0
Tümörün İlaçlara Karşı Direncini 10 Kat Daha Hızlı Ölçebilen bir Teknoloji Geliştirildi

Tümörün İlaçlara Karşı Direncini 10 Kat Daha Hızlı Ölçebilen bir Teknoloji Geliştirildi

Bilim insanları, kanser hücresinin ilaçlara karşı direncini ve tümör heterojenitesini 10 kat daha hızlı ölçebilen yeni bir mikroskopi platformu geliştirdi. Çalışma, Mart 2018'de Analytical Chemistry'de yayımlandı.

Kanserde ilaç dirençliliğini duymuş olabilirsiniz, fakat tümör heterojenitesi daha az bilinen bir kavramdır. Tümör heterojenliği, farklı hastalarda ve bir tümör içindeki kanser hücreleri arasındaki farklılıkları açıklar. Her ikisi de tedaviye farklı tepkilere yol açabilir. Bir tümör içindeki kanser hücreleri arasındaki genetik ve epigenetik farklılıklar, kanser tedavisi bittikten sonra hastada bazı tümör hücrelerinin nasıl hala hayatta kalabildiğini açıklayabilir.

Kemosensitivite testi olarak adlandırılan, tümörlerin kanser tedavilerine karşı duyarlılığının veya direncinin değerlendirilmesi, hızlı ve tekrarı kolay bir şekilde yapılabilirse, daha iyi klinik sonuçlar elde edebiliriz.

Bu amaçla daha önce kullanılan kantitatif faz görüntülemenin, tekil hücre büyümesinin ölçümünde etkili olduğu kanıtlanmıştır, özellikle de malign melanom gibi kümeler halinde büyüyen kanserlerde. Ancak bu teknik, örnek sayısı ile sınırlıdır.

Günümüzde hedefe yönelik melanom tedavisine yol gösterecek veya hastalığın sonuçlarına dair tahminlerini artırabilen ve ilaç tepkisini ölçen güvenilir hücresel biyobelirteçler yoktur, bunların sonuçlarını almak genelde uzun geri süreler gerektirir.

VCU Massey Kanser Merkezi Moleküler Genetik araştırmacıları, yüksek hızlı canlı hücre interferometrisi (HSLCI) adı verilen yeni bir çoklu ilaç test platformu oluşturdular ve tedaviye tümör yanıtını önemli oranda hızlandırılmış bir şekilde ölçebilmekteler.

HSLCI, tek bir hücrenin kütlesinin zamanla büyümesini izler. Daha önceki yöntemlerle saatte yaklaşık 60 hücrenin analizi yapılabiliyorken, HSLCI ile bir deneyde 1000 ile 10.000 hücrenin tek tek büyümesi ölçebiliyor. Eğer HSLCI ile kanser hücrelerinin büyümesinde düşüş görülürse bu, tedavinin etkili olduğunun bir işaretidir.

Araştırmacılarından doktora asistanı Kevin Leslie: "Platformumuz, hastaların hücrelerine etki edebilen veya etkisiz kalan ilaçları mevcut yöntemlere göre 10 kat daha hızlı bir şekilde, birkaç saat içinde tespit edebilir. Bu hız ve doğruluk, HSLCI'yi, bir hasta için tedavi seçimine yön vermek için gerekli olan kantitatif faz mikroskobunun ilk uygulamasını gerçekleştirmiştir. HSLCI, hücre davranışını beş günden fazla takip edebilir, önceki araştırmalarla kıyaslandığında çoğu en fazla 48 saatlik bir süreyle izleyebiliyordu." dedi.

Araştırmacılar bu teknolojiyi klinik öncesinde hayvanlar üzerinde ve meme kanseri modelleri kullanarak daha fazla geliştirebileceğini umuyor.

Dian Huang, Kevin A. Leslie, Daniel Guest ve ark.

High-Speed Live-Cell Interferometry: A New Method for Quantifying Tumor Drug Resistance and Heterogeneity.

Analytical Chemistry, 2018

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Dijital İkizler: Tıbbın Geleceğini Şekillendiren Sanal Hastalar

Dijital İkizler: Tıbbın Geleceğini Şekillendiren Sanal Hastalar

Tıbbın Yeni Ufku "Bir hastanın vücudunun dijital bir kopyasını oluşturmak ve bu model üzerinden hastalığın seyrini, tedaviye...

Tek Bir Kan Testiyle Kanserde Erken Tanı Gerçek Olmaya Ne Kadar Yakın?

Tek Bir Kan Testiyle Kanserde Erken Tanı Gerçek Olmaya Ne Kadar Yakın?

Tek Bir Kan Testiyle 13 Kanser Türü Tespit Edilebilir mi? Yeni Geliştirilen MCED Testinin Umut Veren Verileri...

Microsoft’un Yapay Zekâsı MAI-DxO En Zor Vakaları Çözmede Doktorlardan 4 Kat Daha Başarılı

Microsoft’un Yapay Zekâsı MAI-DxO En Zor Vakaları Çözmede Doktorlardan 4 Kat Daha Başarılı

Tanı Gecikmesi: Sağlık Sistemlerinin Sessiz Krizi Tıbbi tanı, modern sağlık hizmetlerinin en karmaşık ve maliyetli uğraklarından biridir....

Tümör Organoidleriyle Kişiselleştirilmiş Tedavi Seçiminde Büyük Adım

Tümör Organoidleriyle Kişiselleştirilmiş Tedavi Seçiminde Büyük Adım

Son yıllarda tümör organoidleri (tümöroidler), kişiselleştirilmiş kanser tedavisinde dikkat çeken ve umut vadeden bir yöntem haline...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında