0
Sosyal Medya Ağları, Zarardan Çok Fayda Sağlayabilir

Sosyal Medya Ağları, Zarardan Çok Fayda Sağlayabilir

Hepimiz yaşadığımız olumsuz olayları veya bizi heyecanlandıran bir durumu ya da duyduğumuz kötü bir haberi çevremizdeki kişilerle paylaşmak isteriz. Yeni bir araştırmaya göre birebir iletişim ve etkileşime önem veren kişiler, ihtiyaç duyduklarında yeni bir iletişim biçimi olan sosyal ağlardan da fayda görmekte.

İnsanlar kötü hissettiklerinde, çevreleriyle iletişime geçme ihtiyacı duyarlar çünkü bir şekilde duyguları ifade etmek olumsuz hisleri azaltmaya ve iyi hissetmeye yardımcı olmaktadır.

Sosyal etkileşimler, hafif fiziksel aktiviteyi ve bilişsel fonksiyonları harekete geçirmekte ve bilişsel düşüşü de önlemede etkili olabilmektedir. Biriyle yüz yüze görüşmeye veya telefonda konuşmaya çekindikleri veya rahat hissetmedikleri noktada Facebook'ta bir durum güncellemesi paylaşmak veya Twitter'dan tweet atmak, insanların yargılanmayacakları ve istemedikleri diyaloglara girmeyecekleri bir şekilde daha geniş kitleye ulaşmalarını sağlar. Aslında atılan kısa mesajlar ya da kısa bir paragrafı içeren yazılar kişilerin duygularını ifade etmelerine yardımcı olarak onların sosyalleşme ihtiyaçlarına cevap verebilir. Örneğin kanserli hasta veya yakınları dahil olacakları sosyal medya ağları kendilerini daha iyi ifade edebilir, benzer durumları yaşamış başka hastalarla zaman ve mekan derdi olmadan iletişime geçebilir.

Kişilerin sosyal açıdan endişeli hissettikleri zamanlarda kendilerini sosyal medyada oluşturdukları ağlarda ifade etmeye eğilimleri ve bunun faydalı olup olmadığını ortay koymak üzere bir grup insanla çalışma yapıldı.

Bu kişiler iki gruba ayrıldı ve ilk gruptan bir partide kimseyle konuşmadığı bir durumda içlerinden gelen bir şeyleri yazmaları istendi. Kontrol grubundan ise iş yerindeki ürünlerle ilgili yazı yazmaları istendi. Daha sonra herhangi bir sosyal ağ hesabı olan katılımcıların oturum açmaları ve sosyal ağlarında iki dakika geçirmeleri istendi.

Sonrasında, insanlara bir paylaşımda bulunup bulunmadığı soruldu. Sonuçlar, sosyal olarak endişeli hissedenlerin kendilerini ifade eden sosyal paylaşımlarının daha olası olduğu görüldü.

Bu kişilere sosyal bunalım ölçeği testi uygulandı ve sosyal bunalım ölçeği düşük olan kişiler, yüz yüze görüşmeye veya sosyal medya mesajlarına daha çok yer veriyorlardı. Yani bir şekilde duygularını ifade eden kişilerdi.

Sonuç olarak, yüz yüze iletişim kurmanın internette paylaşımda bulunmaktan çok daha önemli olduğuna dair birçok araştırma var ve sosyal medya, tek iletişim biçimi olarak kullanıldığında zararlı olabilir; ancak akıllıca kullanıldığında, yazılan paylaşımlar olumsuz duyguları sosyal etkileşim yoluyla dindirmenin değerli bir aracı olabilir.

İlginizi Çekebilir:

Eva Buechel et al.

Microblogging and the Value of Undirected Communication Authors.

Journal of Consumer Psychology, December 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Dijital İkizler: Tıbbın Geleceğini Şekillendiren Sanal Hastalar

Dijital İkizler: Tıbbın Geleceğini Şekillendiren Sanal Hastalar

Tıbbın Yeni Ufku "Bir hastanın vücudunun dijital bir kopyasını oluşturmak ve bu model üzerinden hastalığın seyrini, tedaviye...

Tek Bir Kan Testiyle Kanserde Erken Tanı Gerçek Olmaya Ne Kadar Yakın?

Tek Bir Kan Testiyle Kanserde Erken Tanı Gerçek Olmaya Ne Kadar Yakın?

Tek Bir Kan Testiyle 13 Kanser Türü Tespit Edilebilir mi? Yeni Geliştirilen MCED Testinin Umut Veren Verileri...

Microsoft’un Yapay Zekâsı MAI-DxO En Zor Vakaları Çözmede Doktorlardan 4 Kat Daha Başarılı

Microsoft’un Yapay Zekâsı MAI-DxO En Zor Vakaları Çözmede Doktorlardan 4 Kat Daha Başarılı

Tanı Gecikmesi: Sağlık Sistemlerinin Sessiz Krizi Tıbbi tanı, modern sağlık hizmetlerinin en karmaşık ve maliyetli uğraklarından biridir....

Tümör Organoidleriyle Kişiselleştirilmiş Tedavi Seçiminde Büyük Adım

Tümör Organoidleriyle Kişiselleştirilmiş Tedavi Seçiminde Büyük Adım

Son yıllarda tümör organoidleri (tümöroidler), kişiselleştirilmiş kanser tedavisinde dikkat çeken ve umut vadeden bir yöntem haline...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında