0
En Yaygın 5 Kanserde, Erken Tanı Taramaları Ne Kadar Faydalı?

En Yaygın 5 Kanserde, Erken Tanı Taramaları Ne Kadar Faydalı?

Önleme ve Taramanın Gücü

Son 45 yılda beş kanser türünde önleme ve tarama yaklaşımları, tedavi ilerlemelerinden daha fazla yaşam kaybını önlemiştir. Bu çarpıcı sonuç, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) araştırmacıları tarafından yapılan ve JAMA Oncology dergisinde 5 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan modelleme çalışmasından elde edildi. Çalışma, meme, serviks (rahim ağzı), kolorektal, akciğer ve prostat kanserlerinden önleme, tarama ve tedavi ilerlemeleri sayesinde kaçınılan yaşam kayıplarını inceledi.


kanser kontrol sureci onleme tarama ve tedavi asamalari 367223

Yukarıdaki görsel, kanserin önlenmesi, taranması ve tedavi süreçlerini aşamalı olarak açıklamaktadır. Görselde, bir boru sistemi üzerinden hastalığın farklı evreleri ve bu evrelere müdahale yöntemleri temsil edilmiştir:

  1. Hastalık Yok: Bu aşamada hastalık henüz oluşmamıştır. Ancak, bazı durumlarda önleme çabalarına rağmen hastalık gelişebilir. Tüm kanserlerin %50 kadarı, kanserden korunma stratejileri ile önlenebilir.

  2. Klinik Öncesi Hastalık: Hastalık erken bir aşamadadır ve henüz belirti vermemiştir. Tarama yapılmazsa bu aşamada hastalık tanınmayabilir.

  3. Klinik Hastalık: Hastalık belirtileri ortaya çıkmıştır ve klinik olarak tanı konmuştur. Ancak tedaviye rağmen hastalık ilerleyebilir.

  4. Hastalığa Özgü Yaşam Kaybı: Tedaviye rağmen hastalığın kontrol altına alınamaması durumunda hastalık nedeniyle yaşam kaybı gerçekleşebilir.


Yaşam Kayıplarını %80 Azaltmada Tedaviden Daha Etkili

Bu beş kanser türü, hem yeni tanılar hem de yaşam kayıpları açısından tüm kanser vakalarının yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Önleme, erken tanı ve tedavi stratejilerinin uygulanabilir olduğu bu kanserlerde, hangi yaklaşımların en etkili olduğunun anlaşılması, gelecekteki stratejilerin yönlendirilmesi açısından kritik önem taşımaktadır. Çalışmanın baş araştırmacılarından Dr. Katrina A. B. Goddard, “Son 45 yılda bu beş kanser türünde önlenen yaşam kayıplarının %80’inin önleme ve tarama sayesinde gerçekleşmesi, bu stratejilerin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor,” dedi.


İLGİLİ KONULAR:

hangi kanserlerde erken tani amacli tarama mumkundur hangi testlerle 20774


Çalışmanın Detayları

1975-2020 yılları arasındaki meme, serviks, kolorektal, akciğer ve prostat kanserine bağlı yaşam kaybı oranlarını modelleyen araştırmacılar, sadece ABD'de toplamda 5.94 milyon yaşam kaybının önlendiğini hesapladı. Bunun 4.75 milyonu (%80) önleme ve tarama müdahaleleriyle sağlanırken, tedavi ilerlemeleri geri kalan %20’ye katkıda bulundu.

Kanser Türlerine Göre Yaşam Kayıplarının Önlenmesine Katkılar

  1. Meme Kanseri:

    • 2.71 milyon yaşam kaybına karşılık, 1 milyon yaşam kaybı önlendi.
    • Tedavi ilerlemeleri, önlenen yaşam kayıplarının %75’ini, mamografi taraması ise geri kalanını oluşturdu.
  2. Akciğer Kanseri:

    • 9.2 milyon yaşam kaybına karşılık, 3.45 milyon yaşam kaybı önlendi.
    • Sigara bırakma girişimleri, önlenen yaşam kayıplarının %98’ine katkıda bulunurken, tedavi %2’lik bir pay aldı.
  3. Serviks Kanseri:

    • 370 bin yaşam kaybına karşılık, 160 bin yaşam kaybı önlendi.
    • Pap-smear ve HPV testleri gibi taramalar, tüm önlenmiş yaşam kayıplarından sorumluydu.
  4. Kolorektal Kanser:

    • 3.45 milyon yaşam kaybına karşılık, 940 bin yaşam kaybı önlendi.
    • Tarama ve poliplerin çıkarılması %79 katkı sağlarken, tedavi %21’lik katkıda bulundu.
  5. Prostat Kanseri:

    • 1.01 milyon yaşam kaybına karşılık, 360 bin yaşam kaybı önlendi.
    • PSA testi %56, tedavi ilerlemeleri %44 katkı sağladı.

