Kanser Teşhisi Koyulan Hastalara Aşı Yapılmalı Mı?

Kanser Teşhisi Koyulan Hastalara Aşı Yapılmalı Mı?

Kanser hastalarının olası enfeksiyonlara karşı doktor kontrolünde aşı olması, hastada ciddi sonuçlara neden olabilen komplikasyonların önüne geçmektedir.

Bağışıklık sistemi, antikor üreterek enfeksiyon oluşturan bakteri ve virüs gibi yapılara karşı vücudumuzu korur. Ancak, kanserin oluşturduğu antijen gibi yapıları vücut kendi antijeni gibi algılar, dolayısıyla bağışıklık sistemi koruma amaçlı devreye girmez. Vücudun savunma mekanizmasının kansere karşı yanıt vermemesinin bir başka nedeni, tümörün etrafına salgıladığı bağışıklık sistemini baskılayıcı faktörlerdir. Bu durumda savunma mekanizması zayıflayarak kanserin yayılmasını engelleyecek yeterliliği gösteremez. Gerek kanserin kendisi gerekse kanser tedavisine bağlı oluşan bağışıklık sistemindeki zayıflama, hastayı enfeksiyonlara açık bir hale getirir.

Kanser hastalarında tedavi süresince ve sonrasında en yoğun yaşanan enfeksiyonların bir kısmı, soğuk algınlığı sonucu gelişir. Tedavi sonrası iyileşmiş veya halen tedavi gören kanser hastası iseniz, mevsimsel soğuk algınlığı veya gribal enfeksiyona bağlı gelişecek bazı komplikasyonların oluşma riski söz konusu olabilir. Ne yazık ki bu komplikasyonlar, hastada yaşam kaybına varan ciddi sonuçlara neden olabilir.

Bu yüzden, kanser tedavisi sonrası iyileşmiş veya halen tedavi gören kişilerin mevsimsel soğuk algınlığı veya gribal enfeksiyon ve domuz gribi gibi hastalıklardan korunması için aşılanmaları önerilmektedir. Bunun yanında, vücudun farklı bölgelerinde ciddi enfeksiyon hastalıklarına sebep olan pnömokok olarak bilinen bakteri türünün, 65 yaş üstü kişilerde zatürreye neden olabildiği, menenjit, orta kulak iltihabı, gibi ciddi başka enfeksiyonlara yol açabildiği bilinmektedir. Bu sebeple, bu tür enfeksiyonlardan korunmak için 65 yaş üzeri kanser hastalarına pnömokok aşısı da ayrıca tavsiye edilmektedir.

Ancak, bu aşılama için sizi düzenli olarak kontrol eden ve/veya tedavi eden uzman doktorun önerisi önemlidir. En doğru olan, sizin durumunuzu yakından takip eden doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmenizdir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, geniz akıntıs, baş ağrısı, titreme, halsizlik, ağrı, sızı gibi soğuk algınlığı belirtilerinden şüphelenmeniz halinde, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz. Doktorunuz uygun görmesi halinde, antiviral ilaçlar vererek sizi tedavi altına alacaktır.

Kanser hastalığının yol açtığı olası yan etkilerde olduğu gibi muhtemel enfeksiyonlara karşıda önlem alınması mümkündür. Bu konuda, alanında uzman doktorlardan edinilecek her türlü bilgi, kanser hastalarının daha bilinçli olmasını sağlayacaktır. Bu sayede, hastanın üzücü olabilecek birtakım sonuçlarla karşılaşması önlenmiş olacaktır.

https://news.cancerconnect.com/fight-flu-vaccine-preventable-diseases/

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

ABD pazarında yeni bir ilaç geliştirme maliyeti, hem ilaç geliştirme başarısızlıkları hem de sermaye maliyetleri dikkate...

Avrupa'da Kanser Ne Kadar Yaygın? Prevalans Kavramı ve Uzun Vadeli Sağkalım Sayıları

Avrupa'da Kanser Ne Kadar Yaygın? Prevalans Kavramı ve Uzun Vadeli Sağkalım Sayıları

Kanser, modern çağın en dikkat çekici hastalığıdır; hem bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen hem de...

4 Şubat Dünya Kanser Gününde Önemli Mesaj: Kanser Yükü Artarken Eşitsizlikler Öne Çıkıyor

4 Şubat Dünya Kanser Gününde Önemli Mesaj: Kanser Yükü Artarken Eşitsizlikler Öne Çıkıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bir alt birimi olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), 2022 kanser istatistiklerine...

Hekimlerin Çoğu FDA Onay Sürecini Tam Anlamıyor – Peki Ya Hastalar?

Hekimlerin Çoğu FDA Onay Sürecini Tam Anlamıyor – Peki Ya Hastalar?

Yapılan bir araştırmada, ABD'li hekimlerin sadece %41'inin FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) ilaç onay süreçleri...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında