Sigaranın Neden Olduğu Yaşam Kayıpları Tahmin Edilenlerin de Ötesinde
İngiliz Tıp Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, sigaranın neden olduğu henüz belirlenmemiş daha fazla ölümcül hastalık olduğu için sigaraya bağlı ölüm oranları, güncel olarak bilinenin çok daha üzerindedir.
Sigara Dünyada her yıl 5 milyon, Türkiyede 100.000 ölümden sorumlu tutulmaktadır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin %90 ı, kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) bağlı ölümlerin %90 ı, erkeklerde tüm kanserlere bağlı ölümlerin %35 i, kadınlarda %15 i sigaraya bağlıdır. Erken yaşlarda sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20 yıl azalır ve 40 yaşından sonra sigara içilen her yıl için, beklenen yaşam süresi 3 ay kısalmaktadır. Sigara içenlerde kalp-damar hastalıkları içmeyenlere göre ortalama 2 kat daha fazladır ve bu hastalıklar ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Bunun yanında sigara, daha birçok akciğer hastalığı, sindirim sistemi hastalığının da en önde gelen nedenidir. Ancak sigaranın neden olduğu ölümlerdeki tüm bu korkunç rakamlar, aslında sigaraya bağlı ölümlerin tamamını yansıtmamaktadır. Çünkü bu rakamlar belirlenirken; sadece sigaranın neden olduğu kanıtlanmış 21 hastalığa bağlı ölümler göz önünde bulundurulmaktadır. Ancak yapılan çalışmalara göre; bu 21 hastalık sigara içenlerdeki aşırı ölümleri açıklamaya yetmemektedir. Nitekim geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir çalışmada da; sigaraya bağlı ölümlerde kanıtlanmış nedenlerin ötesinde, başka nedenler de olduğu ve sigaraya bağlı ölüm oranlarının tahmin edilenlerin de üzerinde olduğu gösterilmiştir.
Çalışmada; eş zamanlı yapılan 5 ayrı araştırmadan, 55 yaş ve üzeri yaklaşık 950.000 kişi (420.000 i kadın, 530.000 i erkek) sigara kullanma ve ölüm oranları baz alınarak değerlendirilmiş ve 11 yıl takip edilmiştir. Takip süresince sigara içenlerde herhangi bir nedenden ölüm oranı, hiç içmeyenlere göre 2-3 kat daha fazla olmuştur ve sigara içen 16.000 kişi yaşamını yitirmiştir. Sigara içenlerdeki bu aşırı ölüm oranlarının %83 ü sigaranın neden olduğu bilinen hastalıklardan olmuştur. Ancak %17 gibi önemli bir kısmındaki aşırı ölümler, sigaraya bağlı olduğu henüz belirlenememiş nedenlerden olmuştur.
Sonuç olarak; sigara ve sigaranın neden olduğu hastalıklar dünyada en önde gelen ölüm nedenleridir. Ancak sigaraya bağlı ölüm oranları, güncel olarak bilinenin çok daha üzerindedir. Bu durum göstermektedir ki; sigaranın neden olduğu daha fazla ölümcül hastalık mevcuttur ve bunların belirlenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Ancak sigaranın ciddi derecede hastalıklara; yaşam, yaşam süresi ve yaşam kalitesi kayıplarına neden olduğu ortadadır. Bu noktada özellikle gençlerin sigaraya başlamasını önlemek, içenlerin bırakmalarına destek olmak, birçok hastalığın önüne geçilmesine tek başına yetebilecektir. Sigarayı bırakmak için hiçbir yaş geç değildir. Öyle ki; 50 yaşından önce sigarayı bırakanlarda sonraki 15 yılda sigaraya bağlı hastalıklardan ölüm riski %50 azalırken, 35 yaşından önce sigarayı bırakanlarda erken ölüm riski hemen hemen ortadan kalkmaktadır. Ayrıca, son yıllarda geliştirilen tıbbi ve motivasyonel yöntemler sigarayı bırakmayı kolaylaştırmaktadır.
Sigarayı bırakmanın en önemli aşaması, buna karar vermektir.
Gelin sağlığınız, aileniz, sevdikleriniz için bu kararı şimdi alın ve daha sağlıklı bir yaşama adım atın.
Destek için Sağlık Bakanlığı ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayabilir veya Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurabilirsiniz.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa1407211#t=abstract