Güneş ışınları, görünmeyen ultraviyole (UV) radyasyon aracılığı ile sağlığımız için olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Bu UV ışınlar göz hasarına, ciltte güneş yanıklarına, cilt lekeleri, kırışıklıklar veya ciltte sertleşme gibi erken cilt yaşlanmasına ve cilt kanserine neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı cildimizi yıl boyunca hava durumu ne olursa olsun korumamız gerekmektedir.

Cilt kanserleri tüm kanser türleri arasında en yaygın görülen kanser çeşididir. Sadece Amerika'da her yıl yaklaşık 4.5 milyon kişiye cilt kanseri tedavisi uygulandığı bildirilmektedir.

Her Yıl Olduğu Gibi Bu Yıl da Güneşten Korunma Konusunda Önerilerimizi – Güncel ve Yeni Eklenen Bilgilerin Eşliğinde – Sizlerle Paylaşıyoruz.

Bu öneriler arasında özellikle güneş koruyucu ürünlerin üzerlerindeki etiketlerine dikkat edilmesi gerektiği ve içeriğindeki aktif bileşenlerin güvenli ve etkili olmasının önemli olduğunu vurguluyoruz. Ayrıca en az 15 SPF değerlerine sahip olan geniş spektrumlu koruyucu ürünlerden kullanılmasının güneş yanığının yanı sıra cilt kanseri ve güneşin neden olduğu erken cilt yaşlanmasından korumasına yardımcı olacaktır.

Güneş Yanığı, Cilt Kanseri ve Güneşin Neden Olduğu Erken Cilt Yaşlanma Riskinizi Azaltın

Güneş yanığı, güneşten kaynaklanan bir cilt hasarı türüdür ve görünmez ultraviyole (UV) radyasyondan kaynaklanmaktadır. Bronzlaşma, vücudumuzun güneş yanığından korunma amacıyla UV radyasyona karşı ciltte geliştirdiği bir reaksiyondur. Ancak cilt rengi ne olursa olsun güneşe ışınlarına uzun süre maruz kalındığında erken cilt yaşlanması ve cilt kanseri riski artmaktadır. Bu riski aşağıdaki önerilerle azaltmak mümkündür;

  • Güneşin en yoğun olduğu saatlerde, özellikle sabah 10 ile öğleden sonra 2 arasında, güneşle temasınızı sınırlandırın.
  • Uzun kollu gömlekler, pantolonlar, güneş gözlükleri ve geniş kenarlı şapkalar gibi güneşe maruz kalan bölgeleri örtecek kıyafetler giyin.
  • Çok fazla saçınız yoksa veya kellik varsa, başınızın üstüne saçlı deriye güneş kremi sürün veya bir şapka takın
  • Genel olarak, bulutlu günlerde bile güneşten korunma faktörü (SPF) değeri 15 veya daha yüksek olan ve geniş spektrumlu güneş koruyucular kullanmanızı öneririz (geniş spektrumlu güneş koruyucuları, güneşin ultraviyole ışınlarının iki türü olan UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlar).
  • Hiçbir güneş kremi UV radyasyonunu tamamen engelleyemez. Daha fazla koruyuculuk için koruyucu giysiler, güneş gözlükleri ve gölgede kalmadan faydalanın.
  • Hiçbir güneş kremi su geçirmez değildir. Güneşten koruyan ürünler arasında size uygun olan losyonlar, kremler, stick, jeller, yağlar (akışkan sıvı veya macun kıvamında olabilir) ve spreyler gibi formlardan faydalanabilirsiniz.
  • Bebekler Ve Çocuklar İçin Güneşten Koruyucular
  • Güneşten koruyucular 6 aydan küçük bebekler için önerilmez. Bebekler için en iyi koruma onları tamamen güneşten uzak tutmaktır. Altı ayın altındaki çocuklara güneş kremi uygulamadan önce bir doktora danışın. Altı aylıktan büyük çocuklar için, güneş koruyucuların etiketinde belirtildiği şekilde kullanılması tavsiye edilmektedir.

SPF Nedir? SPF Düzeyi ile Güneş Işığına Maruz Kalma Süresi İlişkisi

Birçok insan, SPF numarasının doğrudan güneş ışığına maruz kalabilme süresini gösterdiğine inanır. 50 SPF'nin 50 dakika güneşten koruyacağı veya normalde bir saat içinde güneş yanığı olursa 15 SPF ile 15 saatte güneş yanığı olabileceği veya 15 kat daha uzun süre güneşte kalmalarına izin vereceğine inanılması gibi.

Bu doğru değildir, çünkü SPF, güneşten korunma gücünü gösteren bir değerdir, güneşlenme süreyle ilişkisi yoktur. SPF değeri ne olursa olsun en çok 2 saatte bir güneş kremi / spreyi yenilenmelidir.

Güneş Koruyucu İdeal Olarak Nasıl Uygulanır ve Saklanır

  • Güneş koruyucularından maksimum fayda sağlamak için dışarı çıkmadan 15 dakika önce uygulayın.
  • Güneş koruyucuları göze ve ağıza gelmeyecek şekilde, yüzünüzü ve güneşle temas eden vücudunuzu kapatacak kadar kullanın.
  • Güneşe maruz kalan bölgelere ve sıkça unutulan özellikle de buruna, kulaklara, enseye, ellere, ayak üstlerine, saç çizgisi hattına, saçsız veya azalmış saçlı kafa derisine ve dudaklara koruyucu faktörleri uygulayın.
  • En çok iki saatte bir koruyucuları yenileyin. Yüzüyor veya terliyorsanız koruyucuları daha sık uygulayın.
  • Güneş koruyucu kutularını / ambalajlarını aşırı ısıdan ve doğrudan güneşten korunmasını önerir. İşiniz bitince güneş koruyucuları havlulara sararak veya gölgede tutarak güneşten koruyabilirsiniz.
UVA ve UVB ışınları ultraviyole cilt yanıkları deri kanseri ışık spektrumu

Güneş Koruyucu Ürünlerin Etiketlerini Mutlaka Okuyun

Tüm güneşten koruyucular güneşin UVB ışınlarına karşı korurlar, yani güneş yanıklarından koruyucu etki gösterirler. UVB ışınları güneş yanıklarına neden olmasına rağmen, hem UVA hem de UVB ışınları cilt kanserine katkıda bulunur. Ancak yalnızca geniş spektrumlu olan güneş koruyucular güneşin UVA ışınlarına karşı koruyucu etki gösterirler. Cilt kanseri riskini azaltmak veya cildin erken yaşlanmasını engellemek için güneş koruyucuların etiketlerinde geniş spektrumlu yazdıkların emin olmak gerekmektedir.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) yönetmeliklerine göre güneş koruyucu kremler;

  • FDA'nın geniş spektrum gereksinimlerini karşılayan ürünler “geniş spektrum” olarak etiketlenebilir.
  • Geniş spektrumlu olmayan veya SPF'si en az 15 olan güneşten koruyucular üzerinde: "Cilt Kanseri / Cilt Yaşlanma Uyarısı: Güneşte zaman geçirmek cilt kanseri ve erken yaşlanma riskini artırır. Bu ürün sadece güneş yanığını önlemeye yardımcıdır, cilt kanseri veya erken cilt yaşlanmasını önlemez", uyarıları yer almalıdır.
  • Üreticiler güneş koruyucularının “su geçirmez” veya “ter geçirmez” olduğunu iddia edemezler. Suya dayanıklılık iddiaları 40 veya 80 dakika boyunca geçerli olabilir, yüzme veya terleme sırasında etikette yer alan SPF koruma seviyesi ile umulan veya tavsiye edilen koruma süresini söyleyebilirler.
  • Ürünler "cilt kanserinden korurlar" olarak tanımlanmamalıdır, çünkü bu fazla iddalı bir tanımdır; bunun yerine, "cilt kanseri riskini azalttıkları" doğrudur. Aynı zamanda sürünce hemen korumaya başlayacağı ya da tekrar sürülmedikçe iki saatten daha çok koruduğu iddia edilmemelidir.

UV Işınlarının Zararlı Etkilerini Arttıran Risk Faktörleri

Unutmayın, ten rengi ne olursa olsun herkes güneş yanığı ve UV radyasyonunun diğer zararlı etkileri için potansiyel olarak risk altındadır. Ancak;

  • soluk (açık renk) tenli olmak
  • sarışın, kızıl veya açık kahverengi saçlı olmak
  • cilt kanseri geçirmiş olmak
  • cilt kanseri olan bir aile üyesi olmak, gibi durumlarda özellikle dikkatli olunmalıdır.

İlaç kullanıyorsanız, bazı ilaçlar güneşe duyarlılığı artırabilir. İlacı yazan doktorunuzdan güneş koruyuculuğu hakkında bilgi isteyebilirsiniz.

Bulutlu bir günde bile güneşin UV ışınlarının yüzde 80'i bulutların arasından geçebilir. Mümkün olduğunca gölgede kalın.

Güneş Koruyucuların Son Kullanma Tarihleri

  • Ürünlerin son geçerlilik tarihi kutunun üzerinde yazmalıdır. Eğer yazmıyorsa koruyucu ürünün satın alınma tarihinden itibaren 3 yıl daha kullanılabileceği kabul edilmektedir.
  • Kullanım süresi dolan güneş koruyucuları kullanılmamalıdır. Çünkü bunların güvenli ve tam etkili oldukları konusunda hiçbir güvence yoktur.

Gözlerinizi Güneş Gözlükleriyle Koruyun

Güneş gözlüğü seçiminde bilinmesi gerekenler:

  • Pahalı güneş gözlükleri daha yüksek UV koruması sağlamazlar. En fazla UV korumasını elde etmek için "% 100 UVA / UVB" dereceli etiketli güneş gözlüklerini tercih edebilirsiniz.
  • Gözleri UV ışınlarından koruma yeteneğini gözlük cam renginin koyuluğu ile ilgili değildir. Yeşil, sarı, kırmızı ve gri gibi açık renkli renk tonlarına sahip birçok güneş gözlüğü, çok koyu renkli camlarla aynı UV korumasını sağlayabilir.
  • Çocuklar UV koruma seviyesini gösteren güneş gözlüğü takmalıdır. Oyuncak güneş gözlükleri UV korumasına sahip olmayabilir, bu nedenle UV koruma etiketini aradığınızdan emin olun.
  • Özellikle çok güneşli bölgede bulunuyorsanız veya su üzerinde aktiviteler yapıyorsanız daha verimli UV koruması için tüm göz yuvasını örten, büyük çerçeveli güneş gözlükleri tercih etmeniz önerilir. Çünkü UV'nin büyük kısmı sudan veya çevre yüzeyden yansıyan ışıktan gelir
  • Kontakt lens taksanız bile, UV koruması sağlayan güneş gözlüğü kullanın.
  • Gözlerinizi güneşten daha çok korumak ve güneş gözlüklerinden daha fazla yaralanmak için geniş kenarlı bir şapka ve güneş koruyucu birlikte kullanın.
günesten korunma cilt kanseri infografik