Rapamisin gibi küçük moleküllü anti-kanser ilaçlar, pek çok kanser türünde etkilidir, fakat bu etkiler oldukça sınırlıdır. Son yıllarda kanser hücrelerinin bu ilaçlara geliştirdiği direnç mekanizmalarının aydınlatılmasına yönelik çalışmalar artmıştır. Eylül 2018'de Science dergisinde yayımlanan çalışmada rapamisine karşı gelişen direncin mekanizması keşfedildi.

mTOR (mammalian target of rapamycin) hücre büyümesinde önemli rol oynayan enzimlerden biridir.

mTOR'un anormal aktivitesi sonucu pek çok hastalık meydana gelmektedir. Bu hastalıklar kanser, nörodejenerasyon, tıp 2 diyabet ve obezitedir. mTOR’un aktivitesinin yüksek olması tümör büyümesini destekler. Rapamisin gibi ilaçlar mtOR’a tutunarak aktivitesini durdurur. Bu tip ilaçların kanser hücrelerindeki etkisi oldukça düşüktür. Pek çok tümör hücresi bu ilaçlara direnç geliştirmiştir. Araştırmacılar, mTOR proteinleri ile ilaçlara direnç arasındaki ilişkiyi araştırmışlardır.

mTOR engelleyici bir başka ilaç olan everolimus (piyasa adı Afinitor), şimdiye kadar sırasyıla böbrek kanseri, pankreatik nöroendokrin tümör, meme kanseri, nadir bir çocukluk beyin tümörü, mide-bağırsak ve akciğer nöroendokrin tümörlerin tedavisinde FDA onayı almıştı.

Araştırma Sonuçlarına Göre;

  • Daha önce bilinmeyen mTOR3 protein kompleksi keşfedildi.
  • MTOR3 protein kompleksinin ETV7 proteini ile bağlatılı olarak rapamisine direnç geliştirdiği gözlemlenmiştir.

Peki bu Çalışma Bize Neyi İfade Ediyor?

  • 25 yıllık araştırmalar boyunca keşfedilemeyen yeni bir mTOR3 kompleksi keşfedildi. Bu keşif rapamisine karşı gelişen direncin sebebini de göstermektedir.
  • Aynı zamanda yeni bir ilaç hedefi keşfedilmiş oldu. Bu durum yeni nesil mTOR inhibitörlerinin geliştirilmesini sağlayabilir.
  • Kanser tedavisini zorlaştıran ana faktör İLAÇ DİRENCİ