Kırmızı Şarap Sağlık için İyi mi? Artıları ve Eksileri

Kırmızı Şarap Sağlık için İyi mi? Artıları ve Eksileri

Kırmızı Şarap Nedir?

Kırmızı şarap, koyu renkli üzümlerin kabuklarındaki doğal pigmentten fermantasyon sırasında elde edilen ağırlıklı olarak kırmızı renge sahip bir şaraptır.

Kırmızı şarap güçlü antioksidanlar içerir ve birçok kaynak onu içmenin sağlığa faydaları olduğunu iddia eder. Ancak kırmızı şarap dahil alkollü içeceklerin sağlık sorunlarına neden olduğu da artık net bir şekilde bilinmektedir. Bu makale, erkekler, kadınlar ve farklı yaş grupları için güvenli içme miktarı da dahil olmak üzere kırmızı şarap içmenin faydalarını ve zararlarını paylaşıyor.

Kırmızı şarap yüzyıllardır sosyal, dini ve kültürel etkinliklerin bir parçası olmuştur. Geçmişte, insanlar kırmızı şarabın, özellikle dengeli bir diyetin yanı sıra sağlığa yararları konusunda teoriler geliştirmiştir. Dahası, temiz su bulmanın zor olduğu yüzyıllar boyunca şarap, fermente bir içecek olarak kısmen kaynağı bilinmeyen bir suya kıyasla daha güvenli gözüküyordu. Son yıllarda bilim, bu iddiaların kısmen gerçek olabileceğine işaret etti; bununla birlikte zararları halen faydalarından fazla gözüküyor.

Kırmızı Şarabın Sağlık Etkileriyle İlgili Bilimsel Araştırmalar

Kırmızı şarap, antioksidan, antienflamatuar ve lipid düzenleyici etkileri nedeniyle sağlık yararlarına sahip olabilir. İnsanların ezilmiş kara/koyu renkli üzümlerden yaptığı kırmızı şarap, üzüm kabuğundaki doğal bir antioksidan olan nispeten zengin bir resveratrol kaynağıdır.

İlgili konu: Resveratrol nedir? Takviyesi ne ise yarar? Zararlı mı?

Antioksidanlar vücuttaki oksidatif stresi azaltır. Oksidatif stres, kanserler ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere birçok hastalıkla açık bağlantılara sahiptir.

Bununla birlikte, alkollü içecekler arasında seçim yapılacaksa kırmızı şarap, beyaz şarap ya da diğer yüksek alkollü içeceklerden daha iyi bir seçim olabilir.

Kalp-Damar Sağlığı

Yıllardır araştırmalar, ılımlı miktarda kırmızı şarap içmek ile iyi kalp sağlığı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir, ancak kendinize günde bir veya iki kadeh alkol reçete etmeden önce bunun ne anlama geldiğini anlamak önemlidir.

Hiçbir araştırma, alkol almak ve daha iyi kalp sağlığı arasında bir neden-sonuç bağlantısı kurmamıştır.

Şarap içenlerin daha sağlıklı bir yaşam tarzına ve kalp-koruyucu olduğu bilinen Akdeniz diyeti gibi daha sağlıklı bir diyete sahip olma olasılığı daha yüksek olabilir.

Bununla birlikte aşırı alkol, kalp için tartışmasız kötüdür. Yüksek tansiyona neden olabilir ve ritim bozukluklarını tetikleyebilir. Alkolün kalp kası hücreleri için gerçekten toksiktir ve bu da kalp yetmezliğine yol açabilir.

Ilımlı alkol kullanımının daha iyi kalp sağlığına neden olduğunu kanıtlamak zordur. Böyle bir çalışma için ideal olarak, insanları içki içmeyen bir gruba karşı orta düzeyde içki içen bir gruba rastgele atamakla kalmayıp, aynı zamanda farklı alkol türlerini (kırmızı şarap, beyaz şarap, bira, alkollü içkiler) karşılaştıran büyük bir ileriye dönük çalışma tasarımı gerekmektedir.

Şimdilik bu konudaki mesaj kesinlikle dışarı çıkıp içmeye başlamak değildir. Ama eğer içki içiyorsanız, ölçülü içmek en iyi yoldur.

Kanser

Alkol kullanımını ağız, boğaz, karaciğer, meme ve kolon kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanserlerle ilişkilendirir. Çoğu insan için ölçülü bir şekilde kırmızı şarap içmek güvenlidir, ancak aşırı alkol içmenin zararlı olduğunu akılda tutmak önemlidir.

2018 yılında yapılan bir araştırma, kırmızı şarap ve üzüm polifenollerinin bağırsak mikrobiyotasını iyileştirebileceğini ve sağlıklı bir bağırsağa katkıda bulunabileceğini bildirdi. Bunun nedeni, kırmızı şarap polifenollerinin sağlıklı bağırsak bakterilerini artıran bileşikler olan prebiyotikler olarak da hareket edebilmesidir.

