Bir Zamanlar Çok Nadir Görülen Bir Hastalık: Akciğer Kanseri!
Akciğer kanseri, dünya genelinde kansere bağlı yaşam kayıplarının önde gelen nedeni olarak, birçok bireyi ve ailesini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Artık çok iyi bilindiği üzere akciğer kanseri sıklıkla tütün kullanımı sonucu oluşur, fakat akciğer kanseri riskini arttıran başka faktörler de mevcuttur. Bir zamanlar çok nadir görülen bir hastalıktı akciğer kanseri; öyle ki hekimler akciğer kanserli bir hasta gördüklerinde, meslek hayatlarında çok nadir görülecek bir durumla karşılaştıklarını düşünürlerdi. Peki, ne oldu da akciğer kanseri bir halk sağlığı sorunu halini aldı?
18 yüzyılın sonunda başlayan sanayi devrimi, makine üretimi sigara ve kitlesel pazarlamanın sonucu olarak sigara alışkanlığı popülerleşti. Bununla birlikte akciğer kanseri, neredeyse dünya genelinde salgın bir hastalığa dönüştü.
Özellikle Dünya Savaşları ile sigara kullanımı tavan yaptı. Aynı dönemlerde sigaranın zararlarına işaret eden bilimsel araştırmaların sonuçları açıklanmaya başlanmıştı. Sigara üreticileri ise, sigara satışlarını kurtarmak için bilimsel araştırmaların sonuçlarının tartışmalı olduğu iddiasıyla kamu propagandalarına ve reklam kampanyalarına başladılar. Bu reklamların afişlerinde hekimler ve hatta bebekler resmedildi. Sigara üreticilerinin anti-propagandaları ve güçlü lobisel faaliyetleri bir müddet daha siyasal karşılık buldu ve milyonların sağlığına büyük zararlar verilmeye devam edildi. Günümüzde sigara kullanımına bağlı akciğer kanserinden yıllık 1.5 milyon yaşam kaybı meydana gelmekte ve eğer sigara kullanım oranları azalmazsa bu rakamın 2020'li yıllarda yıllık 2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Sigara kullanımını azaltmaya yönelik birçok tedbirle birlikte, alenen sigara reklamı yapmak da birçok ülkede yasaklanmış durumdadır. Fakat bu zararlı tüketimi tamamen durdurmak için daha birçok zorlu adımın atılması gerekmektedir.
Çarpıcı Sigara İstatistikleri:
- Yeni nesil sigara üretim makineleri dakikada 20 000 adet sigara üretebilmekte
- Satılan her 1 sigara, üreticisine 1 cent kazandırmakta
- 3 veya 4 milyon adet sigara, akciğer kanserine bağlı 1 yaşam kaybı demek
- 1 sigara içicisi, hayatı boyunca sigara üreticisine ortalama 10 000 dolar kazandırmakta
Sigara bu yüksek oranlarda kullanılmaya devam ettikçe, en çok akciğer kanseri hakkında konuşmaya ve yazmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıl sonuçları açıklanan ve bizim de sitemizde detaylarından bahsettiğimiz bazı çalışmalar akciğer kanserli hastalar için umut ışığı olmuştur. İmmünoterapi başlığı altında anılan bu ilaçlar vesilesi ile sitemizin akciğer kanseri bölümünü güncelledik.
Şimdi gelin hep birlikte akciğer kanserini tüm yönleri ile inceleyelim...