Düzenli Egzersiz Beyin Fonksiyonlarımızı da Güçlendiriyor
Sağlık alanında yaşanan büyük gelişmeler sonucu ortalama yaşam süreleri uzasa da, beyin (bilişsel) fonksiyonları yaşla birlikte genetik yatkınlığın da etkisiyle hızla azalmaktadır. 2016 Dünya Alzheimer Raporu’na göre dünya genelinde 47 milyon insan halk arasında bunama olarak bilinen demansa sahiptir. Ayrıca bu sayının 2050 yılında üç katına çıkması tahmin edilmektedir.
Alzheimer, demans gibi hastalıklar bireyin yaşam kalitesini ciddi derece düşürmekte ve dışarıdan yardıma muhtaç hale gerekmektedir. Bu hastalıklar üzerine yayımlanan çalışmaya göre düzenli yapılan kuvvet egzersizleri beyin fonksiyonlarını geliştirmektedir.
Çalışma
Çalışmada 55 yaş üstü hafif bilişşel bozukluğu olan 100 birey gruplara ayrılmış, bir gruba kuvvet egzersizi ve beyin egzersizleri diğer gruba ise egzersiz yaptırılmamıştır. Çalışmada kuvvet egzersizi olarak 6 ay boyunca haftada 2 kez ağırlık kaldırma egzersizi yaptırılmıştır. Egzersizin şiddeti bireyin maksimum kaldırabileceği ağırlığın %80’i olarak ayarlanmıştır.
Çalışma Sonucunda Kas Gücünde Artışın Beyin Fonksiyonlarını Geliştirdiği, Vücudu Güçlendirmenin Beyin İçin De Faydalı Olduğu Gözlenmiştir
Egzersiz ayrıca seçici dikkat, planlama, organize olma ve çoklu düşünme gibi bilişşel yetenekleri de geliştirmektedir. Yaşlanmayla birlikte beynin hipokampüsünde küçülme olmakta, egzersiz ise ön hipokampüsü boyut olarak %2 oranında büyütmektedir. Bu da uzun süreli hafızanın gelişmesini sağlamaktadır.
6 Ay Düzenli Egzersiz Sonrası Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme ile (fMRI) Bilişşel Fonksiyonlarda Artış Gözlenmiştir
Geçmiş araştırmalara baktığımızda ise yüksek fiziksel aktivite, maksimum oksijen kapasitesi ve aerobik aktivite beyin fonksiyonlarını geliştirdiği ve Alzheimer riskini azalttığı gözlenmiştir.
Çalışmanın araştırmacıları, egzersizin beyin üzerine olumlu etkisinin görülebilmesi için sık sık, haftada en az iki kez, şiddetli antrenman yapmanın kilit rol oynadığını böylece beyin için maksimum yarar sağlanabileceğini vurgulamıştır.
Sporun başta kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, obezite ve kanser gibi günümüzde çok yaygın birçok hastalığa karşı koruyucu olması, ve ayrıca bu çalışma ile beyin fonksiyonlarını geliştirmesi açısından da faydası göz önüne alınarak bir yaşam biçimi olarak benimsenmesi gerekmektedir. Çalışmalar sonucu demans ve Alzheimer riski olan bireylere (demans hastalarının %8’i 6 yıl içinde Alzheimer’a yakalanmaktadır) egzersiz önerilmektedir. Bu egzersizin şiddeti iyi ayarlanmalıdır; vücudu zorlamalı, güç kazanımı olmalı ama harap edici şiddetten kaçınılmalıdır.
Büyük saygı, sevgi ve özlem duyduğumuz Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının yıldönümünde, "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" sözünü hatırlatır bir çalışma ile anıyoruz...
Yorgi Mavros PhD, Nicola Gates PhD, Guy C. Wilson MSc et al.
Mediation of Cognitive Function Improvements by Strength Gains After Resistance Training in Older Adults with Mild Cognitive Impairment: Outcomes of the Study of Mental and Resistance Training.
Journal of The American Geriatric Society, 24 October 2016, DOI: 10.1111/jgs.14542