Önleme ve Taramanın Geleceği

Çalışmanın yazarlarından Dr. Philip E. Castle, daha yeni önleme ve tarama stratejilerinin henüz yaygın kullanımda olmadığını, ancak bu yöntemlerin gelecekteki yaşam kaybı oranlarını daha da azaltma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Özellikle HPV aşısı ve akciğer kanseri taraması gibi yöntemler, ilerleyen yıllarda önemli bir etki yaratabilir. Ayrıca, öz-tarama imkânı sunan HPV testleri gibi yenilikler sayesinde tarama erişiminin artırılması hedeflenmektedir.

Eksik Kalan Noktalar ve Yeni Fırsatlar

Bu çalışmada yalnızca beş kanser türüne odaklanılmış ve diğer ölümcül kanserler (örneğin pankreas ve over kanseri) için mevcut önleme ve tarama eksiklikleri belirtilmiştir. Ayrıca, tarama sırasında yanlış pozitif sonuçlar veya yaşam kalitesi üzerindeki etkiler bu çalışmada ele alınmamıştır. Bu eksikliklere rağmen, önleme, tarama ve tedavi yaklaşımlarını entegre bir şekilde kullanmak, kanser kaynaklı yaşam kayıplarını azaltmak için önemli bir strateji olarak öne çıkmaktadır.

Sonuç ve Öneriler

Bu çalışma, kanserle mücadelede önleme ve tarama yaklaşımlarının gücünü bir kez daha vurgulamaktadır. Ancak, bu stratejilerin etkisini artırmak için erişim sorunlarının giderilmesi, yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve özellikle sosyoekonomik olarak dezavantajlı gruplar arasında bu stratejilerin kullanımının yaygınlaştırılması gereklidir.

Araştırmanın ortak yazarı Dr. W. Kimryn Rathmell’in de belirttiği gibi, “Kanserle mücadelede etkin önleme ve tarama stratejileri ile tedavi gelişmelerini birleştirmek hayati önem taşıyor. Bu sinerji, kanser kaynaklı yaşam kayıplarının azaltılmasında bir dönüm noktası yaratabilir.”

Goddard KAB, Feuer EJ, Mandelblatt JS, et al. Estimation of Cancer Deaths Averted From Prevention, Screening, and Treatment Efforts, 1975-2020. JAMA Oncol. Published online December 05, 2024. doi:10.1001/jamaoncol.2024.5381

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İmmünoterapiden Sonra Kronik Cilt Yan Etkileri Kalıcı Olabilir

İmmünoterapiden Sonra Kronik Cilt Yan Etkileri Kalıcı Olabilir

Kanser tedavisinde devrim yaratan immünoterapiler, birçok hastaya yeni bir umut kapısı açarken, tedaviye bağlı yan etkiler...

Çoklu Kanser Erken Tanı Testlerinin Yararını Kanıtlamanın Zorluğu – NEJM Makalesi

Çoklu Kanser Erken Tanı Testlerinin Yararını Kanıtlamanın Zorluğu – NEJM Makalesi

Kanser taramasında büyük bir değişimin eşiğindeyiz. Son birkaç yıl, çeşitli kanser türlerini aynı anda taramayı amaçlayan...

Kanser Hastaları Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi? Lazer Kanser Yapar mı?

Kanser Hastaları Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi? Lazer Kanser Yapar mı?

Kanser hastaları ve tedavi sürecinde olan bireyler, yaşam kalitelerini artırmak ve kendilerini daha iyi hissetmek amacıyla...

Çoklu Kanser Erken Tanı Testi Nedir? Doğru, Yanlış, Pozitif ve Negatif Sonuç Ne Demektir?

Çoklu Kanser Erken Tanı Testi Nedir? Doğru, Yanlış, Pozitif ve Negatif Sonuç Ne Demektir?

Çoklu Kanser Erken Tanı Testi Nedir? Kanser, dünya genelinde en önemli sağlık sorunlarından biridir ve erken teşhis,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında