Diyare (ishal)
Diyare (ishal), ince yada kalın bağırsaklardaki fonksiyon bozukluğu sonucu, besin maddelerinin emiliminin azalması durumudur. Bir başka deyişle, dışkının günde ikiden fazla normalden sulu şekilde çıkmasıdır.
Gördüğünüz kanser tedavisi ishale yol açabilir. Eğer, özellikle karın bölgenizden radyoterapi görüyorsanız diyare (ishal), daha şiddetli olabilir.
Bu sulu dışkı, tedaviye başladıktan bir iki gün sonra ortaya çıkabilir. Diyare tedavi edilmediği takdirde halsizlik, kilo ve sıvı kaybına sebep olur.
Diyare ile nasıl baş edilir?
- Az ve sık yemek yiyin.
- Lif oranı az yiyecekleri tüketin. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, erişte, muz, kabuksuz pişmiş veya soyulmuş meyve, yoğurt, yumurta, patates püresi veya kabuksuz fırında patates, sebze püresi, derisi alınmış balık ve tavuk.
- Diyareye bağlı sıvı kaybını telafi etmek için bol sıvı tüketin (ortalama 2 litre kadar). Su, elma suyu, çorba gibi temiz ve berrak sıvılar en iyi örneklerdir. Yavaş yavaş içiniz. İçtiğiniz sıvının oda sıcaklığında olmasına dikkat ediniz.
- İshali arttıracak ve krampa sebep olacak çok lifli yiyeceklerden uzak durun. Tahıl ekmeği, mısır gevreği, çiğ sebzeler, fasulye, ceviz, taze ve kuru meyveleri tüketmeyiniz.
- Diyareyi arttırıyorsa, süt ve süt ürünlerini tüketmeyiniz.
- Kızarmış ve mevsimi olmayan yiyecekleri tüketmeyiniz.
- Alkol ve çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durunuz.
Bilinen diyare (ishal) ilaçları
- Loperamide hydrochloride(Lopermid):
Diyare başlarsa, günde 1 veya 2 kapsül, maksimum 8 kapsül kullanabilirsiniz. Loperamide, mide kramplarına, gastrit, ağızda kuruluk, deride kızarıklık, kabızlık ve baş ağrısına sebep olabilir. - Atropine sulphate et diphenoxylate hydrochloride(Lomotil):
Günde 3-4 kere 1 veya 2 kapsül, maksimum 8 kapsül alabilirsiniz. Bu ilaç, uyuşukluk, baş dönmesi, ağızda kuruluk, deride kızarıklık, idrar yapmada zorluk, bulanık görme ve depresyona sebep olabilir.
Doktorunuzla görüşmeden bu ilaçları kullanmayınız!
Doktorunuza başvurun
- Katı veya kanlı dışkı
- 38°C veya daha yüksek ateş
- Devam eden sıvı kaybı
- Baş dönmesi
- Koyu sarı renk idrar
Yukarıda belirtilen belirti ve şikayetleriniz söz konusu olduğunda, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuzdan habersiz, asla kendi başınıza kulaktan dolma tavsiyeleri uygulamayınız. Doktorunuz, gereken tetkikleri yaparak önlem alacaktır.