Sigarayı bırakabilirsin

Sigarayı nasıl bırakabilirim sorusuna yanıt en önemli olan şey sigarayı bırakmayı kafanızda bitirmenizdir. Beynin tamamen reddettiği bir alışkanlığı vücudunuz devam ettiremez.

Sigara, 1900’lü yılların başından beri insanların büyük bir kısmının vazgeçilmezi olarak varlığını sürdürdü. İlk olarak Amerika’da üretilen tütünün, agresif ve kurnazca hazırlanan birçok reklam ile pazarlanması sonucu sigara, dünyanın ana sağlık sorunlarının başına geçti. Fakat başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türünün ana sebebi olduğunun anlaşılması ile sigara kullanım oranları 1990'lardan itibaren, tatmin edici olmakta çok uzak da olsa, azalmaya başladı. Zararları çeşitli kampanyalarla anlatılan sigara bağımlılığına son verilmesi için sigara kullanıcılarına çeşitli yöntemler sunulmuştur ve halen sunulmaya devam edilmektedir.

Akciğer kanserinin bir zamanlar çok nadir görülen bir hastalık olduğunu biliyor muydunuz?

Sigara hangi hastalıklara neden olur?

sigaranın zararları nelerdir sigara hangi hastalıklara yol açar

Bu alışkanlıktan vazgeçmek size ıstırap vermemelidir. Bazı yan etkilerle karşılaşılsa da, size sunulan çeşitli seçeneklerle sigarayı daha kolay bırakabilirsiniz. Şunu bilin ki, sigarayı bırakarak elde edeceğiniz faydalar, size sunulan yöntemleri uyguladığınızda ortaya çıkan yan etkilerin riskinden çok daha önemlidir.

sigarayi biraktiktan sonra vucudumuza neler olur

Dünyanın hemen hemen birçok ülkesinde savaş açılan sigarayı hayatımızdan tamamen çıkarmak, daha sağlıklı ve uzun bir hayat sürmek için gelin bakalım neler yapabiliriz birlikte inceleyelim..

Nikotin içerikli uygulamalar

Nikotin bandı, nikotin sakızı, inhaler, pastil ve burun spreyi gibi çeşitli nikotin desteği ürünler, sağlık bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Nikotin bandı, nikotin sakızı ve pastil eczanelerden reçetesiz alınabilir. Ancak, burun spreyi, inhaler (solunum cihazı) gibi bazı ürünler, doktor reçetesiyle satın alınabilmektedir.

İlaç tedavileri

İki ilaç tedavisi, sigaranın bırakılmasına yardımcı olabilir. Biri bupropion (Wellbutrin- firma adı altında piyasada var olan bir antidepresan ve sigarayı bırakmaya yardımcı olarak-Zyban), diğeri vareniklin (Champix) adlı ilaçlardır. Bupropion, nikotin destek tedavisi ile birlikte kullanılabilir. Ancak, aynı şey vareniklin için söz konusu değildir. Bazı istisnai durumlar haricinde bu kural geçerlidir. Hem vareniklin hem de bupropion, sigarayı bırakmada etkili ilaç tedavileridir.

Vareniklin (Champix) adlı ilacın kullanımında nadirde olsa psikiyatrik yan etkiler görülmektedir. Ancak, bu ilaç sigaranın bırakılmasına yardımcı olan oldukça etkili ve iyi bir ilaçtır. Dolayısıyla, olumlu ve olumsuz sonuçları iyice tartılmalı ve sağlık durumunuz elverdiği ölçüde kullanılmalıdır.

En önemli nokta, bu tür ilaç tedavilerine karar vermeniz halinde mutlaka doktor onayı almanız gerektiğidir.

Alternatif tedaviler

Hipnoz ve akupunktur gibi bazı alternatif tedaviler de, sizin sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilir. Ancak, hipnoz ve akupunktur ile ilgili geniş çaplı araştırmalar henüz olmadığı için, bu yöntemlerin sigarayı bırakma konusunda ne kadar etkili olduğu netlik kazanmamıştır. Ancak, alternatif tedavi olarak tercih edilmesinde sağlık açısından bir sakınca yoktur. Hipnoz ve akupunktur tedavisinin tek dezavantajı maliyeti ve zaman ayrılmasını gerektirmesidir.

Sosyal destek

Sosyal desteğin önemi, göz ardı edilmektedir. Ancak, devletin sigarayı bırakma adına sunduğu yardım hatları, sigara bağımlılarına fayda sağlayabilir. Bu hattı arayarak alınacak tavsiyeler ve tedaviler doğrultusunda, sigarayı bırakma şansınızı ikiye katlayabilirsiniz.

Elektronik sigara (e-sigara)

Elektronik sigaranın sigara bıraktırmadaki etkisi kanıtlanmamış olsa da sigarayı bırakmak isteyen birçok tüketici elektronik sigara kullanmaya başlamıştır. Hatta e-sigaranın, klasik sigarayı bıraktırmada etkili olmadığını gösteren bilimsel çalışmalar sonucu, artık e-sigara pazarlayıcıları, "sigarayı bırakmaya yardımcı" sloganı yerine "daha az zararlı" sloganını tercih etmeye başlamışlardır. Fakat e-sigaranın daha az zararlı olduğunu söylemek de mümkün gözükmemektedir. Elektronik sigara hakkındaki detaylı bilgilere şu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

elektronik sigara reklamları e sigaranın kullanım sıklığındaki çarpıcı artış

Daha az zararlı olduğu "iddiası" ile pazarlanan e-sigaraların belki de en büyük tehlikesi, gençlerimizi ve çocuklarımızı hedef almasıdır. Bilimsel veriler özellikle gençlerin sigaraya başlamalarına eğilim yarattığı ve içenlerde ise sigarayı bırakma yönünde bir etki oluşturmadığı lehinedir. Ayrıca ne kadar erken nikotinle tanışılırsa, nikotinin bağımlılık derecesinin o kadar güçlü olduğu da çalışmalarla gösterilmistir. 

- İlginizi çekecektir: Sigarayı bırakmada hangi yöntem daha etkili: AZALTARAK bırakmak mı, BİRDEN bırakmak mı?

Sonuç

İlk denemede sigarayı bırakamayanların cesaretini kırmak yerine onlara destek olmak önemlidir. Sigara bağımlılarının çoğu bırakmayı birden çok kere dener. Size tavsiyem; kendinize bir gün belirlemeniz ve kararlı olmanızdır. Unutmayın ki, sigarayı bırakma hareketinin bir parçası olarak önceleri başarısız olabilirsiniz. Ancak yılmayın ve kendinize 10 kere gibi bir deneme sınırlaması getirin. Bırakma süresi boyunca kendinize karşı anlayışlı olun ve yenilgiyi asla kabul etmeyin.

Sigaranın insan sağlığına ne kadar zararlı olduğu ve tek kurtuluşun bırakmak olduğu defalarca dile getirilmiştir. Bu anlamda, birçok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de bu konuda yapılan çalışmalar, düzenlenen kampanyalar takdire şayandır. Ancak, tüm bu yöntemler bir yana, en önemli olan şey sigarayı bırakmayı kafanızda bitirmenizdir. Beynin tamamen reddettiği bir alışkanlığı vücudunuz devam ettiremez.

Unutmayın: Hangi yaşta olursa olsun sigarayı bırakmak yaşam sürelerine olumlu katkı sağlıyor

sigara hangi kanserlere neden olur