San Francisco, Kalifornia ‘da düzenlenen 2014 Gastrointestinal Kanser Sempozyumunda sonuçları kamuoyu ile paylaşılan araştırmaya göre, metastatik pankreas kanseri hastalara ardarda verilen GVAX ve CRS-207 adlı iki aşı, yaşam süresini uzatıyor.

Tüm dünyada pankreas kanserine bağlı yaşam kaybı %5 ve altındadır. Bu oran ülkemizde %5-10 arasındadır. Yine ülkemizde, bu hastalığın görülme sıklığı %20-25 oranındadır. Pankreas kanseri ilk evrelerinde belirti vermediği için “sessiz” hastalık olarak bilinmektedir. Belirti vermeye başladığı zaman maalesef çoğunlukla tümör pankreas dışına yayılmış olduğu tespit edilmekte ve başarılı bir tedavi için geç kalınmaktadır. Bu sebeple, pankreas kanseri en öldürücü kanser türleri arasında yer alır. Buna rağmen, hastalığın habercisi olabilecek bazı uyarıcı işaretler mevcuttur. Sebepsiz kilo kaybı, yemek sonrası ya da yatay pozisyona geçince artan karın ağrısı, ishal, kabızlık, gaz sancıları, şişkinlik, bulantı, kusma ve iştah kaybı gibi belirtilerle karşılaşıldığında, vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Agresif kanser türlerinden biri olan pankreas kanserinin tedavisinde elde edilen her olumlu sonuç önemlidir. Bu sebeple yapılan onlarca araştırmadan biri, GVAX ve CRS-207 adlı iki aşı ile pankreas kanseri hücrelerine karşı bağışıklık sistemini harekete geçirmeyi başarmıştır. GVAX, tümöre bağlı birçok farklı hücreye karşı yanıt vermektedir. CRS-207 ise, pankreas kanseri hücrelerinde oldukça yoğun bulunan mesothelin’e karşı etkinlik göstermektedir.

Baltimor, Johns Hopkins Üniversitesi Sidney Kimmel Kanser Merkezi’nden araştırmacılar, bu aşıların etkilerini incelemek için bir kısmı kemoterapi görmüş 90 hastanın katıldığı bir çalışmaya imza atmıştır. 3 haftada bir hastaların bir kısmına 4 doz CRS-207 ardından 2 doz GVAX verilirken, diğer hastalara sadece 6 doz GVAX aşısı uygulanmıştır.

Ortalama 7.8 aylık bir gözlem sonrası, ardarda iki aşı uygulanan hastalarda ortalama yaşam süresi 6.1 ay olarak belirlenirken, sadece tek aşı tedavisi alan hastalarda bu oran 3.9 ay olarak tespit edilmiştir. Genel yaşam süresi ise, çift aşı tedavisi alan hastalarda 9.7 ay olarak gözlenirken, bu oran tek aşı tedavisi alan hastalarda 4.6 ay olarak belirlenmiştir. Bir başka deyişle çift aşı tedavisi, en az 3 doz alan hastalar arasında genel yaşam süresine 5 aydan fazla fayda sağlamıştır.

Yeterli verinin elde edildiği araştırma erken sonlandırılmış, tek aşı tedavisi gören hastalarda da çift aşı tedavisine başlanmıştır. Aşıların her ikisi de, hastalar tarafından iyi tolere edilmiştir. Ciddi bir yan etki ile karşılaşılmayan GVAX ve CRS-207 adlı aşılarla uygulanan tedavi, pankreas kanserinde olumlu yanıt vermiştir. Araştırmacılar tarafından güvenli olduğu belirlenen aşıların, metastatik pankreas kanseri tedavisinde hastaların yaşam süresini uzattığı sonucuna varılmıştır.

Şuan için deneme aşamasında olan bu aşıların etkisi, çoklu araştırmalarla pekiştirilmeli ve daha net sonuçlar elde edilmelidir. Gelecekte pankreas kanserinde bir tedavi yöntemi olma yolunda ümit vadeden bu çalışmanın elde edilecek olumlu sonuçlarını, bizde yakından takip ediyor olacağız.