Bununla birlikte, araştırma sınırlıdır ve şarap sadece polifenoller içermemektedir; %9-15 oranında alkol de içermektedir. 2021 yılında yayımlanan başka bir çalışma, ılımlı/az miktarda alkol içmenin bile meme ve kolon kanseri riskini artırdığını göstermektedir.

alkol kanser riski ilimli icicilik 528288

Tip-2 Diyabet

2015'te yapılan bir araştırma, akşam yemeğinde bir kadeh kırmızı şarap içmenin tip 2 diyabetli kişilerde "kardiyometabolik riski orta derecede azalttığını" gösterdi ve ölçülü bir kırmızı şarap alımının genellikle güvenli olduğunu buldu.

Bazı araştırmalar, şaraptaki etanolün glikozu metabolize etmede bir rol oynadığını ve alkolsüz bileşenlerin de buna katkıda bulunabileceğini düşündürüyor. Bununla birlikte, bulguları doğrulamak için daha fazla araştırma gereklidir.

Ayrıca, bir 2018 meta-analizi, şarap tüketiminin tip 2 diyabetli kişilerde glikoz parametrelerini ve diğer kardiyovasküler risk faktörlerini azaltmadığını buldu. Bu konuda da alkol alımı net bir fayda sağlıyor gözükmeketedir ve tip-2 diyabetik hastalarda ancak ılımlı bir tüketime izin verilebilir. Bu nedenle, diyabetli herkes alkol almadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Kan Basıncı (Tansiyon) Üzerine Etkileri

Amerikan Kalp Derneği’ne (AHA) göre, kırmızı şarap bileşeni resveratrol, kan basıncını düşürebilir ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL, iyi kolesterol) seviyelerini artırabilir.

Birçok insan alkollü içecekleri rahatlatıcı buluyor. Bununla birlikte, 2017 ve 2021'de yayınlanan araştırmalar, üzüm ürünlerinin ve tam kırmızı üzüm suyunun da kan basıncını düşürebileceğini gösterdi; yani illa fermente edilmelerine gerek yok. Bunlar daha sağlıklı seçenekler olabilir.

Bununla birlikte, fazla alkol içmenin yüksek tansiyona ve düzensiz kalp ritmine neden olabileceğini unutmamak önemlidir.

Beyin Sağlığı

2015 yılında yapılan bir inceleme, resveratrolün felç veya merkezi sinir sistemi yaralanmasından sonra ikincil beyin hasarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini bildirdi

Bir 2018 çalışması, resveratrolün travmatik beyin hasarı olan sıçanlarda oksidatif stresi ve hücre ölümünü azalttığını buldu.

Özetle

Ölçülü miktarda kırmızı şarap içmek, kalp, bağırsak ve beyin sağlığını artırmak da dahil olmak üzere belirli sağlık yararlarına sahip olabilir. Bunun nedeni, antioksidan, anti- inflamatuar ve lipid iyileştirici etkileri olan bileşikler içermesidir. Bununla birlikte güncel çalışmalar alkol almanın hiçbir seviyesini sağlıklı bulmuyor fazla alkol içmek çok sayıda sağlık sorunu ile ilişkilidir. İnsanlar alkolü güvenli bir şekilde tüketmek veya tüketimini sınırlamak konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır.

Alkollü içecekler arasında seçim yapılacaksa kırmızı şarap, beyaz şarap ya da diğer yüksek alkollü içeceklerden daha iyi bir seçim olabilir.

Kırmızı şarap yerine üzümün kendisini veya suyunu tüketmek çok daha sağlıklı bir seçenektir.

1. Asbaghi, O., et al. (2021). Effect of grape products on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.

2. Harriet Rumgay et al. Global burden of cancer in 2020 attributable to alcohol consumption: a population-based study. Lancet Oncology, 2021

3. Estruch, R., et al. (2021). Associations between low to moderate consumption of alcoholic beverage types and health outcomes: a systematic review.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Mikroplastikler ve Nanoplastikler Her Yerde – İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Mikroplastikler ve Nanoplastikler Her Yerde – İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Vücudun çeşitli organ ve dokularında küçük plastik parçacıkların biriktiğine dair kanıtlar ortaya çıkarken, bu parçacıkların insan...

Bazı Pestisitlerin Pankreas Kanseri Riski ile Bağlantılı Olduğu Bulundu

Bazı Pestisitlerin Pankreas Kanseri Riski ile Bağlantılı Olduğu Bulundu

Fransız araştırmacılar tarafından yapılan iki çalışma, pestisitlere maruz kalmanın pankreas adenokarsinomu (klasik pankreas kanseri) riskini artırdığını...

Sigara İçmenin Kansere Neden Olma Mekanizması

Sigara İçmenin Kansere Neden Olma Mekanizması

Sigara Nasıl Kanser Yapar? Yeni bir araştırma, sigara içmenin, anormal hücre büyümesini kontrol altında tutan tümör baskılayıcı...

DSÖ, Yapay Tatlandırıcıyı Olası Karsinojen-Kanser Yapıcı Olarak Sınıflandırmayı Planlıyor

DSÖ, Yapay Tatlandırıcıyı Olası Karsinojen-Kanser Yapıcı Olarak Sınıflandırmayı Planlıyor

Yapay Tatlandırıcıların Güvenliği Üzerine Bir Tartışma: Aspartam ve Kanser Dünya genelinde oldukça yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcılar,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında