olduğu iddia edilmektedir.

Periodontal Hastalık Nedir?

Periodontal hastalık, diş eti dokusunu ve dişleri destekleyen kemik yapıyı etkileyen kronik, iltihaplı bir hastalıktır. Bu hastalık tedavi edilmediğinde diş kaybına da neden olabilmektedir. Dünyada ve ülkemizde sanıldığından daha sık görülen bu hastalık ABD’de 30 yaş ve üzeri erişkinlerin %47’sini etkilerken, 65 yaş ve üzerinde ise %70 oranında görülmektedir.

Toplam Kanser Riskini %14 Artırıyor

Çalışmada 66 bin postmenapozal kadın yaklaşık sekiz buçuk yıl takip edilmiş, periodontal hastalık öyküsünün %14 oranında artmış toplam kanser riski ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca hiç sigara içmemiş 34 bin kişide, periodontal hastalığın yine benzer şekilde genel kanser riskini %12 artırdığı gözlenmiştir.

Çalışma Sonuçlarına Göre;

  • Çalışmada meme kanseri %13, akciğer kanseri %31, yemek borusu kanseri 3 kat, safra kesesi kanseri %73 ve cilt kanseri melanom riski %23 olarak artarak, periodontal hastalık ve bölgeye özgü kanserler arasında farklı bir ilişki gözlenmiştir.
  • Mide kanseri ile sınırda bir ilişki saptanmış olan çalışmada ilginç olarak ağız ve çevresini ilgilendiren (ağız boşluğu, dudak, boğaz gibi) kanserler arasında riski anlamlı derecede artıracak ilişki saptanmamıştır. Yine benzer şekilde periodontal hastalık ile pankreas, karaciğer, bağırsak, idrar ve genital kanserleri arasında ilişki bulunmamıştır.

Daha önce yapılan çalışmalarda periodontal hastalıkların ile meme kanseri, ağız içi ve yemek borusu kanserleri için bir risk faktörü olduğunu gösterilmişti. Ancak bu çalışmada gene ilginç sayılabilecek sigara içiminden bağımsız olarak periodontal hastalık ve kanser riskin devam ettiğini göstermiştir. Ancak yine de sigara ve tütünün ağız içi kanserlerinin en önemli nedeni olduğu unutulmamalıdır.

Periodontal hastalıklar önlenebilir, yönetilebilir ve birçok durumda tedavi edilebilen bir hastalıktır. Sadece ağız hijyenine dikkat edilmesi bile kanser dahil birçok sistemik hastalığın önlenmesinde etkili olabilir. Ağız bakımı alışkanlığının sağlanılması ve kalıcı olması için bu alışkanlığın küçük yaşlarda edinilmesi önemlidir. Lütfen bu konuda hem kendimiz hem de çocuklarımız için gereken duyarlılığı gösterelim.

İlginizi Çekebilir: